Hong Kong Part VIII

Penatttt tapi best jalan jalan tadi. Ingat dapat laa jumpa Stephan Chow ker.. Jackie Chan ker. Haha
Okok. Citer dia cam ni. Semalam Thomas datang bagi map Mongkok. Dia cakap kat sini ada tempat nak beli items murah. Macam barang electronics ker, sports item ker, suvenirs atau phone accessories. Wahhh beh tu. Dia siap ajar lagi mana nak exit. Tapiii hmmm tengok pada peta macam faham. Sekaliii bila dah kuar dari MTR station. Hambeekkkk boleh sesat daaaa. Nasib laaa jalan dengan Collegue Ajue. David expert bab bab tengok peta.. nak harapkan Ajue hahaha tak balik la kut bilik nih. Fenin den.

Ni peta dia.

20151128_215936

Ok. Keluar dari exit D1 atau D2 terus jer nanti jumpa streets yang highlighted kaler pink tu. Ada 3 streets. Tapi sebelum tu nak pergi gudang jual henpon dulu yer.

FB_IMG_1448721221116

Seriously Ajue pandang depan belakang kiri dan kanan… semua nampak samaaa jer. Kompem boleh sesat tau.

20151128_160956_001

Tengok… David pon baca peta dua tiga kali. Tapi lepas tu dia terus jer jalan… dah hafal. Kalu Ajue tuuu 30 kali tengok pon belum tentu faham… yer la bahasa cina kut!! Sama jerrr nampak. Haha

20151128_160925
20151128_160919
20151128_160519
20151128_160530

Hehe asyik selfie jer… mesti David cakap haishhh minah nih.. tak habis habis ngeee.

20151128_162919

Okayyy dah masuk gudang accesories henpon. Jom kita tengok apa ada dalam dia..

20151128_163620

20151128_163638
20151128_163513

Haaa siap boleh repair henpon lagi. Rata rata harga dia murah sikit laa untuk yang second hand compare dengan kat KL. Dia ambik henpon kita pon tinggi jugak tau. Tapi untuk yang first hand… rasanya better beli kat KL la. So… Ajue tak beli apa apa kat sini.. risau kang rosak caner nak hantar servis kan. Okiess keluar dari tempat tu.. hehe selfie lagikssss

20151128_161224

20151128_161905

20151128_161742

20151128_163839
20151128_161224
20151128_161742
20151128_163839

Jom kita gi lorong spprts dulu. Kat sini sepanjang jalan tu kedai sukan. Ada Adidas, Nike, NB dan macam macam brand lagi. Converse, Clarks pon ada. Tapi kan. Pada Ajue laaa orang kat sini mampu untuk beli yang latest trend walaupon harga dia mahal. Sebabbb nak tahu. Keje waiter kat sini contohnya Mc D la. Satu jam dalam RM20 after convert la. Kalu kay Malaysia RM5 kut. Jauhhh sangat beza dia. Sebab tu diorang boleh survive walaupon harga mahal. Actually kat streets ni kita boleh bargain. Tapi Thomas kata no need to bargain sebab harga dia dah reasonable. Cuma kita jer rasa mahal sebab duit kita rendah. Penyudahnya window shopping jer laaa. Haaa boot diaaa masaAllahhh macam macam pattern ada. Haishhh bestnyer keje kat HK kan. Tapi kalau earn dalam matawang dia lah. Kalau dapat RM takleh survive gak.

20151128_163839

20151128_163822

20151128_165104

20151128_165113

20151128_164856

20151128_163733

Lorong tengah pulak nama dia Ladies Market. Sebabnya terdapat banyakkk sangat suvenirs kat sini. Tapi jangan main main.. once dah tabya harga kena beli yer. Kang dia jerit kuat kuat marah kita. Huhu nak taknak terpaksa laa ambik jugak fridge magnet tu. Ngeee.
Kat sini orang crowded dengan pelancong negara lain. Yer la beli dengan harga murah kan. Kita jer yang rasa mahal. So this trip Ajue malas dah nak beli Tshirt HK. Sebab masing masong dah ada pon. Lagipon malas nak kumpul stok. Wardrobe bukan besar pon.

