DLP Half Marathon 2016

OMG!!!

Masa mula mula keluar announcement yang DLP (Disneyland Paris) nak menganjurkan Marathon, Ajue sangat sangat teruja , sangat!! Mana taknya, kalau DLP ni memang tempat fav Ajue untuk bercuti. Since 2006 Ajue first time ke sini, pastu  2009, 2010,2102 dan 2014. Memang kenangan paling tak dapat dilupakan pada 2010 di mana Ajue seramai 9 ahli keluarga terperangkap dalan snow yang tebal meliputi seluruh Europe. Beberapa attractions dalam Disneyland Park terpaksa ditutup sebab semua beku. Paling seronok sebab dapat bawak mak dan mak mentua first time main snow.

Okay, tu citer lama, sajer nak ambik mood nak pergi lagi tahun depan insyaAllah.

Masa runDisney keluar announcement yang ticket race hanya dibuka untuk jualan pada 13 Oktober lepas, Ajue sangat berdebar2. Sebab Marathon ni international event, tengok review pon saja dah cukup trauma sebab runners datang dari seluruh dunia. Bayangkan ni first time DLP anjurkan, selepas menyahut cabaran runDisney kat US yang sudah berpuluh puluh tahun acara Marathon diadakan di dalam Disneyland.

Actually company Ajue bekerja pon ada offer Ajue untuk lari Marathon di Lake Buena Vista, Orlando January depan tapi memandangkan Ajue belum bersedia maka terpaksa lah Ajue menolak. Oh ya, company Ajue merupakan main sponsor untuk runDisney di Orlando! Tak caya? cuba google.. hehe

Since DLP Half Marathon ni julung julung kali diadakan, dan dijadualkan pada September 2016, maka Ajue sangat teruja untuk menyertainya. Bukan Ajue saja, malah anak anak semua turut teruja dengan marathon ini. Adlan siap request nak lari 5km. Aisyah pon sama. Apatah lagi Anis dan Afiq. Jadi Ajue ingat nak register kan semua.

So, pada hari yang ditunggu2, race entry price pon keluar kat website utama DLP HM ni. Namun, kami hanya dapat buat pendaftaran melalui Travel Agent yang terpilih oleh penganjur. Nak dijadikan citer, 2/3 race entry dijangka akan dijualkan bersama sama dengan hotel package. Tiada single race entry pada 13 Oktober!. So, kalau nak join, semua runners wajib ambik pakej hotel Disneyland. Mak aiiii!!

Since Ajue dah biasa dengan persekitaran Disneyland, maka Ajue lagi suka kalau stay kat area Val d Europe sebab sebelah jer dengan La Vallee Outlet. Boleh cuci mata! haha

Hati berbelah bagi sebenarnya nak register ker tak. Sebab next date penganjur akan jual single entry yang berbaki 1/3 saja hanya dalam bulan January tahun depan. tu pon limited saja. Ai seh!!! Sekali tengok website TA, kesemua pakej Ajue rasa sangat mahal. Sebab at least kena 2 malam stay kat hotel Disneyland, yang mana sudah tentu Ajue tak akan stay pon. Tapi hati ni mana boleh tahan tengok updates dari closed group kat facebook, ramai yang update sold out. Ayoyoyoyo… takutttttt.

Masa tengah keje pon takleh concentrate sebab risau race entry sold out. So, lepas keje, dah settle semua anak2 Ajue try browse beberapa TA (travel agent) yang offer package. Cuma ada satu yang Ajue rasa workable sebab deposit 50% dan balance dia nanti pada July 2016. Dan pakej ni siap boleh add on race entry lagi. Terus laaa Ajue book 2 malam untuk 2 orang, pastu add on untuk anak anak semua. Alhamdullilah… !!!

Soooooo, next year boleh balik kampung yeay!!! Sekarang misi untuk kumpul duit, training training dan training sebab Ajue akan buat first Half Marathon tahun depan, insyaAllah. Maka dengan ini, diisytiharkan, tahun depan Ajue taknak ambik cuti (kalau boleh) sampailah September nanti… teet!

Since masa register untuk pakej 2 pax terpakda letak nama Adlan saja. Tak tahu camaner arrangement dia nanti. Should be boleh customized lah kut kan, name on bib nanti. Takkan Ajue pulak nak lari 1KM haha. Anyway, keep follow my blog kay for more update on this.

Screenshot_2015-10-13-23-09-16
image

image

image

image

image

Run Runner Running

Salam semua,

Just nak recap balik running event yang Ajue dah join dan akan join sepanjang tahun ni, InsyaAllah…

 

IMG-20150306-WA0015

MHWH 5km

20150328_191117

Earth Hour Walk 1.8km

IMG-20150503-WA0005

Superheroes 3km

IMG-20150509-WA0001

9 to 5 5km

IMG-20150524-WA0014

GE Color Run 5km

11053518_10153847109602506_3566407835723501094_o 11895069_10154080865912506_8447984614986389333_o

FIS Virtual Run 5km

11053518_10153847109602506_3566407835723501094_o

TM Run 5km

IMG-20150816-WA0008

Kuching Marathon 10km

11402684_10153899863712506_2135556150166584844_n

Reach Out Run 10km

IMG-20151004-WA0018StanChart 10km – cancel Jerebu

My Life , My Beautiful Life with family and friends

Assalamualaikum semua,

Lama tak mengupdatekan blog. Dalam entry lepas Ajue ada bagitau yang Ajue ada masalah nak update blog. Sebabnyer, Ajue terlupa terus nak renew domain dan web hosting. Lama jugak laa, since January lepas dia expired. Pastu baru baru ni, Ajue nak cuba update, sekali tengok domain ajuerashid not found. Punyala gelabah masa tu. So Ajue contact Exabytes. Dipendekkan citer, Ajue just bayar balik renewal fee dan reactivation fee dan Alhamdullilah technical team diorang berjaya mengaktifkan semua domain dan web hosting ni. Terima Kasih Exabytes kerana melayan karenah Ajue masa tengah gelabah tu. Syabasss!!

