DLP Half Marathon 2016

OMG!!!

Masa mula mula keluar announcement yang DLP (Disneyland Paris) nak menganjurkan Marathon, Ajue sangat sangat teruja , sangat!! Mana taknya, kalau DLP ni memang tempat fav Ajue untuk bercuti. Since 2006 Ajue first time ke sini, pastu  2009, 2010,2102 dan 2014. Memang kenangan paling tak dapat dilupakan pada 2010 di mana Ajue seramai 9 ahli keluarga terperangkap dalan snow yang tebal meliputi seluruh Europe. Beberapa attractions dalam Disneyland Park terpaksa ditutup sebab semua beku. Paling seronok sebab dapat bawak mak dan mak mentua first time main snow.

Okay, tu citer lama, sajer nak ambik mood nak pergi lagi tahun depan insyaAllah.

Masa runDisney keluar announcement yang ticket race hanya dibuka untuk jualan pada 13 Oktober lepas, Ajue sangat berdebar2. Sebab Marathon ni international event, tengok review pon saja dah cukup trauma sebab runners datang dari seluruh dunia. Bayangkan ni first time DLP anjurkan, selepas menyahut cabaran runDisney kat US yang sudah berpuluh puluh tahun acara Marathon diadakan di dalam Disneyland.

Actually company Ajue bekerja pon ada offer Ajue untuk lari Marathon di Lake Buena Vista, Orlando January depan tapi memandangkan Ajue belum bersedia maka terpaksa lah Ajue menolak. Oh ya, company Ajue merupakan main sponsor untuk runDisney di Orlando! Tak caya? cuba google.. hehe

Since DLP Half Marathon ni julung julung kali diadakan, dan dijadualkan pada September 2016, maka Ajue sangat teruja untuk menyertainya. Bukan Ajue saja, malah anak anak semua turut teruja dengan marathon ini. Adlan siap request nak lari 5km. Aisyah pon sama. Apatah lagi Anis dan Afiq. Jadi Ajue ingat nak register kan semua.

So, pada hari yang ditunggu2, race entry price pon keluar kat website utama DLP HM ni. Namun, kami hanya dapat buat pendaftaran melalui Travel Agent yang terpilih oleh penganjur. Nak dijadikan citer, 2/3 race entry dijangka akan dijualkan bersama sama dengan hotel package. Tiada single race entry pada 13 Oktober!. So, kalau nak join, semua runners wajib ambik pakej hotel Disneyland. Mak aiiii!!

Since Ajue dah biasa dengan persekitaran Disneyland, maka Ajue lagi suka kalau stay kat area Val d Europe sebab sebelah jer dengan La Vallee Outlet. Boleh cuci mata! haha

Hati berbelah bagi sebenarnya nak register ker tak. Sebab next date penganjur akan jual single entry yang berbaki 1/3 saja hanya dalam bulan January tahun depan. tu pon limited saja. Ai seh!!! Sekali tengok website TA, kesemua pakej Ajue rasa sangat mahal. Sebab at least kena 2 malam stay kat hotel Disneyland, yang mana sudah tentu Ajue tak akan stay pon. Tapi hati ni mana boleh tahan tengok updates dari closed group kat facebook, ramai yang update sold out. Ayoyoyoyo… takutttttt.

Masa tengah keje pon takleh concentrate sebab risau race entry sold out. So, lepas keje, dah settle semua anak2 Ajue try browse beberapa TA (travel agent) yang offer package. Cuma ada satu yang Ajue rasa workable sebab deposit 50% dan balance dia nanti pada July 2016. Dan pakej ni siap boleh add on race entry lagi. Terus laaa Ajue book 2 malam untuk 2 orang, pastu add on untuk anak anak semua. Alhamdullilah… !!!

Soooooo, next year boleh balik kampung yeay!!! Sekarang misi untuk kumpul duit, training training dan training sebab Ajue akan buat first Half Marathon tahun depan, insyaAllah. Maka dengan ini, diisytiharkan, tahun depan Ajue taknak ambik cuti (kalau boleh) sampailah September nanti… teet!

