About ajuerashid

Me.Myself.Kids. Love Travelling Running and Sports.

Dive at Pulau Bidong

My solo journey dive

Day One. 18 Sept 2020

Kiranya trip solo pertama Ajue ke Pulau Bidong. Asalnya, buddy Ajue nak join, tapi last minit dia tak dapat cuti pulak. Its ok, takder rezeki lagi. Trip kali ni Ajue plan sebab nak cari pengalaman descent dan buoyancy. Yer la, nanti nak pergi Sipadan kan, rugi ker kalau tak mahir lagi dua skill ni. Takkan selamanya nak harapkan anak buah guide kita, betul tak.

Lagipon nanti tak syok la, orang lain dapat menikmati keindahan dasar laut dan main dengan ikan, kita ni asyik dok turun naik tak habis habis kakaka.

Ok, sedikit info pasal Bidong.

Bidong Island

Bidong Island or Pulau Bidong once sheltered almost 40,000 Vietnamese refugees between 1978 and 1991. There were longhouses, schools, vocational workshops, a church, temples and even bars to accommodate a better living environment for those who fled unjust treatment from their homeland. It has marked the history of Malaysian foreign affairs with regards of handling refugees and her sovereignty. That is why Bidong Island is considered to be the most historical island in Malaysia.

Today, those buildings are gone and almost forgotten. What’s left are some monuments, a few gravestones on the hill and underwater boat graveyard that manifests as a reminder about her history. Although Bidong is not listed as a National Marine Park but it has been gazetted as Malaysian National Heritage sites and safely guarded by able personnel of Terengganu Museum who are stationned there. Visiting rules are almost the same as Marine Park.

Since there are no chalet or permanent structure apart from University Malaysia Terengganu (UMT) Marine Research Center, the surrounding marine life are healthier compare to other Archipelago nearby. You can even spot schools of barracuda and black tip from the Bidong Jetty itself.

Just come over, get geared and discover it for yourself! words will never be enough to describe her wonders.

Trip ni Ajue cari kat facebook jer. Dapat contact number terus jalan. Lagipon Ajue dah beli Firefly Travel Pass. Rugi la pulak kalau tak gunakan.

Pakej yang Ajue ambik ialah 3 dives. Sekali dengan pack lunch dan mineral water. Kalau tengokkan schedule dia

Our Tentative Itinerary Program Bidong Island

0800Hours – registration at Nemo Divers Dive Center’s reception office.
0830Hours – equipment assembly.
0900Hours – Depart to Bidong Island.
0945Hours – Dive 1
1045Hours – break at Bidong Island Jetty
1145Hours – Dive 2
1245Hours – Lunch Break at Bidong Island
1430Hours – Dive 3
1600Hours – Depart back to Merang Jetty

Ajue checkin dekat Qaisara Hotel, lebih kurang 400m dari Nemo DC. Sebelah hotel ada warung yang bukak malam jer. Sedap la jugak nasi goreng kampung.. tapi nescafe dia manis sket.

Tadi dari airport ambik Grab kena dalam RM44. Lebih kurang 45 minit gak. Bilik single jer. Tapi toilet kat luar. Errkkk ada yang tak mandi esok pagi ni. Lol.

DC cakap esok standby jam 8.30 pagi dekat lobby. Dorang pickup Ajue otw nak gi jetty Merang.

Ni antara list harga dia

Equipment Rental :
1.Full equipment – RM70
2.BC & Regulator set only – RM50
3.Regulator set only – RM30
4.BC only – RM30
5.Wetsuit (shortie) only – RM39
6.Fin only – RM15
7.Mask & snorkel only – RM15

Since Ajue semua dah ada , so tak perlu nak rental lagi dah. Kita hangkut jer equipment kita.

Day Two 19 Sept 2020

Dinner semalam dah banyak. Nasi goreng kampung dengan nescafe tarik. Pastu beli roti sikit untuk bekal pagi esok. So, sebelum ke jetty Ajue just ambik roti jer. Harap2 bertahan la sampai lunch nanti.

Dalam jam 9 pagi, DC datang dengan 2 pickups ambik Ajue kat hotel. Ajue akan join team semua chinese 6 orang yang dah otai2 semua dah dive lebih 100 kali. Huhu. 4 lelaki dan 2 pompuan. Mula2 cuak gak laa sebab Ajue sorang melayu. Tapi rupanya, dorang memang happening habis. Bestttt join dorang dive. 3 kereta driving all the way dari KL.

Lepas gear up, masa nak naik boat, as usual ada briefing dulu kat mana nak dive. So ada 3 dives. Yang pertama Light House. Instructor dah cakap a sikit current. Sikit.. ook sikit. Dalam hati, caner current tu ek sebenarnya..

Masa naik boat tu ombak besar dan kuat. Sampai melambung2.. terus loya nak muntah. Makkk aiii. Cam ni ker orang kata mabuk laut….memang mabuk sungguhhhhhh.

Masa nak backflip pon sampai boat man kena tolong pakaikan fin. Memang takleh pakai sendiri.. terhuyung hayang giler. Masa ni memang dah rasa nak muntah, tapi tahan jer. Ajue terjun dulu lepaa instructor. Terus cari tali nak pegang. Lepas tu temgok geng2 dives lain pakai campak semua dalam laut equipment dan pakai dalam laut. Makkk aiiii. Hebattt giler.