Kenapa nak sangat domain ni balik? Yer la, banyak yang Ajue share kan, sejak penglibatan Ajue dengan Hai O, travel sana sini, pasal anak anak, pastu kes Riyadh yang menyebabkan seluruh ahli keluarga hilang semuamya.. mestilah Ajue nak simpan, nanti bila anak anak dah besar diorang boleh imbas kembali sejarah silam bagaimana ibu dan ayah dia struggle dalam kehidupan dan kewangan semata mata untuk menjalanjan amanat Allah dimuka bumi ini. Apa yang baik jadikan pengajaran manakala yang buruk dan kurang elok harap jadikan sempadan yer anak anak. Hanya blog ini dan fotopages saja yang menjadi memory Ajue bila dah tiada nanti. Ramai yang kata jangan bangga diri, bermegah, riak atau taksub dengan apa yang kita ada sehinggakan semua nak update kat blog. Terpulang lah , tapi bagi Ajue, Ajue tahu apa yang Ajue buat. Dan semua ni untuk anak cucu baca siapa AjueRashid.

So, banyak benda actually nak update tapi tak cukup waktu, jadi Ajue just ambik yang sempat saja yer untuk entry kali ni.

IMG-20150830-WA0011

Ni dengan Noora. Sempat jugak jumpa Noora masa Ajue balik Paka rumah adik Ajue.

IMG-20150921-WA0001

Adlan tengah ajar Ecah sekali dengan Solihin. Masa cuti skolah baru ni

IMG-20150908-WA0003

Health screening kat KPJ Wellness Damansara. Doc suspect cardio, tapi Alhamdullilah saya masih sihat dan boleh Marathon

IMG-20151003-WA0019

Voucher free untuk kelas Robotics kat TTDI. InsyaAllah akan terus register lepas ni. Nampak Afiq ada beri tumpuan dan minat kat situ.

IMG-20150926-WA0025

Ni paling besttt. Ajue nak sangat tengok sebab baca preview dia sumer best. Sekali, memang bestttt terbaik laaa Polis Evo.

“Kalu aku mati, aku jadi Ju On , aku gigit mung!”

IMG-20150925-WA0057

BBQ sempena Raya Haji rumah mak mentua.

IMG-20150925-WA0031Hadiah PT3 dan tamat Hafazan 30 Juzuk. Bak kata Ami Pih, Adlan jadi juara sukan olimpik main game Dota

IMG-20150808-WA0012

Masa register Umrah kami hujung tahun nanti. Apa apa pon, semua rezeki Allah, kalau dijemput, insyaAllah sampai lah kami 6 beranak ke sana. Doakan yer.

IMG-20150921-WA0000

Alhamdullilah rumah Ajue setiap weekend sentiasa dipenuhi dengan anak anak tahfiz IQKL. Mereka menghafaz, solat jemaah sama sama, ajar adik2 mengaji dan belajar, dan mereka juga belajar bersama di sini. Semoga rezeki yang Allah kurniakan ini memberkati kita semua.

 

Life is like roller coaster

Yes, roller coaster. Sebab dia ada naik dan ada turun. Tapi jarang jumpa roller coaster turun menjunam dah pecah. So begitu juga dengan kehidupan kita. Ada kalanya kita diuji dengan ujian yang amat berat dan tak termampu untuk kita menghadapinya. Tapi Allah hulurkan bantuan melalui orang lain, sahabat kita, family kita, tak kira sesiapa pon atau dalam bentuk apa bantuan sekali pon.

Ajue boleh ibaratkan hidup Ajue nasib Ajue lebih kurang sama jer dengan mangsa banjir di Pantai Timur. Walaupon musibah berlainan tapi kesannya sama. Rumah ada tapi tak boleh nak tinggal situ. Barang barang harta benda banyak yang ‘hilang’ Alhamdullilah harta paling berharga iaitu 4 cahayamata masih ada sebagai penguat semangat Ajue untuk masih meneruskan kehidupan sehingga kini. Syukur Ya Allah..

Dalam masa kita kesusahan, Alhamdullilah ada hamba Allah yang datang membantu… Ajue banyak berterima kasih kepada semua yang membantu Ajue baik dari segi kewangan mahupon apa saja, doa kalian amat dimakbulkan… teruamanya doa anak anak dan ibu bapa.. Terharu sangat sangat bila kawan sejak sekolah rendah, tampil menghulurkan bantuan, begitu juga dengan kawan baik Ajue masa UUM. Beliau berkata, dulu masa dia susah Ajue bantu, now turn Ajue apalah gunanya sahabat kalau tak dapat tolong. Thank you sangat2. sorry tak dapat mention kat sini atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.

Begitu juga dengan adik beradik, SIL dan MIL yang sudi tumpangkan Ajue sebulan kat rumah dia. Anak anak Ajue mak Ajue kat kampung jagakan dengan bantuan adik adik lelaki ajue.. thank you sangat sangat… tak tahu camaner nak balas jasa semua. Ajue doakan yang terbaik dalam hdup kalian, semoga dirahmati Allah dan dimurahkan rezeki selalu.