20151128_164719

20151128_170015

20151128_170001

20151128_165945

20151128_170510

20151128_170756

Okokok habis bab suvenirs kita masuk lorong terakhir.. barang2 electronics. Kat sini kedai2 telco semua ada. Kedai henpon second hand pon ada. Pastu sepanjang jalan tu kita dihiburkan dengan orang orang cari makan. Ada melukis, menyanyi, drama,dan pelbagai laa mengikut kemahiran masing masing. Yang bestnyer setiap life show tu ada ramai peminat yang tengok. Diorang appreciate apa saja yang dipersembahkan. Rasanya kalau kat Kl caliph buskers jer kut femes. Ek?? Ntah laaa

20151128_164201

20151128_172444

20151128_171108

20151128_185436

20151128_185355

20151128_185303

20151128_185336

20151128_185201

20151128_185723

20151128_185643

20151128_190006

20151128_190025

20151128_190451

20151128_190122

20151128_190743

20151128_190714

20151128_190235

20151128_191516

20151128_191351

Perut dah berbunyi…. huhu actually sebelom datang sini Ajue dah google siap siap ada tak halal food kat sini. Alhamdullilah ada.. kat lorong Ladies Market tadi. Meh tengok peta dia

Screenshot_2015-11-28-10-26-12
Screenshot_2015-11-28-10-22-27

Haaa nak pergi kat sini. Halal kann. Tapi tu aaa tengok peta dia kata 9 min dari Mongkok station tu. Memandangkan Ajue sendiri tak tahu kat celah mana Ajue berada terpaksa laaa guna khidmat David hehehe . Nasib baik laaa David ni terror bab peta. Kejap jer dia bawak gi kat restoren ni. Terror laaa.

20151128_184447

20151128_171018

20151128_164719

20151128_173457

20151128_174125

20151128_174929

20151128_174823

20151128_174131

20151128_173148

20151128_171018

Harga makanan sila jangan convert to RM kang tak lalu nak makan. Hehe.
Perut dah kenyang.. semua tempat dah pergi. Sekali tengok jam.. laaa baru pukul 7.40 malam. Aisehh tertipu dengan kegelapan. Ingat dah kol 10 malam dah. Pastu David tanya nak jalan lagi tak. Of cozz la kan. Balik bilil pon takde apa nak buat. Hehe
Kali ni jalannn jer ikut langkah kaki. Ntah kemana mana kitaorang pergi. Siap jumpa MTR station lain pulak. . Sempat masuk satu Mall kat Nathan Road. Sajer nak tengok dalam dia. Wah wah ada Coach. Sale pulaksss. Tapi tak masuk.. malas laa bukan nak beli pon kan. Dalam mall stilll ramai giler orang. Haishhh agaknya diorang kuar ramai2 kut weekend kan.

Sepanjang perjalanan tu Ajue jumpa banyak giler kedai emas diorang. City Chain pon ada. Kedai jam mahal2 pon ada. Jumpa Edifice.. jam Adlan yang dapat masa konvo Hafazan dulu. Kalau setakat Rolex dan Tudor tu bersepah2 tepi jalan. Ori tau. Berkenan jugak tapi takde dalam bajet kan. So abaikan sajer. Tudor ni adik Ajue pakai. Ang. Dia beli kat Doha rasanya.

20151128_192514

20151128_192938

20151128_191906

20151128_191900_001

20151128_194357

20151128_194130

20151128_192339

20151128_194404

20151128_202752

Nampak tak bas dua tingkat tu… kalau kat KL balik kampung jer dapat rasa.. eh jap. Rapid KL dah ada kut. Tapi kalau kat sini tu laaa pengangkutan awam dia. Ni baru nama dia developed country. Kerajaan diorang dah siapkan infrastructure dulu . Underground baikkk punya. Baru naikkan bangunan tinggi2. Kita kat Malaysia terbalik. Bangunan tinggi pencakar langit banyak.. tapi public ttansport failed. Sekali hujan lebat semua jadi lembah. Banjir sana sini. Naper ek kita tak belajar dari negara negara membangun macam HK nih. Siannn generasi kita akan datang kan. Orang HK ni. Pada diorang kereta bukan keperluan tapi kemewahan. Oramg kita.. kalu dah grad benda pertama wajib ada ialah kereta. Pastu rumah. Dah jadi tradisi. Lain kan pemikiran. Sebab tu kita sentiasa rasa tak cukup.. Dunia dunia…. susah dah nak change mentality orang orang kita…

Okok kaki pon dah penat.. singgah 7 eleven beli nescafe smoochlatte kasi segar balik. Pastu jom ler balikkk.