First dive ni descent pakai tali. So ok laaa.. boleh turun pelan pelan. Tak sampai 5 minit Ajue nampak apahal ikan berenang senget2 nih. Macam semua sepesen jer.. then bila Ajue fin, makin ke kanan pulak perginya.. walhal dah habis kuat dah fin. Pelik pulak.

Then tiba2, Ajue rasa lain macam. Terus ketuk2 tank dengan pointer, Ajue nampak air berpusing pusing, sampai tak tahu mana atas mana bawah mana kiri mana kanan. Ya Allah, ni ker current?? Takutnya tuhan jer tahu. Mengharap ia stop dan nak cari balik team ntah kemana mana. Tiba tiba Ajue rasa ada orang tarik Ajue kuat2 kuar dari current tu. Alhamdullilah, chinese sorang ni dengar agaknya Ajue ketuk ketuk tank. Cuak tuhan jer tahu. Terus lost fokus kejap. Dalam hati cakap jangan panik jangan panik… then buat isyarat ok, dia bawak ke tempat divers lain. Terpaksa teruskan dive sampai safety stop. Ajue pegang jer tali.. tak berani nak lepas. Kaki dah penat fin tadi. Badan makin loya nak muntah.

Kat surface, nampak boat jauh sebab ombak kuat giler. Terpaksa kuatkan swim utk pergi kat tangga. Dah naik boat, terus muntah, semuntah nya… sampai dah takde apa nak kuar.. lembek terus. Peluk jer tiang boat tu.. kepala berpusing tak hingat.

Then boat cepat2 gerak ke second dive. Ajue cakap boleh tak taknak turun, sebab nak muntah lagi. Tapi dorang cakap, duduk atas boat lagi teruk. Lagi loya nak muntah sebab boat gerak2. Better dive jer pelan pelan. Ajue ikut jer nasihat, pelan2 dive dah takde feel temgok ikan2.. nak cepat hilang pening jer. Second dive ni nama dia Batu Menangis.

Habis dive, baru gerak ke jetty pulau untuk lunch. Ajue tak tunggu lama, turun boat, ambik lunch pack makan sampai habis. Alhamdullilah.. baru lah lega sikit.. dah boleh adapt dengan mabuk laut.

Lepak kejap sebelum final dive. Kena balik darat sebelum petang, katanya ada ribut petang ni. So cepat cepat habiskan last dive. Alhamdullilah kali ni dapat la tengok dunia bawah laut dengan tenang dan feel. Nama dive site ni Pulau Karah

Sampai jetty merang, DC memang takeover semua equipment kita, siap basuh dan jemur. Drop Ajue kat hotel. Mandi, solat dan kuar balik cari makan.

Masa tengah makan kopok, wasap grab yang ambik Ajue semalam. Alhamdullilah dia boleh ambik Ajue bawak balik rumah mak kat Permin Jaya. Lega.. takyah susah2 nak.book grab. Thank you Nazli.. sangat terhutang budi.

Sampai rumah mama, makan sikit pastu cakap nak terus tido, penat samgat. Esok la sembang lama sebab seharian Ajue kat rumah. Lusa baru balik KL.

Day Three 20 Sept 2020

As usual, masa untuk hunting kaftan dan kepok leko. Mula2 gi pasar, tapi otw mama nak ambik kasut dia upah jahit sebab terkoyak. Tiba2 mama pening, kena vertigo balik. Oh ya mama dulu memang ada vertigo. Lama gak la mama kena duduk dengan kakya. So kat pasar tu nasib baik ada kedai sedara yang mama boleh rehat. Ajue jer yang gi cari sos cili keropok, satay ikan dan kaftan. Dah settel, terus balik rumah. Petang ada date dengan bff CT.

Misi menjejak CEO bermula. Kakaka. Kitaorang takleh reveal.siapakah ceo tu atas sebab yang tak.boleh dielakkan.Mula2 pergi bangunan EPIC, guard tu cakap dia baru jer kuar , driver hantar balik hotel Primula.. zassss terus ke hotel. Alahaii dia baru jer checkout pulakkkk. Takde rezeki nak buat surprise then. So, CT bawak gi Pavilion KT. Lepak makan salad kat secret recipe. CT hantar balik rumah sebab Ajue naik grab jer kuar tadi.

Sebelum kuar tadi, sempat ambik dadar mama tempah kat Medan Jaya,.pastu singgah beli kepok leko rm120. Kilo ajue ada 40kg. Harap2 cukup la esok nak balik.

Day Four 21 Sept 2020

Hari ni mau pulang sudah. Flite jam 8 pagi. Masa packing barang, macam berat jerr beg ni. Risau pulak terlebih kilo kang. Sampai airport, yes tepat sekali. Barang 55kg!!! Haaa kau. Apa.nak buat ni. Lol.

Misi unpack dan kuarkan barang sort out balik. Sumbat dalam bagpack, hand carry .. so thats it. Kautim. Hamd carry sampain13g kau. Hahahhaa. Terpaksa berlakon buat2 ringan.

Sempat breakfast dengan mama nasi lemak ikan sedap kat epot sebelum boarding. Sampai KL belum jam 10 pagi so sempatlah masuk ofis pagi tu. Tak perlu ambik cuti pon. Thanks to Covid19, no need to go office. Just work from home jer.

Next, trip to Sipadan.