20150101_000621

 

 

 

20141231_230916

 

Alhamdullilah jugak, hasrat Ajue nak bawak balik anak anak ke KL dan masuk rumah sewa tercapai. Kalau tak kerana insan insan yang telah menolong Ajue tak mungkin dapat Ajue bawak anak anak Ajue balik KL. Terima kasih jugak dengan pakcik dan makcik Ajue yang sentiasa bersama dengan Ajue dalam ajue susah dan senang. Terima kasih kerana memahami hati Ajue… tiba tiba rasa nak nangis pulak…

Ni masa tahun baru hari tu. Ajue pindah sini 31 DEC 2014. Hanya Adlan jer yang ada sebab adik adik lain tak dapat ambik lagi , jalan semua tutup sebab banjir. Sebab tu adik Ajue tak dapat hantar dengan kereta masa nak masuk rumah hari tu. Thanks Ujie dan keluarga kerana sudi solat hajat dan baca Yasin malam tu. Untung ada imam muda huffaz Muhammad Adlan yang mengetuai solat hajat…

20141222_234918

 

Okay, ni notebook opis bagi Ajue. dah lama giler tak pegang Windows. Kat rumah ada iMAC yang beli dengan sepupu Ajue dulu. dapat laptop ni terkial kial nak cari apps, eh windows application.. hehe. So, dapat laptop bukan untuk main game yer Ajue. Laptop ni lah Ajue cari makan, rezeki untuk anak anak. Semoga diberkati serta dirahmati. Orang kata, rezeki yang sikit kalau berkat seolah olah tak habis biarkan pon dah banyak dibelanjakan, in sya Allah…Ajue akan pastikan itu semua. Dah lama tak keje, 3 tahun kut. Thanks to Wilfred , boss lama Ajue kat FIS dulu yang make sure Ajue on board. I wont let u down, boss. I will try my best for FIS!

20150106_200147

 

Bila anak anak dah balik KL, terus Ajue gi cari barang barang keperluan sekolah masing masing. Nasib baik baju sekolah Aisyah masih ada saiz. Sebab dulu Ajue pernah terkena, beli last minit banyak dah habis saiz. Cuma tudung #cekemek ni yang susah nak cari. Cekemek ni memilih sikit. tak kena tudung dia 2 jam la depan cermin betulkan tudung sekolah. dah siap siap pesan kat dia, Ecah kena bangun kol 5 pagi bajet pakai tudung 2 jam kan!!! kekkekkeke.. nak tahu tak, dia ikut tu! dah 3 hari bangun kol 5 pagi sebab dia paling lambat bersiap.. haiiiii nasiblaaa sapa jadi laki dia nanti . Oh ya gambar kat atas ni masa makan kat Food Republic One Utama. Maklumlah rumah 5 minit jer dari OU kan. lepas beli baju skolah cekemek, kitaorang try makan sini. Anak anak semua suka, bibik pon suka, Atiennn neskaper satu!!

Yang bestnya dia masak depan kita, syok pulak budak budak tu tengok. Atien siap belajar nak asak taugeh dia. Good job!! Licin kami makan malam tu. Burrrp kenyang!

20150103_202616

 

Tahun ni semua kena belajar siapkan barang sekolah sendiri. Semua exited nak sekolah baru, nak jumpa kawan baru. Oh ya, ada yang bertanya kenapa tak duduk jer kat Shah Alam. Okay, cam ni. Ajue keje kat Damansara Heights, Shahril kat Mont Kiara (manja, dekat dengan rumah manja…). Ajue test minyak kete dari Shah Alam ke tempat keje dalam rm700 sebulan tak campur toll. Tu ok lagi, yang paling tak ok ialah masa. Ajue akan keluar awal pagi dan balik lepas magrib sebab nak elak jemmed kat NKVE. so, bayangkan selama 5 tahun at least kena hadapi semua ni. Tu yang Ajue tak sanggup. biarlah sewa mahal sikit kat Taman Tun tapi janji Ajue ada banyak masa dan boleh balik rumah awal.

Fuhhh dah banyak update nih, oh ya, nak bagitau keje Ajue ni ada jugak nak kena travel. Nanti next entry kita citer pasal keje pulak kay.

 

Life is like a Roller Coaster. It has ups and down. Its up to you to scream or to enjoy the ride!!

New chapter in my life

Assalamualaikum semua,

Lama sungguh tak update blog. Macam malas jer.. malas down jer… macam macam hal lah.

Kita mampu merancang, tetapi Allah juga merancang dan perancangan Allah adalah maha hebat dan terbaik untuk kita.

IMG_119822044658299

Mungkin ada yang tertanya bila nak fly,  bila nak berangkat. So, Ajue just nak mention kat sini that I’m going to be here , stay here in Malaysia negaraku tanah tumpah darahku. Apa dah jadi? Well, life must go on and on and on..

Semalam punya citer, kita tutup buku kay. Buku baru dah bukak pon, dah mula bekerja setelah lebih kurang 3 tahun meninggalkan industry IT ni,  where I started my career back in 2005. Lama tuh, blog ni pon tak wujud lagi.