Since masa register untuk pakej 2 pax terpakda letak nama Adlan saja. Tak tahu camaner arrangement dia nanti. Should be boleh customized lah kut kan, name on bib nanti. Takkan Ajue pulak nak lari 1KM haha. Anyway, keep follow my blog kay for more update on this.

Screenshot_2015-10-13-23-09-16
image

image

image

image

image

Run Runner Running

Salam semua,

Just nak recap balik running event yang Ajue dah join dan akan join sepanjang tahun ni, InsyaAllah…

 

IMG-20150306-WA0015

MHWH 5km

20150328_191117

Earth Hour Walk 1.8km

IMG-20150503-WA0005

Superheroes 3km

IMG-20150509-WA0001

9 to 5 5km

IMG-20150524-WA0014

GE Color Run 5km

11053518_10153847109602506_3566407835723501094_o 11895069_10154080865912506_8447984614986389333_o

FIS Virtual Run 5km

11053518_10153847109602506_3566407835723501094_o

TM Run 5km

IMG-20150816-WA0008

Kuching Marathon 10km

11402684_10153899863712506_2135556150166584844_n

Reach Out Run 10km

IMG-20151004-WA0018StanChart 10km – cancel Jerebu

Doa untuk Ibu Bapa

Assalamualaikum,

Baru baru ni seluruh kawasan Taman Permin Jaya dilanda ribut puting beliung yang merosakkan beberapa rumah. Tak terkecuali rumah mak Ajue pon turut terkena tempias laluan beliung tersebut. Tapi Alhamdullilah tiada kerosakan besar cuma bubung tercabut, awning runtuh serta kebocoran pada atas siling bilik tidur ruang atas.

Masa tu kami anak beranak tengah ber wasap, tiba tiba mak Ajue tak resply mesej kami anak anak. Heran jugak lah, tapi tak fikir apa apa pon masa tu. Pastu mak call cakap ribut sampai rumah blackout.. . okay… pastu mak ketakutan cakap atap runtuh dan tangi air melayang depan rumah. Astagfirullah, itu sudah teruk. Berdebar2 kami adik beradik, dah la masa tu mak puasa. Tinggal sorang pulak tu.

Terus Ajue call kakak Ajue kat sana mintak tolong tengokkan mak. Dipendekkan citer, satu deret tu kena. Selang dua rumah lagi teruk sebab tiang elektrik tumbang timpa rumah dia. Ada pokok besar kat depan rumah pon turut tumbang terkena sikit belakang kereta mak Ajue.

Alhamdullilah lepas dah roger sedara mara di sana, semua pakcik dan makcik bergegas ke rumah mak tengok keadaan berlaku. Adik Ajue masa tu kebetulan berada di kuantan, terus berkejar balik jenguk mak. Malam tu adik dan mak tido bergelap sementara menunggu TNB datang betulkan apa apa yang patut. Terima kasih semua sedara mara, kawan Ajue Kak Baei dan Bamerang datang jenguk. Tak lupa juga jiran jiran yang ramai membantu mak kemas rumah lepas air hujan mencurah masuk.

Esok nya pula kami adik beradik dikejutkan pula dengan berita ayah kami terlantar di Hospital Kuantan. Pagi tu Ajue dan kakak bertolak ke sana untuk melawat ayah. Kakak dari Terengganu juga turun ke Kuantan, abang ipar Ajue dari Johor juga kesana. Jumpa kat Hospital Kuantan uruskan apa yang patut, transfer ayah masuk bilik single, dan sebagainya. Lepas tu kakak ajak cari puding raja pulak. Masa nak balik kami ramai ramai singgah rumah adik adik kami di kuantan makan tengahari.. alkisah ikan krisi kejadian tak dapat dilupakan.. haha 3 beradik berebut ikan .. ngeeee.

IMG-20150914-WA0037

IMG-20150914-WA0039

IMG-20150914-WA0040

IMG-20150914-WA0046

IMG-20150914-WA0056

IMG-20150916-WA0002

IMG-20150916-WA0028

IMG-20150916-WA0039

 

So, to all my friends out there, marilah kita mendoakan kepada kedua ibu bapa kita sementara mereka masih hidup… InsyaAllah.