Family Vacation Tioman 1720 July 2020 – Day Four

Mau pulang sudah…

Pagi ni, ferry anak anak buah Ajue jam 8.30 pagi. So, Ajue temankan dorang breakfast dan hantar sampai ker ferry datang. Ferry Ajue pulak lama lagi… 12.45 baru sampai. So kami sempat la lepak2 dulu, makan dan masuk chalet cantik. Mak aiiii, best nyer kalau dapat chalet ni, next trip. Keluar balkoni dia, tangga terus masuk air.. fullamakkkk,, best yo!!

Confirm ambik punya. Berbaloi kalau family besar, sebab dia boleh muat seramai 9 orang. Kena set kan betul2 nanti.

Ajue sampai jetty Mersing jam 2.45. Masa tu kak long dan adik adik dia dan dekat Senawang. Kami drive pelan2 berhenti kat RnR apa ntah lupa. Solat dan lunch sekali. Teruskan perjalanan balik ke Seri Kembangan sebab laptop Ajue masih kat sana.

Lepak sana sampai tengah malam baru balik Shah Alam. Alhamdullilah anak anak semua seronok.. pengalaman baru bagi dorang. melihat keindahan dunia bawah laut ciptaan Tuhan.

Ajue tak menyesal spent some money untuk semua ni. Niat agar anak anak tahu menilai dan menghargai nature. Luar negara dah pernah pergi, Umrah, Padang Pasir, Paris London Korea Jepun Vietnam dah kenal. Cuma ada lagi impian Ajue, nak bawak dorang travel by train merentasi europe-sowy mountain. Dan caravan-road trip samada dekat US atau NZ suatu hari nanti. InsyaAllah. Harap harap bila Adlan konvo tahun depan, Ajue dapat lah bawak dorang untuk road trip ni.. itupon kalau Covid19 ni dah ada vaksin.

Family Vacation Tioman 1720 July 2020 – Day Three

Day Three – 3 boat dive and 2nd DSD

Hari terakhir nak dive. Esok dah nak balik. Pagi, Ajue ada 2 boat dive. Ramai gak la, dalam 17 orang. Join sekali dengan abam polis. Instructor Bakhtiar akan lead. Boat Ajue ada 7 divers, 1 boat man dan 1 instructor. Boat sebelah ada 10 divers, Shuk dan Abu sekali.

First site pergi La Bas, kedalaman 15.5 meter. Haishh nasib Ajue ni memang tak boleh nak descent langsung… semua dah turun ke bawah, Ajue jer yang masih lagi tertinggal kat atas sorang sorang. Nak nangis pon ada.. sebab dah banyak kali buat problem signal, takde yang nampak. Lama gak tunggu orang cari Ajue.. haha

Last last Bakhtiar naik dan tarik Ajue. Rupanya Qie kata, dorang langsung tak nampak Ajue kat atas. Group lain yang nampak. Salah sorang abam polis tu yang nampak. Syukur.. Tapi bila dah erada di bawah, Ajue ok jer..

Next dive, pergi Batu Malang pulak. Kali ni 14.1 meter. Arus deras.. ramai yang snorkeling kat atas surface. Dive comp Ajue kali ni dah clear 3 minute safety stop. So Ajue acsent sorang2. Tunggu boat datang ambik. Rupanya, dive comp ni, auto detect kalau kita dah reach 5 meter, dia start counting 3 minit stop. So, kena lepak kat situ dalam 3 minit , pressure dah stable, baru boleh acsent naik. Best jugak Dive Comp ni. Tak sia sia Ajue beli. Kebetulan Olie bagitau kaler kuning ni last stock, apa lagi, terus laaa sambar. Overall, memang dah complete Ajue punya diving gear. Cuma Ajue rasa nak beli wet suit lain kut. Yang ada ni macam tak sesuai dengan Ajue. Dia banyak trap bubble. So, tunggu jer la ek. Kalau jumpa yang berkenan, Ajue beli lain. Yang ada ni, boleh bagi kat Kak Long atau Qie jer.

Balik chalet lepas 2 dives, rehat dan solat dan lunch. Jam 3 petang semua berkumpul lagi kat DC. Kali ni semua nak turun DSD lagi,, weeehuuuu dah seronok kannnn. Uthman pon berjaya dive sendiri!!

So, kali ni, Ajue Qie Kak Long dan ada 4 new divers yang join. Zack akan lead. Untuk DSD, semua dengan Aidi. Kecuali Uthman, dengan Abu. one to one.

Kali ni kami pergi dive site namanya Tomok, Kedalaman 12 meter. Besttttt. Ajue dapat belajar descent sendiri. Zack yang ajar. Boleh la pulak.. haishhh sebenarnya, kena kontrol breathing dan teknik yang betul. Zack cakap, Ajue kena praktis lagi kat pool bila dah balik Shah Alam nanti. Kebetulan pulak Zack memang instructor kat pusat akuatik tu. So, senang la nanti. Kak Long pon cakap nak bawak Uthman jugak pool.

Malam tu, kami lepak DC sambil settle payment dan lain lain. InsyaAllah kami akan kembali lagi bulan August nanti kalau tak PKP la. Anis dan Ecah nak buat lesen. Ajue, apa lagi, fun dive la dengan 3 gegurls !!

