About ajuerashid

Me.Myself.Kids. Love Travelling Running and Sports.

New kid on the block – Note 10

Note 10 finally in the house Note 10!!!

Yeayy finally.. Note 10 ni kecik sikit dari Note 8. Kalau Note 10+, baru sama saiz dengan Note 8. Harga banyak jugak bezanya.

Actually setiapkali Note keluar, Ajue akan beli. Yang lama bagi Adlan. Sejak zaman Note 1,2,3,5,8 lagi. Yang ajue takde Note 7 dan 9. Tak sempat beli sebab gap dia dekat2.

Since Adlan dah beli S9 masa dekat Nebraska dulu, maka kali ni Ajue pass dekat Anis jer. Ecah tak pakai Samsung. Dia geng Apple 😛😛

So hari ni masa untuk cleanup N8 dan setup N10 😇😇

And as usual, loyal customer to Celcom.just sambung bayar plan jer. Device dah bundle siap2 dalam pakej. Besttttt kannnn 😍😍😍😍😍🤩🤩🤩🤩🤩

Back to School part I

Barang keperluan Anis KYS dulu.

Hari ni nak settle barang keperluan Anis dulu. Next day Afiq pulak. Uniform KYS kali ni kena buat sendiri. Dah tak.boleh order dengan KYS. Kain beli hari tu dalam RM30 untuk satu vest. Dan RM30 untuk pants. Ajue beli untuk 5 pasang terus. Sebabnya, yang last year beli 4 pasang tinggalnya 2 jer. Mana nyah pergi lagi 2. Haishhh

So tadi pergi fitting uniform dekat taylor punya workshop Bukit Jelutong. Alhamdullilah semua ngam. Cantekk. Terbaik lah. Actually taylor ni ada butik dekat SACC mall jugak. AdreanaRose nama nya. Halus jahitannya. Kemas jer. Price pon not bad lah. Highly recommended.

Lepas tu pecut pergi Setia Alam hantar cheques dekat funder Ajue. Balik rumah solat kejap pastu kuar balik pergi iCity. Kali ni books dan alatulis hunting pulak.

Aisehh.. Popular bookstore kat sini takde buku teks la pulak. Dapat beli alatulis jer sini. Kena gi Popular book store yang dekat Aeon Bukit Tinggi pulak. So, we decide pergi jer terus, alang alang dah kuar kan.

Solat Asar sampai Isyak terus kat sini. Alhamdullilah dapat lah beli buku teks. Cuma 2 jer takde stok. RBT dan Seni Visual. Yang ni kena beli dekat Jaseema Taman Tun.

Nampak kedai Outpost, terus beli blouse putih dia. Sampai rumah baru teringat tudung putih lupa beli 😏

Ok, so far untuk Anis hampir settle. Tinggal lagi tudung dan baju kurung dan violin dia jer. InsyaAllah sempat sebelum buka skolah.

Left knee on MRI

Avisena Speciallist Hospital

Dah set appointment 12 Dec untuk MRI. Masa first visit, doctor pakar suspect cuma meniscus tear. Tapi bila dah result MRI keluar, banyak la pulak findings nya.

ACL dah hampir putus. Kalau Ajue nak running lagi, then kena buat operation untuk repair. Yang ni kena MC 2 bulan. Huhu. Agak sukar lah sikit sebab nanti saper nak uruskan anak2 skolah pulak kan.

Maka Ajue pilih untuk inject gel sajer. Memandangkan outpatient speciallist hanya ada balance rm1300, tak cukup untuk cover MRI. So Ajue kawtim dengan doktor nak buat procedure hari ni jugak.

Request GL untuk daycare admission. Lama jugak sebab Great Eastern banyak soalan kat doktor.. mana taknya, nak inject jer kut. Sampai request nak admit.. hahaha.

Nasib baiklah doktor tu kenal cousin Ajue. So, dia tulis report kena buat asap. Yeay Alhamdullilah dapat GL. Thanks Jay dan Dr Zubair !!

Sementara tunggu GL dapat, sempat balik rumah makan dan solat. Pastu drive balik ker hospital. Masuk Daycare kol 4.50 petang. Tunggu kejap pastu dr datang buat.

Masa inject bius sakit biasa jer. Lepas dah kebas, doktor inject gel. Haaa rasanya macam ko hantuk kepala lutut tu kat dinding. Cam tu laaa.

Tunggu kejap, siap dapat minum petang. Pastu dapat free gift hot cold pack. GL clear, total dalam RM4700++. Alhamdullilah semua covered termasuklah MRI pagi tadi. Yeayyy. Tak perlu bayar apa2.