20151128_203931

20151128_203943

20151128_204002

20151128_203947

20151128_191303

Pandang kiri pandang kanan… sayup.mata memandang.. panjang sungguh train diorang kan. Ko ado? Huhu..

Babai Mongkok. Ada rezeki sampai lagi ke sini. InsyaAllah. Terima kasih FIS bagi Ajue peluang kenal negara orang.. Alhamdullilah bersyukur apa yang ada. Semoga diberikan rezeki kenal lebih banyak tempat lagi. Ya Allah berkatilah rezeki ku dan limpah ruahkan lah rezeki company ku tempat ku mencari rezeki untuk anak anak.. Aamiin..

Hong Kong Part VII

Okiessss kali ni nak citer pasal xmas deco jer.. cantik kannn. Teringat masa kat Paris dulu… huhu haishhh asyik sebut paris jer.

20151126_084254

20151126_084214

20151126_084202

20151126_084214
20151126_084202
20151126_084148

Awat hangg dah boring kaaa. Hehe. Rilek arrr sebab nak cukupkan 4 episod seminggu kan. Haha. Next Tuan Anas Mikael tamat kut no?

Okay. Cakap pasal xmas ni kan. Sesuai sangat dengan cuaca ala ala genting kat sini.. diroang sukaaa sangat pakai boot. Tak caya??

IMG-20151128-WA0030
IMG-20151128-WA0026

IMG-20151128-WA0027

20151127_085737

IMG-20151122-WA0035

IMG-20151122-WA0034

Ada sampai buku lali.. ada tinggi sampai lutut. Macam macam pesen laa jumpa. Ajue?? Hehe Ajue punya biasa biasa jer.. nih dia..

20151107_223758

Hong Kong Part VI

Meh kita sambung part 6 pulak yer.

Actually apartment Ajue tinggal ni ada shuttle pergi Taikoo Place tapi kena ikut jadual dia lah. Kalau sempat Ajue naik jer. Tapi most of the time Ajue jalan kaki.. exercise sikit kan.

20151123_132124

20151123_082335

Okay ni pulak masa jumpa dengan Wilfred dan Gan hari tu.. sedappp kopi dia.

20151124_130800

Pernah sekali masak maggi untuk dinner… pastu letak telur. Fullamkakkk sedap dia macam tak makan seminghu haaa gethu!!

20151125_192146

Okok enough laa pasal makan yer. Hehe kang marah pulak orang yang baca ni. Ok. Sebagai penutup entry kali ni meh belanjer 2 gambar..

20151123_081925

20151127_083439

20151127_083439

Gambar last ni siap buat profile pic fb lagi hahahha. I likeeee Note 5!!!!

Hong Kong Part V

Tqtq kerana menunggu dengan sabaq noo cheq update blog….
Sedar tak sedar dah 3 minggu kat sini. Lagi seminggu lebih nak balik kampung halaman dah.
Tak banyak bezanya minggu ni dengan 2 minggu lepas. Cuma sekali tu dapat merasa fire drill kat Lincon House nih. Nasib laaa tingkat 3 jer. Kalau dulu masa keje kat KLCC.. fullamakkkkk. Boleh turun 2kg kut.

Actually this week Ajue dah kurang masak sebab dah nak habis pon. Reseve untuk masa kecemasan jer. So. Ada le sekali tu order private dining in room. Ambik Pizza Vege dan Smoke Salmon Avorcado Salad. Harga??? Jangan convert kay. Kang tak lalu nak makan.. hahaha
This week jugak sempat jumpa collegues dari KL kebetulan datang tapi buat project lain. So sempat la ngopi. Thanks Wilfred belanjer coffee latte terbaikkk di Hong Kong ni. Sedappppp. Nanti balik KL i belanjer Mid Valley punya.. kaw kaw.

20151126_213255
20151126_162528
IMG-20151128-WA0028
20151126_162505
20151126_162515

Bayangkan.. masa tu suhu dia macam ni…

Screenshot_2015-11-26-08-23-29

Dan Ajue tak pakai jaket…. makkk aiii sejuk dia sampai ke tulang. Naik opis cepat cepat buat kopi panas.. hehe

20151126_084335

Hong Kong Part IV

Huhuhu dah part IV.