Family Vacation Tioman 1720 July 2020 – Day Two

Day Two – Deep Dive, Ship Wreck, Fish ID, AOWD, Birthday by the beach

Hari ni Ajue bertiga plan nak buat 2 boat dive. Tak sangka pulak kedua dua boat dive ni, merupakan basic requirement untuk yang buat advance. Aikkk, apa lagi, dah alang alang dive kan, apa kata kita upgrade terus jadi Advanced??

Setelah berbincang dengan DC, dan DC tanya instructor Zack Salim. Maka kami pon agree nak join satu group student yang tengah buat advanced. yeszzaaaaa. Ajue buddy dengan Shasha. Qie dan Kak Long. Zack instructor, Aidi photographer and assistant. Then ada dua adik beradik Farah dan Azam. Kami pergi Deep Water dan Ship Wreck dulu dekat Sawadie. Lepas tu Fish ID and Conservation dekat Renggis

Cuaknya Ajue, sebab Ajue tak dapat turun langsung masa Deep sea 28.1m tu. Teliga berdengung tak hingat. Baru 5 meter kut, Ajue sangkut. tak boleh nak equalize… hasudahhh, sakit telinga yang amat sangat.

Masa tu Zack, Farah dan Azam dah sampai bawah. Ajue beberapa kali bagi signal problem, tapi Zack tak perasan. Last last Ajue terpaksa naik sikit, equalize dan turun balik pelan pelan. Nasib baik Aidy dan Qie nampak problem Ajue. Then, bila dah descent betul2 kat bawah, marvellous sangat!! Sungguh cantik Ya Allah.. tak dapat digambarkan. Kami dive selama 30 minit lebih.. ada ship wreck kat bawah sana. Untuk course advance ni, kami kena buat colour changes at depths, pressure change, buoyancy dan lain lain.

Masa buat assignment tu, siap duduk atas deck kapal lagi, lol. sebab nya, Ajue masih tak reti nak buoyancy.. kalau tengok video Kak Long dan Qie, superb giler dorang tu. Siap boleh main intai intai lagi dalam kapal ada apa.. ishhh jeles tul caner laaa dorang boleh buat yer. Its ok, one day, Ajue yakin Ajue pon boleh sama sama dengan dorang jugak macam tu nant. Tapi kena banyak praktis lagi dekat pool.

Then, tiba tiba dive comp Ajue dah blink blink. Zack tengok nampak angka 03. Errk. Ajue tak faham apa maksud tu, Macam ada something dengan dive comp Ajue ni . Sedar sedar, semua dah kena gather kena naik.

Then masa dah atas boat, Zack bagitau, NDL Ajue tinggal 3 minit jer lagi. NDL ni means balance masa yang Ajue ada untuk stay underwater.

A no-decompression limit (NDL) is a time limit for the amount of time a diver can stay at a given depth. … A diver who stays underwater longer than the no-decompression limit for his dive can not ascend directly to the surface but must pause periodically as he ascends to avoid a high risk of decompression sickness.

www.liveabout.com

Kami rehat kejap atas boat, bagi Nitrogen stabil sebelum dive kedua. Kali ni kami ke pantai Renggis pulak. Dive kali ni 15.8 meter jer. Kat sini Ajue jumpa turtle. Siap posing lagi, tapi gambar masih lagi menunggu Zack bagi. Seronok giler dan enjoy sangat. Sebab dah boleh sama sama dengan Kak Long dan Qie. Kat sini ada treadmill lagi, siap boleh berlari atas tu haha. Ada macam terowong jugak boleh lalu sorang sorang jer. Janji tak tersangkut.

Kami balik agak petang, and malam tu hujan kejap. Ingatkan dah tak dapat buat BBQ, tapi alhamdullilah, pihak restoren kat situ sangat sporting. BBQ birthday celebration by the beach gethu!!. Untuk Adlan 23 July dan Uthman 22 July. Restoren tu kata ni first time dia buat setup tepi pantai macam ni. Cantikkkkkk sangat. Ada mee goreng, seafood, air panas, air sejuk, fruits, balloon2 dan photobooth lagi. Highly recommended sangat. Try la, besttt.

Kami makan2 dan lepak sampai jam 10.30 malam. Lepas tu gegirls sambung lepak tepi pantai dekat chalet sampai tengah malam. Ajue masa tu dah zzzzz.

We live while we re young!

Family Vacation Tioman 1720 July 2020 – Day One

Day One – DSD and Night Dive

Sejak PKP lagi Ajue dah plan nak pergi suatu tempat bawak anak anak semua vacation dan celebrate birtjday Adlan. Lagipon, Adlan dah nak fly balik US in August. Tahun depan pulak nak jumpa Adlan masa konvo dia, insyaAllah

Mulanya, agent diving Ajue dah setkan untuk Ajue buat lesen Open Water 17-20 July. Tapi lepas few times cancel dan postpone, Ajue dah ikut anak anak sedara buat lesen kat Pulau Perhentian. Tapi memandangkan tiket masa tu dah beli untuk semua, jadi kami on kan jugak trip Tioman ni. Terus anak anak buah pon ikut join sekali. Barulah meriahhhh.

Kami naik dari jeti Mersing. Ajue sekeluarga ambik ferry Cataferry manakala anak anak buah ambik BlueWater. Sebabnya, seat dah habis masa dorang nak ambik ferry yang sama, tapi timing lebih kurang jer.. So, ok laa.