IMG-20141208-WA0009

Anak anak? Tunggu 5 January lah update. Stay mana? Nanti lepas xmas atau hari xmas lah update. Sajer bagi semua tertanya tanya kan.. hehe

 

Anis dalam tournament MBSA

 

AsSalam semua,

Kali ni nak update pasal tournament bola princess pulak. Dah lama sebenarnya Anis tak turun latihan bola. Actually tournament ni berlangsung 2 hari kat padang MBSA Shah Alam. Tapi hari pertama Anis tak dapat main sebab pergi Kidzania rombongan sekolah Kafa dia. So, Anis main yang game hari kedua. Anis dalam kumpulan bawah 9 tahun. Tapi team Anis campur2, umur 6 tahun pon ada. Elok lah kan, bagi pendedahan kepada mereka sejak dari awal lagi.

Tengoklah pasukan lawan dia.. badan besar besar semua haa. Anis main defence. Seronok dengan Gen Pro nih. Semua parents sporting. Coach dan management pon semua best. Tadi Ajue dapat tengok 1 game jer yang Anis main. Sebabnya dah ada appointment dengan buyer rumah kat Ampang nak serah kunci rumah. Pastu singgah kat Adlan kejap nak wish untuk exam PT3 esok.

Anis main 3 game. Bial dah sampai dah selesai semua. Alhamdullilah ada parents dan coach yang tengokkan Anis masa Ajue tak de tadi, terima kasih banyak banyak.

Katanya ada lagi game bulan depan dan december. Yesss, suka suka sangat. Mana taknya, dulu Ajue pon atlit jugak. Sekolah rendah johan lumba lari , masa UUM Atlit memanah pulak. Rindu dengan sukan.

wpid-20141012_075733.jpg

IMG-20141012-WA0077

 

IMG-20141012-WA0078

 

IMG-20141012-WA0079

 

20141012_083951

 

20141012_084543

 

20141012_084651

 

20141012_085408

 

20141012_091510

 

20141012_091513

 

20141012_094557

 

20141012_095232

 

20141012_095743

 

IMG-20141012-WA0013

 

IMG-20141012-WA0015

 

IMG-20141012-WA0018

 

IMG-20141012-WA0056

 

IMG-20141012-WA0069

 

IMG-20141012-WA0070

 

IMG-20141012-WA0071

 

 

Preparation for many occasions

 

 

 

 

 

 

 

 

AsSalam semua,

 

Lama sungguh tak update blog. Dah berkulat kut blog nih. So, sebelum jadi bertambah kulat lapuk (ada ker istilah ni??) meh kita update sikit deh.

Okey.. Ajue sekarang tersangat amat busy dengan persedian beberapa perkara penting dalam Oktober dan November ini. Pertamanya, Hari Perasmian Surau sekolah yang di bawah projek PIBG. Alhamdullilah surau kami dah siap sepenuhnya dan sudah pon digunakan oleh pelajar pelajar sekolah terutama Tahun 6. Jadi kami PIBG amat berbesar hati dan sukacitanya ingin mengadakan perasmian serentak dengan Majlis Doa Selamat sempena persaraan Guru Besar sekolah SK 24 nanti.

Tarikh yang dipilih ialah 11 Oktober 2014. Jadi sudah tentulah pelbagai persiapan perlu kami lakukan kerana kami juga menjemput VVIP penyumbang projek Surau, dan juga istimewanya kepada semua ibu bapa yang telah lama memberikan sumbangan sejak 5 tahun sebelum ini. Sudah tentu hari bersejarah itu nanti mereka akan diraikan oleh program PIBG ini.

Keduanya, Shahril akan berangkat ke Riyadh dalam Oktober jugak, beberapa hari lepas hari Perasmian Surau SK24. Again, tugas Ajue untuk pastikan segala persiapan dan kelengkapan dikemas kini. Tambah lagi insyaAllah Ajue dan anak anak akan menyusul kemudian awal tahun depan. Jadinya….. rumah, kereta.. sekolah anak anak dan yang penting perjalanan business Ajue nanti kena diatur rapi. Timeline Ajue setiap hari dipenuhi dengan semua aktiviti ini.

Ketiganya, proses jualbeli rumah Ajue yang dekat Ampang sudah masuk fasa terakhir. Kalau ikutkan jadual Ajue kena serah kunci rumah hari ni. Tapi memandangkan beberapa perkara dari pihak lawyer belum selesai maka terpaksa lah Ajue tunggu lepas Raya Haji nanti. InsyaAllah kalau dah rezeki tak kemana cuma masa saja yang menentukan.

Keempat, peperiksaan besar UPSR dan PT3. Semua tahu kan, UPSR tahun mencatat sejarah kerana ada peperiksaan ulangan. Mudah mudahan anak anak Ajue seramai lebih kurang 200 orang menemui kejayaan yang besar dan tabah menghadapi dugaan ini. PT3 pula berkenaan dengan anak sulong Ajue. Persiapan serta persediaan pon Ajue haruslah ambil berat terhadap beliau. Bermula 12 Oktober nanti. Lepas tu Adlan bercadang untuk habiskan 30 juzuk hafazan beliau sebelum berangkat ke Riyadh January depan.