Balik rumah Ajue drive sendiri. Ubat bius masih ada masa tu. Tapi lepas dah dinner, dah mula rasa ngilu sampai ker bontot. Hambekkk kau.

Malam tu tidur bilik Adlan. As usual so bongsu teman kan. Alang alang dia nak main Dota kan.

YL Lavender Ajue dah kehabisan. Ajue letak RC jer. Lantak laa dan Stress Away. Malam ni nak try yg lain pulak. Sedap tidur nyenyak sampai pagi.

Oh ya, masa nak tidur tu Anis cakap dia sakit perut. Pastu angah dia check.. alahai anak dara dah sorang ni… hehe. Welcome to new you, princess Sofea !

ATL Shoot

Kejohanan Memanah Terbuka ATL , MSN Keramat

Shoot kali ni hanya diwakili oleh 2 archers dari Eagle X Archery Club. Actually Anis pon nak join, tapi dia tak training lepas sembuh dari Influenza dulu, jadi Ajue tak berani nak register dia.

Kali ni Ajue ditugaskan untuk menjadi Team Manager. Kerja Ajue untuk menjaga makan minum, logistik, baju apa nak pakai dan hal hal berkaitan dengan kejohanan.

Atok ditugaskan sebagai Coach untuk menjaga Ammar dan Firdaus.

Manakala Joe pulak menjadi DOS.

Ramai jugak peserta kali ni. Untuk Recurve Cadet U15, lelaki seramai 64 orang. Manakala wanita 49 orang. Kesemua mereka dapat melepas QR sebab penganjur meletakkan syarat 1/64.

Firdaus dan Ammar berjaya ke level 1/8. Alhamdullilah. Next shoot, YB Seputeh. Yeszaaa

FIS Year End Lunch and Clay Activity

Lunch at SOU Omakase Japanese food and Clay Expression activity at Subang Jaya

This is last company lunch and activity untuk 2019. Terasa kejeap jer masa berlalu meninggalkan kita… Macam baru jer company lunch dekat Ru By Ruki dan main tembak tembak dekat MidValley. Hari ni dah event untuk tahun ni pulak.

As usual, lunch bermula 11.30 pagi. So, hari ni Ajue on kerja awal sikit sebab taknak bawak laptop pergi lunch. Settle reply email client, Ajue pecut ke The Gardens. MasyaAllah, cantiknya deco XMas dia… Dekat MidValley tak sangat, tapi Gardens.. ya rabbiii. terasa macam dekat oversea jer.

Ajue memang suka dengan xmas deco. Dulu masa kerja dekat KLCC, memang setiap hujung tahun akan tunggu deco dia. Pastu keja kat Chulan Tower, sanggup jalan kaki pergi Pavilion nak tengok. Sekarang balik HQ dekat MidValley. Alhamdullilah berpeluang tengok hari hari. Kawan Ajue cakap dengan Pyramid lagi cantik.. mesti pergi nih!!

Lunch kali ni, office set dekat Japanese restaurant. Dia by course. Mula mula tu Goose Liver. OKlah not bad. Lepas tu apa nama benda ntah Ajue tak ingat. Ajue order Beef untuk main course. Yang ni dia datang dengan flame lagi. So boleh masak sendiri nak macam mana. Og Coz, lah Ajue akan tunggu sampai api padam. Sebab Ajue suka well-done punya. Teringat pulak dekat Yakiniku Panga kat Jepun dulu. Bestnyerrrr.

Dessert dia lagi best. Ada sati dish tu, macam taufu, tapi ada rasa coffee latte. Haaa gethu!! Saper tahu apa nama dia ek? Ajue lupa, tadi ofismate Ajue dah bagitau. Maklumlah, kita ni bukan reti makan benda benda mahal macam ni. Tunggu company belanjer jer.. sedih kan.. hehe

Tengah makan, ada lucky draw. Ajue dapat cabutan giliran ke 4. Bismillah… Alhamdullilah Ajue dapat Air Purifier. Grand Prize dapat Dyson Air Purifier. Wahhh hebakk ahhhh.

Lepas habus lunch, naik office jap ambik door gift. Note book dan Card wallet. Thank you FIS!!!

Ok, next move to our activity. Kalau last time, kita main dengan pewter, kali ni kita main clay pulak. Tempat ni terletak di Subang Permai. So, semua orang as usual kena buat product sendiri. Ikut suka lah nak buat apa. Contoh yang dah orang buat ada dia display dekat rak tepi tu. Cantik jugakkk dan kreatif. Umur 5 tahun pon ada yang dah cuba buat.