Kami gerak dari Seri Kembangan lepas celebrate birthday Mama. Lebih kurang jam 9.30 malam.. sampai Kluang dalam 11.30 malam. Checkin kat hotel merdeka satu malam. Sampai kat hotel, memasing lapar. Terus order grab food. Ambik 3 bilik. Esoknya jam 8 pagi lepas checkout, kami gerak terus ke Jetty Mesing melalui Kahang.Perjalanan dalam lebih kurang 1 jam 30 minit, jalan bengkang bengkok.. sangat tak sesuai untuk jalan waktu malam. Sebabnya, takde lampu jalan dan menakutkan. Mujur kami decide nak bermalam kat Kluang.

Sampai kat jetty, terus cari breakfast. Lepak kejap, sementara turn kami untuk naik ferry. Actually, Ajue dah buat booking online kat Tekek. Tapi bila kak long review, dive centre tu macam agak kureng sikit untuk buat DSD. Jadi kami tukar on the spot petang sebelum bertolak tu. Kami tukar, ambik chalet kat Damai Reef Dive Centre. Stay kat Sun Beach Resort. Ambik 2 quad room, satu bilik lelaki, satu pompuan. Tapi alhamdullilah, bilik ni connected. So, macam 1 bilik yang besar jer. Besttt.

Lepas check in, terus pergi Dive Centre dan settlekan next 3 days aktiviti kami di sini. Tak tunggu lama pon, no lepak2.. hati tak sabar nak dive. haha, petang tu jugak semua 6 orang buat DSD. tinggal kami bertiga jer yang dah ada lesen, sajer sajer nak shore dive sambil join dorang DSD.

Sewa diving gear dah sekali dengan bayaran DSD, sorang dalam RM180 jer. Since Ajue dah complete gear, so tak perlu nak menyewa lagi. hehe.

Lepas lunch terus tunggu kat DC, ada briefing dulu dari DM dan assistant. Ajue, Qie dan Kak Long shore dive. Anis Afiq Shahril dengan Abu. Adlan Ecah dengan Shuk. Uthman sorang dengan Aidi. Lepas masing masing dah konfiden dengan basic instruction dan skills, lets DIVE!!

Seronok sangat dorang dapat diving walaupon kedalaman tak sampai 2 meter pon. Tapi dah macam pro, hehe. Bila dah dekat senja, kami balik semula ke pantai. Ajue dengar Qie dan Kak Long nak buat night dive, eh eh macam best jer. So, Ajue pon tumpang ler sekaki, haha

Night dive ni, untuk yang dah ada lesen Advanced jer. Tapi apa salahnya kannnnn. First time Ajue nak night dive ni. Dekat pantai jer, pergi sampai 8.6m , jumpa teen shark lagi, Tapi dia tak nampak pon, dia berenang lurus jer depan mata kitaorang. Tioman ni cantikkk sangat. banyak coral. Seronok dapat tengok ikan tido, terumbu karang, tukun dan lain lain pada waktu malam. Oh ya, ada banyak sea urchin tajam tajam masa dive malam ni. Ajue banyak kali terkena.. sakit woo.

Day 1 video released. Enjoy the show and lets get rocked!!

Re-cap PADI Open Water cert

My journey to get PADI Open Water Scuba Diving certification together with my nieces. They are doing Advanced Open Water cert. At Fauna Reef Diver, Perhentian Island.

Thanks to Abang Man, Abang Rahim dan Olie atas tunjuk ajar dalam kesabaran melayan aunty vogue ni. 🥰🥰🥰

And million thanks to anak anak buah yang menjadikan impian aunty korang ni suatu kenyataan. U guys rock!!!

Road to PADI Open Water journey

Ajue suka outdoor. Jenis tak reti duduk diam. Berlari, memanah, camping, travelling.. cycling jer tak. Haha

My first DSD (discovery scuba diving) tahun 2011 rasanya. Masa tu memang dah aim nak buat scuba lesen. Tapi hasrat tak kesampaian asyik tertangguh jer. Hobby asyik bertukar tukar lepas tu. Tapi hati rasa puas. Cuma nak kena cari geng sekepala baru lah menjadi. Thats why 2014 start running, bila dah ada geng, terus sampai Paris dan Salzburg buat Half Marathon. Sukan memanah yang dah sekian lama sebati dari zaman UUM pon masih teruskan, lebih lebih lagi bila anak pon minat sukan yang sama. Terus la sampai Asia Pacific Masters Games 2018.

Diving ni dah lama nak buat lesen. Tapi tu laaa. Sorang2 kan. Anak2 belum lagi minat aktiviti ni. Sekali, bila anak2 buah dapat lesen.. mau tak senang duduk. Actually Ajue dah ambik exam dengan RAID. Tapi trip asyik tertangguh jer sebab MCO Covid 19. Terus terbantut. January 2020 lagi kut Ajue dah lulus online exam. Tapi pool session pon tak buat lagi. Laut lagi laa.

Bila dengar jer anak buah nak buat Advance Open Water, terus tak pikir panjang dah. Mintak dorang arrangekan jugak untuk aunty vogue ni nak dive

Diving gear pon dorang yang tolong belikan yang basic dulu. Mask dan Fins. Follow jer dorang punya gear lol.