Okay, tak nak panjang panjang kali ni. Nanti kita sambung lagi yer. BTW, gambar dibawah sebahagian dari persiapan dan aktiviti Ajue bagi semua projek diatas. Harap dipermudahkan segala urusan serta mendapat keberkatanNya. InsyaAllah

 

 

 

image

 

 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

10697333_10153131025457506_8381260346779927751_o

 

10632672_10153127408872506_6173178651770140044_n

 

 

LondonParisTrip : Geneva dan Montreux

 

 

20140519_142334 (1)

 

Salam all,

Entry kali ni agak berat sikit. Bukan apa, berat nak loading kut sebab banyak gambar gambar yang akan membuatkan anda semua teruja, tersentap, terkedu, terkesima, terpegun gethu.. percayalah!! (mood syok sendiri ngeee)

Actually ni tak termasuk dalam agenda LondonParisTrip. Tapi disebabkan Anne nak sangat pergi Switzerland. Nak ambik gambar golek golek atas bunga. Nak tengok gunung yang ada snow. Nak tengok Alps, katanya. Maka untuk memenuhi permintaan Anne, akhirnya kami tiba juga di bumi Switzerland iaitu bukan setakat Geneva, malah terus naik ke Montreux lagi.

Train kami dari Paris, Gare du Lyon jam 7 pagi direct ke Geneva. Kami terpaksa turun dari apartment seawal 5 pagi untuk catch train dari Paris Disney yang bermula beroperasi pada jam 5.30 pagi. Terus ke Gare Du Lyon dalam 45 minit jugak. Sampai jer kat Lyon, terus cari tempat nak simpan luggage kami sebab tak kan nak angkut semua ke Geneva, kan. Kami naik TGV Duplex sorang dalam 170Euro. Train ni double decker operated by TGV.  Oh ya sebelom terlupa since kami request taxi seawal pagi, driver tu caj 20Euro.

Locker untuk simpan barang ada dekat exit tunggu taxi. Satu hari 9.50 Euro. Memandangkan luggage kami banyak, so ambil 2 locker besar boleh muar 2 luggage yang saiz paling besar. Sempat jugak beli breakfast untuk makan dalam train kat cafe train station tu. Murah jer, dalam 14.75 Euro untuk 2 orang.

So, perjalanan dari Lyon ke Geneva mengambil masa kira kira 3 jam disajikan dengan keindahan pemandangan yang amat cantik. Bermula dengan rumah rumah kampung, lepas tu gunung ganang serta tasik yang paling cantik di dunia. MasyaAllah.. SubhanaAllah.. maha suci tuhan yang menjadikan sekelian alam. Dah lama jugak sebenarnya Ajue sendiri teringin nak travel by train macam ni. Dulu pernah la buat SummerTrip Italy dari Zurich ke Milan tapi tak secantik pemandangan trip kali nih. Tak sempat nak tidur pon sebab terpukau dengan keindahan sekeliling.

Sampai jer kat Geneva, terus cari Tourist Information sebab kami belum ada bilik lagi untuk stay malam tu. So kami pilih untuk stay dekat dengan area train jugak sebab esok senang nak balik semula ke Paris. Hotel kami stay tu berharga 150CHF untuk 2 orang. Siap ada breakfast kat bilik lagi… walllaaaa!!

Lepas check in, kami siap2 turun balik ke tempat tunggu bas. Bas kat Geneva FREE seab dah bundle sekali dengan sewa hotel. Bestt tak???? Of coz laaa

Kami naik bas menuju ke cable car untuk naik atas gunung. Staff kat tourist info tu cakap kalau naik cable car ni boleh tengok seluruh Geneva. Wow!! Actually yang menariknya disini, cable car ni dalam kawasan France. Tempat tu nama dia Saleve. Betul betul boarder dengan Swiss. Dan yang bestnya matawang dia dalam Euro. Fenin jap. Since kami ada duit swiss, so bayar pon ikut rate CHF la, iaitu 28.20CHF untuk 2 orang.

Pemandangan kat atas puncak cable car? Superb!!!! Tak percaya? jom tengok gambar.

20140519_142833

 

20140519_143043

 

20140519_143101

 

20140519_102730

 

20140519_115815

 

20140519_115825

 

20140519_134554

 

20140519_135121

 

20140519_135129

 

20140519_140101

 

20140519_140407

 

20140519_141919

 

20140519_142055

 

20140519_143224

 

20140519_150327

 

20140519_151751

 

20140519_142234

 

20140519_142253

 

IMG_20140519_070416

Oh ya , lupa nak bagitahu.. bilik tu takde toilet. Masa mula mula book, dia kata tolet at corridor. errrrk!! camaner tuh. Rupanya, shower jer ada dlm bilik. Kalau nak buang air kena keluar sebab dia share dengan guest lain. Ok laaa . Bukan jauh pon. Keluar bilik jer terus nampak toilet. dan lagi satu, nampak tak signboard menu minuman kat gambar atas tadi. Semua dalam Euro kan. Kami sempat beli air untuk hilangkan dahaga. Nak jadikan citer. masa tu Ajue hypo. Terus amik coke satu tin. Lega….

So, lepas turun dari cable car rasa macam tak puashati selagi tak jumpa gunung alps ada snow. Kami patah balik ke train station, masuk kat kaunter tu tanya. Kemanakah patutu kami pergi dalam masa yang setengah hari ni. untuk nak tengok alps dan bunga bunga yang cantik. Terus staff kat situ cakap better pergi Montreux. Sebab nak lagi cantik ada cuma takut tak sempat nak balik sebab train nak balik ke Geneva tak de sampai malam. Silap silap kena tido sana. So, taknak ambik risiko. kami terus ambik train return ke Montreux. Harga dia 58CHF seorang. Not bad la kan. So, Montreux here we come!!