Pendek jer entry kali nih. No worries.. tahu lah boring baca hahaha.
Okies..hari hari Ajue akan jumpa benda nih. Orang panggil apa pon tak tahu. Tapi yang menariknya dia buat action berlari tapi pakai heels. Waduhhh nak jer ambik gambar sebelah dia pakai running gear hari ni. Yer laaa sebabnya sepatutnya hari ni Ajue running kat Penang Bridge. Dengan Adlan. Tapi disebabkan tugasan kat HK ni maka terpaksa lah burn kan sajer angan angan nak berlari atas jambatan pulau pinang… sedihhhh kan.
Hajat di hati nak running kat HK tapi sebab semalam Ajue keje sampai kol 11.30 malam huhuhu so pagi tadi lalok sampai tengahari.
Running mana apa ke mana sudahhh.

20151118_082651
IMG-20151120-WA0002

Hari tu dah laundry kan. Tapi hari ni second round. Sebabnya ahh malas la nak citer. Apa apa hal pon terpaksa buat jugak. Mahal plak tuhhh. Sekali laundry washer dan dryer dalam RM50 ++ duit kita. Fullamakkkk. Boleh bankrupt makcik.

IMG-20151122-WA0036
20151120_212821_001
20151120_212753
20151120_212748

Okok ni citer semalam. Sorry jugak yer takleh expose banyak info.. huhu underground gethu. Anyways.. DBA, Switching, GUI, Tester , PM ,Tech Lead, Big Boss dan Infra.
PhotoGrid_1448197087903

PhotoGrid_1448197087903

Okiesss tamat eposid 4. Minggu depan bersambung yer. Alaa macam citer Tuan Anas Mikael gak… dia 4 episod jer seminggu lol.

Hong Kong Part II

Hari ni ada mood nak update blog.. so layanzzzz
Ok. Ni nak citer masa first week kat sini. Jarak apartment nak ke opis dalam 15 minit jalan kaki jer. Jadinya pergi balik dalam setengah jam. Tapi tengahari Ajue balik jugak sebab nak solat kan. So total berjalan sehari 1 jam gethu. Yay. Senaman paksaan sehari.
Alhamdullilah cuaca nyaman jerk minggu nih. Berangin dan sejukkkkk sangat. Kena pakai jaket. Ada sekali tu suhu drop sampai 20 deg jer.
Kalau hujan lagi laa kesejukan.
Patutla orang kat sini jalan laju laju macam nak kejar hantu. Rupanya Ajue pon sama.. sejuk kut.
Makan? Hmmm Ajue makan apa yang bawak bekalan jer. Sebab still awal nak explore apa ada kat sini kan.
Sekali jer minggu nih Ajue dinner kat Green Cafe hotel. Sebab tension tak leh siapkan keje hahaha. Boleh gethu?

So. Ni apa yang Ajue pakai untuk first week. Poyo kannnn. Hahahha
IMG-20151122-WA0042

IMG-20151122-WA0054

20151113_082113
20151111_083756
20151112_083558

Okay … dah habis gambar baju. Ni nak citer satu benda plak. Masa Ajue nak depart tu, ternampak status kawan opis lama. Orga. Kawan Ajue ni dia dari Orga Brazil. So kenal dia masa kena duduk sana kejap. Apa lagi terus set date nak jumpa. Nak dijadikan citer pulak. Ada sorang lagi dari German tapi sekarang dia dah join Oracle kat Dubai. Pon kebetulan ada kat HK nih. Tapi apakan daya masa dia agak suntuk so tak dapat la jumpa Veit.
Sempat jumpa Gabriel jer. Thanks bro making your time that day. Lepas ni tak tahu lah bila lagi nak jumpa kan. Selalu tengok dia updates kat fb. Skrang dah Manager kat Amdocs.

20151110_220856

Ajue naik MTR jumpa Gabriel . Ok lah senang jer. Sehala 5 stops jer. Balik tu jumpa 7 eleven. Cari neskaper. Hehe tak sangka kat HK pon ada.. yeszaaa

20151110_224411

Sekali jer Ajue sempat masak nasi lemak. Hehe haishh baru tak sampai seminggu dah rindu nasik lemak Old Town. Huhuhu. Kali ni tak sempat beli telur lagi. So. Makan dengan sambal bilis dan kerang jer.