Then, bila SOP untuk diving cakap, sebolehnya, guna equipment sendiri, Ajue decide nak completekan set jer terus. Nasib baik ada cousin yang dah DM (dive master) dan husband dia Instructor nak tolong temankan. Yeszaaaa.. now dah complete. Tinggal dive comp jer belum ada lagi.

Tempat kami pergi, Planetscuba dekat Sri Hartamas dan Rainbow Runner dekat Melawati.

So, naik AA flite 7.30 pagi. Turun Kota Bharu terus ambik taxi ker Kuala Besut. Sampai sana, tunggu boat jam 11 pagi nak masuk pulau.

Kami ambik quad room. Fauna Beach Chalet. Actually Kak Long dan Manja yang dah pernah buat DSD kat sini tahun lepas. So, dorang nak ambik dengan instructor yang sama, Abang Man jugak. Ajue ni bukan kenal sessper pon. Just follow jer la.

Sampai kat chalet, lepas checkin, Abg Man cakap jam 2 jumpa kat DC. Kecut perut gakkk ni. Giler tak pernah dive lepas 2011 dulu. Ada kang tenggelam tak timbul2.

So, ok. First dive kat Teluk KK. Ni shore dive namanya. Sebab bermula dari pantai. Buat confined water skills dulu. Mask clearing, mask removal, regulator recovery and clearing, fin pivot dan cramp release. Lepas tu dive kat 5m jer depth.

Malam tu Ajue free. Study untuk revision. Anak anak buah buat advance, so dorang ada night dive. Esok pagi pergi Tiga Ruang pulak. Ajue sambung basic confined water skills BCD removal, weight belt removal, air share dan CESA. Manakala anak2 buah pergi police wreck dive. Kat Tiga Ruang ni same depth, 5m jugak.

3rd dive dekat D Lagoon. Kat sini Ajue belajar backroll entry. Manja tunjuk skill Giant Stride. Hebakkk ahhh. Kak long dan Qie buat backroll. Abg Man main campak jer semua benda dalam laut, pastu baru pakai satu satu. Haaa kau!. Best kan dah jadi otai. Depth kat sini 11meter.

Malam tu ada knowledge review dengan Abg Man. So boleh tanya jer apa apa soalan dan kemusykilan yang tak faham selama diving kat sana.

Last day diving, pagi pergi Terumbu 3. Since tempat ni Dive Master Olie tak familiar, so Abg Man akan lead. Olie akan buddy dengan Kak Long, Qie dan Manja. Ajue buddy dengan Abg Rahim. Bestttt kali ni sebab first time dive dengan anak2 buah sama2. Depth sini 17m.

Petang tu pergi Shark Point. Fun dive. Ajue belajar 3 minute safety stop pegang tali sebelum exit dari water. Stress masa ni sebab mask Ajue longgarkan. Sebab Ajue fobia pening kepala masa dive kat D Lagoon. So, air masuk tak henti2, ganggu Ajue jer. 2 kali kut Ajue ascent sampai surface. Nasib baiklah Qie penyelamat. Dia ajar pelan pelan descent dan pegang tangan Ajue all the way sampai tamat masa dive. Tqtqtqtq sangat2.

Malam terakhir kat Perhentian, try makan curry beef mango. Sedapppp Olie yang rekomen kan. Sedih nak tinggalkan pulau esoknya.. *cry*

Boat kami 10.30 pagi. So pagi tu lepas packing, lepak kat DC sementara boat sampai. Haihh belum balik dah rasa rindu nak dive lagi… rindu angin pantai, rindu pulau.. best sangat. Tqtqtq anak anak buah aunty jue, impian aunty terlaksana setelah sekian lama terpendam. Tqtqtq sangat Abg Man , Abg Rahim.dan Olie atas tunjuk ajar Ajue. Kompem Ajue datang lagi lepas ni. Nak buat advance kat sini jugak nanti. Lepas terror descent guna breathing.

Adlan back home for Raya

Covid19 journey – 3 days, 6 airports and 14 days quarantine

Last minute decision Adlan dan housemates nya seramai 5 orang beli ticket balik Malaysia. Pada asalnya dorang nak beraya jer kat sana. Tapi lepas dapat stimulus check 1200USD, masing masing terus beli tiket balik.

Lepas beberapa siri discussion, dorang decide nak balik via SF-Japan. So dalam domestik, kena lalu 4 airport baru ke Narita then KLIA

Perjalanan bermula Ahad dan sampai Malaysia hari Selasa. Alhamdullilah semua smooth dan dipermudahkan. Ajue dah pesan, jangan puasa, lagipon musafir dibolehkan tak puasa. Takut nanti badan penat tak larat pulak. Lagipon imunisasi kena tinggi untuk elak dari jangkitan Covid19 nanti.

Sampai KLIA 11.42 malam, Selasa 12 May 2020. Unfortunately luggage Adlan dan Haziq tak sampai. Masih berada di SF. Haishh.

Dorang semua negatif swab test, dan terus hantar ker Crystal Crown PJ. Adlan, Haziq dan Redza same floor 16. Manakala Fahmy dan Naz floor 12th.

Esoknya Ajue terus siapkan baju, dan keperluan lain untuk Adlan sebab beg pakaian dia takde. Tapi tak boleh jumpa pon. Just pass dekat abam polis jer kat luar entrance hotel. Siap bekalkan vitamin C, roti dan cable untuk Adlan. Wifi hotel tak reliable sangat. Ramai kut guna. Slow.