20140519_175551

20140519_184716

20140519_184730

20140519_184826

20140519_184911

20140519_184948

20140519_185050

20140519_172404

20140519_172127

20140519_172248

20140519_165810

20140519_171851

20140519_161015

20140519_165516

20140519_151244

20140519_151459

20140519_151506

20140519_185119

20140519_185348

20140519_185416

20140519_185416

20140519_185502

20140519_185609

20140519_185045

 

Teruja tak???? Memang la kannn. Kami yang kat sana masa tu macam tak nak balik Paris. Nak stay sana sampai tua sampai pencen. Mlalah mood berangan serta simpan cita cita tu nak beli rumah kat Momtreux. Sebab tengok mostly couple tua tua pon happy jer kat sana. Tenang nya hidup diorang. Pakat dengan Anne, jom kumpul duit nak. Lepas pencen kita tinggal sini. Rumah kecik pon jadi la. Dalam hati kami tak henti henti ucapkan SubhanaAllah… cantiknya alam ini ciptaan tuhan. Alhamdullilah kami diberi peluang untuk sampai ke sini.

Tengah berjalan tu, perut agak bernunyi jadi kami singgah kat cafe situ order pizza mozarella. eh silap, bukan pizza tapi Pasta lasagna. Sedapp nyer cheese diaaaa. Sampai licin kami makan. tak mahal pon, dalam 29.50CHF jer

Actually tiket yang kami ambik boleh naik train suka hati kami waktu jam berapa. Dia ada last train sampai 10 malam kut. so, bila dah puas jalan jalan, kami ambik yang jam 6 petang. Sampai Geneva dalam 8.45 malam. Terus balik hotel untuk rehat.

Esokmya pulak, since train kami balik ke Paris daam jam 11 pagi. So sempat lagi pusing Geneva nak tengok Faountain tertinggi di dunia. Nasib kurang baik sebab semalam dia pasang. Hari nak balik tu tak on la pulak. So kami pusing tasik Geneva jer. Sambil nak ambik gambar dengan Broken Chair, trademark Geneva.

20140520_065617

20140520_084444

20140520_084650

20140520_084758

20140520_081918

20140520_081935

20140520_082045

20140520_082245

20140520_085622

20140520_085806

20140520_085841

20140520_090802

20140520_090821

20140520_082259

20140520_082407

20140520_095004

20140520_091140

20140520_091252

20140520_091405

20140520_091444

20140520_084942

20140520_085132

20140520_112318

20140520_095427

20140520_091651

20140520_091720

Camera 360

 

Okay… time to go back to Paris sudah. anne sempat lagi beli Cherry fresh kat situ. Oh ya Ajue terberkenan dengan jam swatch kat Geneva tu. Katanya boleh buat diving dan yang Ajue beli tu latest collection dia. Cantik tak???

Orait….sehingga berjumpa lagi dalam entry seterusnya. Paris dan Dubai on the way to Malaysia. Bye!!!

20140520_110710

20140520_111127

 

LondonParisTrip : Paris

Salam all,

Seperti yang dijanjikan, entry seterusnya ialah Paris. Dah puas jadi orang British serta slangnya, hari ni kami nak pergi France pulak. Train kami awal pagi. So alas peruta ala kadar jer pagi tu untuk ke St Pancras station. Sampai di sana, beratur check in sorang sorang. Sementara menunggu tu kami sempat beli sandwich dan cafe latte untuk sarapan. Ajue ambil kesempatan ni untuk kibarkan banner PIBG sekolah haha. Ni untuk markah tambahan kalau promote Anti Dadah kat luar negara. Gethu!!

Train Eurostar kami akan stop kat Lille selama satu jam lebih. Dan dijangka tiba di Paris Disneyland station Marne La Valle Chessy tengahari. Dalam train sekali lagi Ajue dengan Anne beli latte semata mata nak ambik gambar cafe dalam salah satu coach dia.

Samapai kat Paris Disney kami ambik MPV sebab luggage kami banyak kan. Dalam 25 Euro kami kena untuk sampai ke area Apartment kami di sekitar Val de Europe. Lepas solat dan makan tengahari dengan sambal Sreng dan sambal Gereh yang marveles tu, kami keluar untuk pergi cari handbag Chanel. Bukannya apa, sebab butik Chanel tutup esoknya, hari Ahad. So nak tak nak kami kena pergi hari tu jugak. Oh ya, apartment kami ada 1 bilik dan 1 sofa bed. Kitchen complete boleh masak masak. Superb!! Pon sama booking thru Airbnb. Memang murah kalau compare dengan harga hotel apartment booking melalui internet agent.

So, seperti kat Dubai, kami ambik 2-days pass unlimited ride meliputi Zone Paris dan Zone Disney. Harganya 128 Euro untuk 4 orang.

Butik Chanel yang kami nak pergi ni nama dia Avenue Montaigne. Ni first time Ajue ke sini. Kalau tanya CT, dia memang expert bab bab handbag Chanel kat Paris. Mana taknya, dah 6 7 bijik kut CT ada.

Masa Anne dan CT tengah shopping hanbag Gucci, Ajue lari kejap pergi Printemp untuk beli Prada Saffiano. Ada client dari Malaysia pesan. Malangnya kad debit AlRajhi tak boleh digunakan sebab tak syariah compliant. So, kena keluarkan cash. Nasib baik mamat hensem kat kedai tu temankan. Takut gak kang kena rompak kan. Tak pasal pasal.