12036579_10154152522482506_737170123580929306_n

 

Kuching Marathon

Marathon??

 

Wah wah  sekarang dah berjinak dengan Running pulak. Ni semua bermula dengan nak kurus jer. Nanti kita citer bagaimana Ajue bermula dengan running ni yer. Entry ni nak citer pasal Running kat Kuching jer.

Mulanya Ajue kan run delat area KL jer. Suatu hari tu tengok status facebook kawan Ajue Ayang Ati. Dia register FM (Full Marathon) kat Kuching bulan August. Kalau tak silap Ajue masa tu baru bulan March/April kut. So, dia yang naikkan semangat Ajue untuk sama sama run kat Kuching Marathon 2015. Yang best nyer, Ajue nak register untuk 5km jer sebab yer lah, Ajue kat beginner runner. Tak berani nak run jauh jauh lagi. Sekali dah kena up dengan Ayang Ati. dia kata rugi jer register mahal mahal, tempat jauh tapi run 5km jer . Teet!! OKOK, terus buat 10km. Nervous gak la. Ini lah first event Ajue register untuk 10km. Tapi sebenarnya ada satu lagi event untuk 10km, iaitu Run for A Cause, Ajue lari untuk Dyslexia, untuk anak Ajue, Afiq. Nanti Ajue buat entry lain yer untuk Dyslexia ni.

OK, back tu Kuching Marathon pulak. Run dah register, pastu balik dari Bandung, Ajue concentrate hotel pulak. Lama jugak nak pilih hotel mana. Fikir transport lagi, bilangan ahli keluarga yang ramai lagi, jarak dari hotel ke tempat event lagi. Since Ajue pernah pergi Kuching dulu dengan business partner Ajue, so tahu la sikit sikit kat mana event tu nak diadakan. Punyalah berkira kira, so book kat event tu jugak, hotel Merdeka Suites and Palace. Nanti anak anak tak perlu nak turun semua jam 4 pagi. Semua boleh tengok dari tingkap hotel jer. Ajue purposely ambik 3 bedroom apartment sebab nak stay 3 hari kat Kuching. Confortable sikit, lagipon bila di kira balik jauh lagi jimat daripada Ajue ambik hotel 3 bilik. Perfect!

Asalnya Ajue satu family jer nak pergi, tapi lepas adik ipar Ajue fly ke Dubai, mak mentua tinggal sorang pulak. So, Ajue ambil kesempatan ni bawak beliau jalan jalan Kuching sekali. Kami naik Malindo, sama flite dengan ayang Ati. OK lah, not bad Malindo ni. Dulu masa pergi Bandung dengan Ecah, pon naik Malindo, tapi takde pulak jual jual makanan atas flite macam AA. Kali ni ada. Since kami punya flite jam 7 pagi, so, breakfast kami beli masa flite tu. OK lah, makanan dia best a jugak.

Sampai Kuching terus pergi letak baggage semua kat hotel, pastu jalan kaki pergi Plaza Merdeka untuk ambik Race Kit. Oh ya, Ajue sempat register Adlan untuk 5km jugak. Last minit dia nak join lari. OK lah kan, sorang sorang Ajue tarik untuk sihat. Kami lunch kat Plaza Merdeka jugak, makan nasi ayam . Jumpa 2 3 orang runners jugak hari tu. Pastu balik Merdeka Suites untuk check in dan rehat.

Malam tu Ayah dengan Ecah jer keluar cari food nak dinner. Jumpa Mi Kolok yang sedapppp tu. Yummieh!! beli sekali stok untuk makan makan sepanjang stay kat sana. Yer la,bawak budak budak kecik ni kena pikir pasal makan, nanti diorag lapar mula lah semua haru. So, stok untuk breakfast, air minerals dan junk food settle!