Sebelum mula, kami di beri penerangan dulu cara nak buat dari mula hingga akhirnya. Oooo, rupanya, lepas buat, kami kena tinggalkan dekat tempat tu. Untuk proses selanjutnya isitu, kena bakar, touch up dengan cat dan shining. Lebih kurang 3 minggu jugak lah, jadinya end result kami akan dapat sebelum xmas nanti. Ishh tak sabar ni.

Ajue buat oil burner. Tapi staff situ cakap, takut terbakar clay kalau api lilin besar, So, Ajue punya boleh jadi macam tempat hidang sambal belacan?!

Nanti kita lihat hasilnya… 😉

So settle semua before 5pm, boleh balik terus. Since Ajue dekat jer Shah Alam, boleh lalu jalan belakang jer. Alhamdullilah sampai rumah sebelum hujan lebat.

Thank you FIS, suka sangat dengan company ni, selalu pikir pasal staff dia kan. Harapnya Ajue kekal lah dekat company ni sampai Ajue pencen… ammiinnn.

Meniscus Tear

On my left knee

Ajue jatuh tangga dah bertahun, rasanya dah lebih setahun lah. Tapi masa tu tak pergi check pon. Urut jer letak ais pastu dah ok. Tapi lately, dengan pertambahan berat badan yang tak reti nak turun ni haa, kerap pulak sakitnya. Pantang tersalah twist sikit mesti bengkak dan sakit.

Kalau dah duduk lama, kaki terlipat, alamatnya susah la nak straight kan balik. Siap bunyi lagi masa nak straight kan.

Nak jadikan citer, hari Sabtu terseliuh lagi. Susah gak lah nak betulkan balik. Nak nangis pon ada. Macam tak leh jadi jer ni. Tapi sebab weekend ni Ajue dah full aktiviti nak gi klinik tertangguh lagi.

Pastu Ahad pulak ada konvo anak buah dekat UIA. Masa nak balik tu, sebab dah lambat kan. Ajue nak kejar kenduri pulak dekat Kajang, ter gelelincir tangga pulakkk. Mak aiiii rasanya macam nak pitam. Ambik masa jugak lah nal straight kan kaki ni balik. Shahril bukan nak tengok pon, dia jalan laju jer tinggal kita kat belakang. Terhencot hencot la nenek tua ni nal jalan. Dah la perut dah masuk angin kelaparan. Stresss makkk.

Malam tu dah tak tahan sangat, pergi klinik mintak referral letter nak pergi speaciallist.

So esoknya dah book appointment siap siap dengan Dr Zubair. Dr ni kawan baik cousin Ajue. Dia kenal sangat lah dengan family cousin Ajue nih.

So, lepas menunggu 3 jam untuk clear GL, dr Zubair cakap kena MRI. Memandangkan dr bercuti sampai 8 Dec. Jadinya appointment MRI ajue pada 12 December.

Tapi sementara tu Ajue kena buat physio dulu dua kali start next week.

Balik rumah, lapar yang amat. Bayangkan dari semalam perut tak betul dah masuk angin. Hari ni kena lagi. Terus Ajue muntah balik apa apa yg makan. Flatt terus. Dapat makan nasi kosong jer…

Apa apa pon Alhamdullilah, ada insurans office yang cover semua cost. Tak perlu keluar satu sen pon. Tqtqtq FIS..

Mangga vs Musang

Yeay, pokok mangga tepi rumah dah start mengeluarkan hasilnya. Ni kali kedua Ajue dapat makan. Last year lagi banyak rasanya. Tapi last year kita dapat hasil semuanya. Tahun ni kena share rezeki dengan tupai dan musang.. derrrrrr.

Banyak jugak dia makan dalam sehari. Kena cepat cepat bangun pagi dan kutip. Lambat sikit jer dah habis dia makan. Pandai pulak tu, dia siap kopek kulit dan makan isinya. Ada jugak yang tak berapa masak dia kopek jer. Tapi tak makan. Hampeh tul. Makan jer laa memilih la pulak.. sempat jugak deliver dekat Kak Tih sikit. Pastu Kak Tih balas dengan laksa Kedah home made.. masyaAllah sedapppnyaaaaaa. Dah lama tak makan laksa kedah.

Tq tau Kak Tih. Sedap giler laksanya.

Year End Concert 2019

Brainy Bunch International School, Cyberjaya

Sedar tak sedar dah setahun rupanya berlalu. Hari ni merupakan konsert tahunan BBIM dan konsert pertama Afiq dengan BBIM.

Afiq mewakili pelajar Upper Elem membuat persembahan Peace No War.