Pastu jumpa balik CT dan Anne kat depan H&M sebelah Printemp. Kami masuk La Fayette groceries untuk top up beras dan juices serta mineral water. Terus balik rumah eh silap, apartment. Malam tu makan sardin dengan nasi putih… memang marveles. Maklumlah kat tempat orang. Cuba kat Malaysia… hehehee

20140518_150916

20140517_173002

20140517_174607

20140517_231616

20140517_093431

20140517_103422

20140517_105458

20140517_105616

20140517_171328

20140517_171342

20140517_063254

20140517_063659

20140517_070640

20140517_092922

20140517_093111

20140517_093200

Camera 360

20140517_180247

20140517_173815

 

Malam tu balik tido dengan handbag.. kekekeke. OK, esok nya pulak kami nak pusing La Valle Village outlet. So, lepas breakfast kami jalan kaki jer pergi sebab memang dekat sangat dengan  apartment kami. Kebetulan Ralph Lauren sale kut masa tu. Ramainya orang… memang berbaloi la beli.

Dulu masa Ajue datang sini tahun 2010 Ajue pon stay kat area ni jugak. Adagio Apartment. Masa tu winter. Snow memang memutih jer. First time rasa snow. Jakun habis.. hehe

Antara butik yang Ajue masuk lepas Ralph Lauren ialah Longchamp. Pon ramai jugak orang. Masa tengah pilih pilih handbag, ada Cina tu cakap, bukak zip tengok tag dalam. Made in China atau Made in France. Oooooo macam tu ek. Baru tahu. So, duduk bersimpuh ala ala tak malu la Ajue kat situ jenuh cari satu satu. hahhaha

Dah penat shoppig kami makan pulak kat Pret A Manager. Sandwich la.. yang mampu dimakan. Murah jer, dalam 17 Euro untuk 4 orang. Rasonable la kan. Kami balik Apartment untuk solat dan makan tengahari. Lepas tu Ajue dan Anne keluar dulu sebab CT nak kena rehatkan baby Syafiq kejap. Lagipon lepas ni kami just nak pergi Eifel Tower jer, amnik gambar. Tapi Anne nak masuk Disney Village kejap sebelom ke Louis Vutton kat Champs Eleyses.

20140518_103740

20140518_121926

20140518_131430

20140518_131452

20140518_133519

20140518_133529

20140518_134127

20140518_134145

20140518_154135

20140518_154230

20140518_155349

20140518_103422

20140518_103440

20140518_190921

 

20140518_175834

 

20140518_193821

20140518_193827

20140518_193841

20140518_194537

20140518_182617

20140518_182917

20140518_183024

20140518_190720

20140518_160018

20140518_160226

 

Masa nak kuar ke Paris, kaki masing masing dah melecet. CT dengan murah hatinya offer pakai Clarks dia yang baru beli masa kat Bicester Village. Alhamdullilah… lega kakiku!!! Thank you CT… hehe

Kami masuk LV kena beratur dulu. Kat sini pon Ajue ada beli barang untuk client jugak. Lepas beli, try mintak air. Kalau kat bawah dia bagi plain water jer. Naik tingkat atas, dapat Latte!!! yummiehhhh. Yang best nya, CT cakap first time baby dia minum pakai gelas. Kerlasss gethu, dalam butik LV dia pandai. ngeee

Oh ya lupa nak bagitau, masa kat LA Valle Village Ajue terjumpa dengan dua orang Malaysian yang kerja kat Qatar. Sorang kerja dengan Qatar airlines, sorang lagi dengan AL Jazeera. What a small world kan.

Pastu kat LV pulak jumpa dengan Syukur, agen CIMB Wealth Ajue. Kat KL bukan main susah lagi nak jumpa, alih alih jumpa kat Paris. Lepas LV, kami pergi makan Pizza Pino. Katanya ada pizza lobster. Tapi apakan daya udang kecik dalam salad jer kut yang kami dapat. Total dinner kami tu dalam 39 Euro.

Masa kat Disney Village cari jugak merchandise Frozen. Takde pon. Anak patung ada laa. Dah la mahal. Terus tak jadi beli.

So, last aktiviti kami hari tu. Misi mencari cik Eifel Tower!! Alhamdullilah, dalam kepenatan serta keletihan jumpa jugak. Turun kat Bir Hakeem. Jalan jauh la jugak. Tapi berbaloi sangat sebab dapat ambik gambar waktu Cik Eiffel tengah berkelip kelip. Happy sangat……!!

Kami balik Apartment agak lewat sikit malam tu. Sampai kat Chessy, ambik cab dalam 10Euro untuk balik ke apartment. Esok nya… kami berpisah disitu. Ajue dan Anne ke Geneva, CT dan family ke New York. Nak tahu cerita selanjutnya… tungguuuuuu!!!

 

20140518_213645

20140518_214207

 

 

 

Camera 360

LondonParisTrip : London

Salam all.

Jom kita sambung entry trip kat London pulak.

Alkisahnya, kami dari Dubai jam 2 pagi. Sampai London 7 pagi. Lepas kastam dan imigresen clearance semua kami keluar untuk merasakan suhu di London. Ok la, not bad sangat. Kalau tak silap 13 celcius. Nyaman jer rasa. Ambik London Taxi yang hitam tu muat semua beg beg kami ni. Termpat dituju kat Hammersmith Station. Rumah sedara CT. Cab tu caj kami 55 Pound.

Sedara CT tu nama dia Aunty Uji. Beliau hidangkan breakfast kopi panas tapi sebab cuaca sejuk kejap jer panasnya. hehe. Rumah beliau cantuk sangat. Dah 22 tahun menetap kat London nih. Anak anak pon dah besar.