Ajue sempat belikan simkad Tune Wow dari bekas cikgu SK24, dia agent hebat Tune wow ni. Busness kencanggg.

Hari Jumaat baru luggage sampai. Alhamdullilah.. dah boleh layan PS4 dia.

Pengalaman merentasi benua selama 3 hari dan 6 airports merupakan yang pertama bagi Adlan. Nasib baik ada Fahmy. Dia dah pernah balik Malaysia ikut laluan macam ni. So, ok lah ada senior boleh tunjukkan. Terpaksa bermalam di San Francisco sebab flight ker Narita jam 11 pagi dan takde connection yang ngam. So, dorang ambik hotel yang dekat dengan SF.

Ada sekali tu, Adlan nak passkan kettle electric kat Haziq, dia terlupa bawak kad access bilik. Hambekk kau, dah teekunci kat luar. Kecoh floor tu kejap. Dah la waktu sahur. Makanan pulak ada kat dalam bilik. Terus Redza dan Haziq bagi bagikan makanan kat Adlan dan dorang sahur kat tepi koridor sementara tunggu security datang bawak spare key. Sahur pon kena social distance. Masing2 depan bilik takleh cross border. Haha

Malam raya Ajue dah start syahdu. Sedih nak raya sedangkan Adlan masih dalam tempoh kuarantin. Dorang pakai baju Melayu jugak di pagi raya. Dan makan ketupat lontong nasi impit depan bilik masing2 sambut raya.

Raya ke 4 baru Adlan boleh release. Ujian pon still negatif. Alhamdullilah. Cuma Adlan sakit tekak jer sekali.

Dia pon sempat khatam Quran sepanjang kuarantin tu. Alhamdullilah..

Sampai rumah, adik adik buat surprise.. malam sebelum tu Ajue tak tido lena pon, kol 4 dah bangun start masak nasi tomato. Ajue sampai hotel 7.48 pagi. Bagi no bilik dekat petugas. Sejam lepas tu, Adlan dah boleh turun.

Pengalaman yang paling berharga memang takkan dapatb lagi la lepas ni.. boleh citer dekat anak cucu Adlan nanti. Tak semua orang boleh dapat pengalaman macam ni kan.

Masa blog ni ditulis, Nebraska dah ada 13k kes positif. 😭

1 Ramadhan 2020

Pengumuman PKP dilanjutkan lagi… PKP 4 — 29 April sampai 12 May

Genap sebulan dari tarikh last update blog. Dari PKP 1 , sekarang dah masuk PKP 2. Semalam pengumuman dari PM, PKP dilanjutkan lagi sampai 12 May 2020…

Sepanjang musim PKP ni pelbagai resepi dah Ajue cuba. Spaghetti Aglio Olio, Bihun Chinese style, home-made roti canai cicah kari ikan. Puding Roti Bakar, Butter Cake.. haaa tu baru sikit. Pastu Ecah pulak dah pandai buat churos chocolate.

Beli Online?? Haaa ni dah memang perkara wajib. Setiap minggu ada jerr barang sampai. Sekali sekali membantu para peniaga yang terjejas akibat C19 ni. Yer la, dorang dah tak boleh berniaga secara fizilal kan. COD pon makin hari makin ramai yang iklan kat internet.

Ajue pon ada order direct dari pasar payang teganu. Cili boh, keropok keping, serunding daging, ikan kering dan gila melaka. Kejap jer sampai. Alhamdullilah dapat gak . Cili boh dan gula melaka tu yang penting. Hari2 nak kerutuk.haishhh.

Rumah ni kalau ada nak apa2 tulis kat keetas tepi peti. Kalau dah penuh list, nanti Shahril akan beli. Ajue tak pernah check pon anak2 tulis apa. Ada sekali.tu si Apiq ni siap order blender. Dan yang best selamber jer si Shahril.ni beli. Astagaaa

Rupanya Afiq nak buat milkshake.. haiahh budak ni sorang. Sabor jer la.

Oh ya, FIS pon ada buat zoom meeting utk pastikan employee semua ok. Merasa la jugak zoom. Pastu kita zoom kan dengan adik beradik dan mama sekali. Hehe. Sian mak Ajue sorang2 kat kampung.

Semalam dah 2 kali restock cheese naan dari restoren bff Ajue, RSMY. Siap selit order untuk nasi dagang lagi. Delivery charges rm10 jer. Murahhh.

Lauk pasar ikan ayam sayur semua pon Ajue suruh rider Along yang buatkan. Upah dia Ajue selalu bagi lebih sebab Ajue order untuk sebulan terus. Alhamdullilah, peti ais ada 2 boleh muat semua lauk basah dan makanan frozen.

Kes kat Malaysia nampak gaya ada penurunan, alhamdullilah. Sekolah takkan dibuka selagi ada kes. Even kalau PKP dah tamat sekalipon. So, anak2 Ajue.semua kena online classroom. Ecah memang sampai habis Sem 3 Foundation dia dah. KYS pon dah bagi jadual.belajar untuk semua subjek dia. BBIM dah lama online, dari PKP 1 lagi. Maka dengan itu, minggu lepas Ajue kerah tenaga buat home makeover. Meja makan Ajue alih ker hallway. Dry kitchen lapang boleh jadi lounge dan tempat belajar. Dah jadi macam CC pon ada gak. Lagipon senang nak monitor si bongsu ni masuk kelas.