Malam tu tido awal sebab esok lepas subuh nak run. Kat Kuching Subuh awal. Tapi sebab apartment 2 minit jer jalan kaki nak ke tempat larian, so, sempat lah solat dulu. Ayah hantar Ajue jer dulu sebab acara 10km start awal. Lepas selfie welfie, Ayah balik untuk bawak Adlan pulak.  5km start jam 7.00 pagi kalau tak silap. Adan lari laju jugak, tak sampai 45 minit pon dia dah sampai, syabas Adlan!!

Masa lari kat Kuching ni, lepas 6km cam tu, Ajue dah start sesak nafas. Tangan dua dua kebas, pegang arm bank pon boleh terjatuh. Rasa cucuk2 kat semua jari tangan. Panik gak. So Ajue jalan jer bagi cool down sikit, sebab teliga dan tengkuk rasa panas semacam jer. Pastu cuba lari, tapi tak boleh, still sesak nafas tu ada. Penyudahnya jalan laju jer sampai FL lagi 4km. Jauh jugak kan, sebab tu lah timing Ajue lari. Bajet nak beat yang run lepas, tapi tak berjaya.

Habis event, rehat kejap. Pastu baru kami keluar jalan jalan kat Waterfront. Sempat cari kek lapis Sarawak lagi. Tempat nak pergi tu kena naik bot yang tak pakai life jacket. Haaaa hambik. Semua kecut perut lebih lagi masa tangan kat tepi cecah air sungai.. ngeeee ngeriiii. Siap pesan kat Apiq jangan sebut benda tu, kang tiba tiba muncul pulak. Cakap kat dia Bujang Senang tengah tido. Jangan bising, nanti dia terjaga. Hehe dia percaya.

Sebelah Mira Kek Lapis ada jugak orang jual ikan terubuk masin. Haaa hambik, mak mentua borong sekampung haha. Ajue just beli sikit jer, bagi kat sedara mara terdekat. Sedappp ikan terubuk tu. Owner tu cakap kalau nak kurier pon boleh, tapi at least 30 ekor la. Not bad kan!

Malam tu kami try seafood pulak. Nasib kami agak kurang baik sikit sebab dapat kedai yang kureng sket la. Sebelum masa jumpa Erman, beliau dah bagitau kedai yang paling sedap. Tapi malam tu terlalu ramai orang sampai semua meja full. Oklah, daripada tak merasa langsung kan. Yang bestnyer masa naik taxi. Sumbat semua dalam satu taxi!. Pemandu tu cakap sini takper, jangan buat kat KL… cuba teka berapa orang?? Hehe, dah la semua baru lepas makan, perut masih kembang.. semua kena riba sorang satu. Alhamdullilah selamat sampai apartment.

Esok pagi just leisure2 jer sebelum flite balik kol 9 pagi. Again, kami breakfast atas flite jer. Sampai KL terus ambik kereta kat Putrajaya balik rumah sebab Ayah ada meeting petang tu jam 3. Overal, kami semua happy even penat dan rushing jugak la sana sini kejar flite kat KLIA2 tu. Seronok tengok anak anak happy sebab dah lama rasanya kami tak bercuti. Should repeat kannn?? Sambil lari sambil jalan jalan, yeszaaaa!

IMG-20150815-WA0009

IMG-20150815-WA0008

IMG-20150815-WA0010

IMG-20150815-WA0011

IMG-20150815-WA0020

IMG-20150815-WA0021

IMG-20150815-WA0022

IMG-20150815-WA0023

IMG-20150816-WA0001

IMG-20150816-WA0004

IMG-20150816-WA0025IMG-20150816-WA0026

IMG-20150816-WA0038

IMG-20150816-WA0093

IMG-20150816-WA0094

IMG-20150816-WA0100

IMG-20150816-WA0109

IMG-20150816-WA0121

IMG-20150816-WA0133

IMG-20150816-WA0135

IMG-20150816-WA0145

IMG-20150816-WA0147

IMG-20150816-WA0148

IMG-20150816-WA0157

IMG-20150816-WA0181

IMG-20150816-WA0182

IMG-20150816-WA0202