Konsert dimulakan denagn ucapan Founder BBIM iaitu coach Fadzil tentang hala tuju BBIM, Malakat Mall serta changes dalam High School path bermula tahun depan. InsyaAllah Afiq akan naik High School dan akan menduduki peperiksaan IGCSE di akhir pengajiannya di sini.

Konsert dipersembahkan oleh semua level pelajar bermula dari Lower Elem, Upper Elem, Freshman, Sophomore , Junior dan Senior. Ada juga persembahan dari BB UTM Johor.

Sangat terhibur dengan setiap persembahan tadi. Teruja dan salute sebab rata rata semua menggunakan bahasa Inggeris dan Arab.

Innalillah, AlFatihah Amikib

21 Feb 1957 – 17 Nov 2019

Masa Ajue tengah tido di Melaka sempena Speech day KYS, mak call jam 4.30 pagi memaklumkan berita kematian bapa saudara Ajue, Amikib yang berada di Shah Alam.

Arwah jatuh sakit lepas Raya Haji tahun ni, asyik keluar masuk hospital. LAst Ajue menziarah arwah ialah seminggu sebelum dia meninggal. Masa tu arwah baru keluar PPUM. Kebetulan adik Ajue dari Paka pon datang sekali.

Arwah berkongsi tarikh lahir sama dengan Anis iaitu 21 February. Tapi sehingga kini plan untuk celebrate birthday bersama sama tak kesampaian 🙁

Rehat lah Amikib disana, semoga Allah mencucuri Rahmat terhadap roh beliau dan di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman.. Amminn.

Arwah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam. Sebelum tu, jenazah dimandikan dan kapankan di Masjid Kristal Seksyen 7 Shah Alam. Solat Jenazah dilakukan selepas Solat Zohor di Masjid yang sama.

Ajue terpaksa cancel beberapa plan dengan Anis. Lepas check out, bawak Anis makan dan beli barang dia nak dekat Mydin MITC Melaka. Tapau Mc D Chicken 5 ketul. Lepas tu jam 11.53 Ajue gerak dari Melaka. Alhamdullilah sempat solat Zohor berjemaah serta jenazah.

Masa dekat perkuburan, Ajue juga sempat untuk menatap wajah arwah sebelum disimpan. Masa tu orang tak ramai sebab masih dalam perjalanan dari masjid. Ajue park kereta kat luar, dan tengah jalan. So, lepas solat jenazah, Ajue bergegas untuk alihkan kereta. Sedang elok, masuk kereta nampak van jenazah keluar dari masjid, Ajue pon ikut dari belakang. Kalau dah rezeki yang Allah janjikan, adalah untuk Ajue kan. Dari Melaka lagi.. Alhamdullilah…

Pergi Tak Kembali

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada…lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang…ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

KYS Speech day 2019

Anis in Orchestra

Setiap tahun, KYS akan mengadakan Speech Day iaitu Hari Penyampaian Hadiah kepada pelajar yang berjaya dalam akademik dan lain lain bidang. Anis, walaubagaimanapon, bukanlah penerima hadiah, tapi Anis akan membuat persembahan orchestra beginner pada hari tersebut.

Anis yang langsung tak tahu apa apa pasal muzik apatah lagi bermain violin, akhirnya terpilih dalam Junior Orchestra Team KYS. Alhamdullilah Ajue tahu bukan mudah untuk seseorang menguasai violin ni.

Sedar tak sedar, dah setahun Anis berjaya survive di KYS. Dan insyaAllah Ajue doakan Anis berjaya menamatkan pengajiannya berbaki 4 tahun lagi dengan penuh kesabaran dan ketekunan. Semoga apa yang di hajatinya berjaya dicapai .

Selama setahun, pelbagai bidang ilmu dan value added baru yang Anis berjaya belajar dengan sesungguhnya. Walaupon bukanlah ke tahap tertinggi, namun Ajue yakin, suatu hari nanti Anis setanding dengan top student dalam bidang masing masing.

Antaranya, Marathon 5km, Swim Champ 50, WSC Global Round Manila, Archery wakil KYS, Beginner Orchestra, Mandarin dan Computer Programming A+. Tahniah Anis, dah cukup banyak bagi ibu kejayaan Anis dalam satu tahun ni.

Next year kita naik lagi satu level up ok 😉

Ajue sorang saja kali ni stay di Melaka. Asalnya semua nak pergi, tapi last minit Afiq ada bola Final AAJL, Ecah ada Final Exam Sem 1. So, kami dapat upgrade bilik Suite lagi sebab berdua lagi, instead of 2 bedroom connecting.