Ajue dan Anne sempat keluar ke pekan kecil situ. Naik bas jer. Pastu beli Kad Oyster untuk 3 hari di London. Untungnya kad ni boleh jimat naik underground. Kalau dah habis guna boleh pulangkan balik kad ni dan baki dapat balik. Tapi kami lupa nak pulangkan terus bawak balik KL.

Anne nak sangat makan cherry dan strawberry fresh. So, dapatlah jugak dia merasa. Sempat jugak masuk Zara dan Primark kat situ.

 

20140514_092741

 

Camera 360

 

20140514_154905

 

20140514_122938

 

20140514_092811

 

20140514_123134

 

20140514_123449

 

20140514_124950

 

20140514_092539

 

Belah petang nya pulak kami baru nak ke apartment yang kami book thru AirBnb. Berdekatan dengan St Pancras Station sebab senang nanti nak naik Eurostar ke Paris lepas tu. Apartment ni 1 bilik jer. Tapi ada sofabed untuk 2 orang lagi. Jenuh jugak lah sebab AirBnb ni bukan konsep hotel. Ia cuma tempat tinggal yang di hostkan oleh orang awam untuk disewakan mengikut tarikh yang dipilih. Kalau kat sini lebih kurang macam homestay lah.

So, sebelum ke Apartment tu kami kena pergi ke suatu tempat untuk ambik kunci dia. Oh ya taxi dari rumah aunty Uji ke temoat ambik kunci seterusnya ke apartment tu dalam 40 Pound. Baik sangat driver taxi tu sebab beliau sanggup teman kami sampailah jumpa apartment kami.

Malam tu ajue dan Anne keluar ke St Pancras station sebab nak pergi Boots farmasi. Kaki Anne dah melecet. Lagipon nak kenal jugak jalan ke situ sebab esok kami nak ambik kereta sewa untuk ke Bicester Village. Tak mahal pon cuma 62 Pound jer untuk sehari sewa. Jimat kann??

20140515_123128

20140515_125336

 

20140515_131201

 

20140515_131232

 

20140515_131758

 

20140515_131802

 

20140515_141128

 

20140515_115330

 

20140515_121916

 

20140515_055058

 

Camera 360

 

20140515_071144

 

20140515_114726

 

20140515_115153

 

20140515_115248

 

20140515_052945

 

Oh ya, lupa nak bagitau. Since subuh awal giler kat sana musim summer. Kai dah terjaga jam 4 pagi untuk solat Subuh. Lepas tu dah tak boleh tido sebab kat luar matahari dah terbit. So kami pon masak nasi makan dengan sambal Sreng dan sambal ikan masin Gereh. Ni semua keluaran Wak Nang dari Kelantan. Try lah, kompem tambah nasi 3 pinggan!!

Kami naik kereta drive sendiri ke Bicester Village. Lebih kurang hampir 3 jam jugak lah perjalanan sebab guna GPS tak lalu toll. Entahlah, company kereta tu yang setkan. Asalkan sampai, kan. Sampai sana suhu drop 10 celcius. Sejuk sangat. Terus cari cafe minum Latte panas. Ajue nampak menu tu ada Salmon. hehe Dah nama pon favourite kan. Sedappp Salmon dia.

Kami beredar jam 6 petang. Muraj banrang barang kat sini. Dulu masa 2013 Ajue dah pernah pergi dengan Hai O. Masa tu siap turun snow lagi. Sejuk jagan kira lah. Sambil hujan masa tuh. Asyik minum kopi panas jer. Next time kalau pergi London kompem nak pergi sini lagi. Orang kata Boxing Day murah. hmmmmm… apakah???

Last day kat London kami habiskan dengan naik Hop On Hop Off sebab nak bawak Anne dan CT tengok what is London is all about. Tiket beli on the spot mahal la sikit compare kalau beli online. Dalam 128 Pound untuk 4 orang. Kami berpecah lepas lunch kat Harrods. Sebab CT dah kepenatan dan baby nak rehat. So Ajue dan Anne meneruskan perjalanan ke Offord Streets sebab Anne nak beli Luggage Samsonite. Ajue pulak nak jumpa dengan sepupu Ajue yang belajar kat sana.

Camera 360

Camera 360

20140516_101648

20140516_111205

20140516_114302

20140516_114322

20140516_152723

20140516_153405

20140516_153859

20140516_153906

20140516_160622

20140516_160642

20140516_200020

20140516_200029

Camera 360

Camera 360

Camera 360

 

Masa kat Harrods tu ada pulak yang berkenan dengan sudu baby CT. Sudu tu convenient sangat nak suap baby. CT kata dia beli kat online. Oh ya lupa nak cakap, makan kat Bicester Village dalam 64 Pound. Salmon, Pizza , Latte, Juices. Actually bila kami dah sampai London sementara nak hantar kereta tu, kami singgah di Bayswater. ingat nak pergi malaysia Hall tapi ntah macam mana takde parking kat situ. So kami makan Halal Food jer, kedai Turki.

Berbalik kepada citer sepupu Ajue tu. Uniersity dia jauh, dalam sejam jugak naik underground. Sanggup dia datang jumpa Ajue kat London, terharu sangat. Dah la Ajue yang lambat. sian Aisesyah kena tunggu Ajue sampai. Pastu Ajue bawak minum kat food court shopping mall  area Bond Street situ. Aiesyah siap bagi Ajue Shawl lagi, Dorothy Perkins.Thank you sangat sangat !! Jumpa dia kejap jer sebab tak nak dia balik sorang sorang bila dah gelap kan. Aiesyah buat Masters kat Brunel Univ. Katanya beliau terus sambung PhD nanti. Syabas Along!!