Kerja? Haaa.musim PKP 3 ni Ajue kena kerja. Support untuk IST Migration. 2 hari normal working hours, 2 hari lagi midnite support. Masa pergi Alhamdullilah Ajue.lalu Kesas, pastu MEX, pastu Jalan Tun Razak. Tapi masa balik hari pertama Ya Ampunnnn. Jem tak hengat. Roadblock 3 jam kut. Stress makkk. Tapi masa midnite support tak kena roadblock. Yeay. Laju jer. Tapi ngeri gak sebab kiri kanan macam dunia asing. Takde kereta…. huhu

Adlan pula… kena urut dada bila statistik data kes dari US ni. Ajue selalu follow satu website ni. Dia akan list semua negara di dunia termasuk lah Malaysia. Sehingga hari ni US dah positif 800k lebih.. dan tempat Adlan saja dah 2k lebih. Haishhh caner ek. Dah la dekat Adlan kerja Dining Hall.Select dah ada 1 kes. Adlan last kerja 28 March. Ajue selalu tanya kalau ada symptom cepat2 pergi hospital. So far Alhamdullilah. Dorang ber enam. Sorang dah balik Malaysia sebab dah grad actually last year. Since susah nak cari kerja, dia decide nak balik. Sampai KLIA, terus je Sg Buloh sebab demam. Tapi alhamdullilah, bila ujian dilakukan, beliau negatif. So, KKM hantar pergi Hilton Hotel. Lepas dia balik, terus terdetik dihati kami parents nak suruh anak2 balik jugak. Sebab melihat kes yang naik mendadak di US dan kekurangan perubatan di sana, better balik la kut. Setelah berbincang dengan Embassy dan Kosulat, alhamdullilah, Adlan dan housemates dia berlima akan balik lepas final exam nanti, insyaAllah. Follow laluan yang sama dengan senior mereka yang baru balik hari tu. Doakan mereka semua yer, sebab kena lalu at least 6 airport untuk sampai ke Malaysia. Haishhh. Agak mengerikan jugak tu. Embassy Malaysia di Washington ada communicate terus dengan Adlan. Untuk poskan mask kepada student malaysia yang masih ada di Nebraska. Bila Ajue buat calculation, kalau dorang dah sampai KL, maybe raya ke 4 baru dapat jumpa. Sebab kena lalui 14 hari kuarantin.

Oh ya, ada sekali snow lebat dan snow storm dekat US. Most country sana terkena. Adlan siap guling2 lagi. Hehe. Yer la. Bila lagi. Lepas ni dah balik Malaysia dah takde snow dah.

Dikesempatan ini, Ajue nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan 2020. Pertama kali dalam sejarah kita terkurung sepanjang Ramadhan, teraweh pon dibuat di rumah jer. Tapi Alhamdullilah, kat Mekah semalam dah bukak untuk Teraweh, cuma dihadkan untuk staff dan orang tertentu saja…

Masih menanti apakah ada rezeki Ajue tahun ni untuk ke sana Haji nanti. Semua dah settle, tinggal nak serah passport saja… hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Info dari Saudi – Haji 2020

Hari ni rata rata berlegar pasal video tentang haji tahun ni. Ajue tak berapa faham sangat, jadi mintak tolong kawan kawan translate.

The Saudi government has confirmed that this year the Hajj may be canceled and has asked all Hajj companies not to make any deal with any hotel, trainer or ticket..

Ada satu ni dari seorang Dr. Hanya doa saja yang mampu dilakukan sekrang ni. Semuanya ketentuan Allah jua.

Dalam video yang diviralkan ini, kerajaan Arab Saudi belum mengambil sebarang keputusan untuk menghentikan sementara haji tahun ini, namun kerajaan akan berhati-hati mengikuti perkembangan wabak ini supaya tidak lebih memburukkan keadaan.

Seandainya haji diberhentikan sementara sekalipun, umat Islam tidak perlu panik dan tidak perlu tergesa-gesa mengaitkan dengan pelbagai teori, kerana sebelum ini pun sepanjang sejarah pernah berpuluh kali (lebih 40 kali) berlaku pemberhentian sementara haji seperti pada tahun 1814 akibat wabak Taun yang melanda Arab Saudi sehingga mengakibatkan kematian ribuan orang.
Kemudian beberapa tahun kemudian berlaku wabak Kolera yang telah membunuh lebih 1000 jemaah haji setiap hari dan memaksa haji dihentikan sementara beberapa kali.

Sejarah telah menukilkan pelbagai peristiwa yang mengakibatkan ibadat haji terhenti seketika, antara krisis terbesar ialah peristiwa Qaramitah pada kurun ke-4 yang mengakibatkan pembunuhan besar-besaran di sekitar Masjid al-Haram dan kecurian Hajar al-Aswad selama lebih 22 tahun. Sekitar 10 tahun haji terhenti ketika itu.

Teruskan bermuhasabah, teruskan berdoa dan teruskan beristighfar semua.

-Dr. Kamilin Jamilin-


Status Ajue skrang hanya nak bayar balance pakej haji dan tunggu surat penerbangan saja.. urusan2 lain insyaAllah dah settle. Semoga Allah memberikan yang terbaik untuk bakal bakal haji tahun ni, insyaAllah

Info baru diterima dari classmate Ajue, Tn Hj Badli,