20151111_064528

Oh yer lupa nak citer. Ni bangunan opis. Pastu kan kalau nak naik tingkat berapa kita nak pergi, kena tekan nombor dulu sebelum masuk lift. Pastu dia akan tunjuk lift mana kita kena naik. Jangan silap pulaks nanti dia tak stop kat floor kita nak pergi. Lagioon dalam lift takde butang dah. Hehe
20151118_082717
20151118_082915

Ok.. dah weekend pertama. Ajue sempat la pergi market place jer kat depan apartment nih. Malas plak nak keluar sebab ada 2 defect nak kena submit hari Isnin. So lepak bilik jer la..
20151114_183333
20151114_184408
20151114_184239

Haaa lupa pulak nak cakap. Ada sekali tu kan yang Ajue tension sebab tak sempat siap keje. So. Penyudahnya. Balik apartment hari tu pi makan Salmon Steak.. sedappp
20151112_191708

Kena pulak dengan favourite drink Ajue. Latte. Walla!!
20151112_193654

Okay habis part II. Sat no, kita berenti solat maghrib jap. Pastu sambung part III. Eh eh loghrat utara pasai apaa. Kompem terpengaruh dengan Ayu Maisarah ni.. ahaks!

Hong Kong Part I

Salam u ollsss…

Lama tak update. Busy jer memanjang. Ni pon dapat update sebab sementara tunggu laundry siap kat basement tu. Self service punya untuk Services Suite customer sajer. Tapi mahalll. Terpaksa kan!

So. Per citer plak Hong Kong ni.

Actually kat sini sebulan jer. Ada ‘rehearsal’ dan nak perabihkan defect untuk UAT. Nasib baik laaa exam final dah habis.. boleh lah declare awal awal anak bercuti start awal November sampai hujung tahun. Kiranya anak Ajue dah start cuti 2 bulan gethu.

Memandangkan takde maid jadi Ajue tumpangkan diorangg semua kat rumah nenek dia kat Bukit Jelutong. Lama gak tu.. tapi ayah dia ada la jugak. Cuma kena on off pergi Bangkok. Tak lama 3 hari pastu balik. Pastu gi lagi..

Kelam kabut jugak sebab Ajue insyaAllah nak pergi Umrah Dec nanti. Since balik pon dah agak suntuk masa so terpaksalah tunda tarikh berangkat. InsyaAllah harap semua dipermudahkan.

So. Here u go. Hari nak berangkat dan seminggu punya citer kat sini. Nanti kita sambung lagi part II okay.

IMG-20151109-WA0013IMG-20151109-WA0002IMG-20151109-WA0011 IMG-20151109-WA0009 IMG-20151109-WA0001

 

IMG-20151109-WA0011

Ni hari departure. Bila dah sampai.. ambik cab terus check in sebab nak masuk meeting kol 5 pulaks.

IMG-20151113-WA0018

IMG-20151122-WA0045
IMG-20151122-WA0050

IMG-20151122-WA0048
IMG-20151122-WA0049
IMG-20151122-WA0060
IMG-20151122-WA0063

Brunei Recognition Night

Salam all,

Citer dah lama tapi baru nak update.

Baru jer sampai dari London trip, duduk rehat sehari terus berangkat ke Brunei untuk meraikan business partners Ajue kat sana naik pentas terima anugerah. Walaupon baru tapi mereka cukup aktif dengan business ni. Tahniah Ajue ucapkan. Keep it up. Next award kita tapau semua kay.

Actually Hai O mula nampak business di Brunei ni sejak September tahun lepas. Dimulakan dengan ratusan usahawan yang datang masa Hari Terbuka Hai O. Ajue pon pergi jugak masa tu.Kini usahawan Hai O di Brunei dah mencecah ribuan orang. Syabas warga Brunei!!

Hari Anugerah Brunei ni akan diadakan setiap tahun untuk kesemua pangkat. Tak macam di Semenanjung, ada 3 peringkat berlainan iaitu SM dan SSM. Diamond Bight untuk Car Fund, DSM dan juga DDM. Dan yang paling grand ialah Ulangtahun Hai O untuk usahawan yang mencapai pangkat CDM.

Kalau ikutkan setiap tahun Ajue dapat award. Bermula dengan 2012 lagi setuap tahun Ajue naik stage untuk setiap pangkat Ajue perolehi. Alhamdullilah.

Di Brunei ni Ajue sudah mempunyai 2 leg yang sedang aktif. Walaupon berjauhan dengan leader, namun mereka tetap berusaha mendekatkan diri dengan kami disini. Dengan adanya Whatapps memudahkan lagi hubungan kami.

Dinner malam tu bertempat di Empire Rsort Hotel, 7 star hotel yang paling femes di Brunei. Ajue dapat satu bilik. Mak aiii. cantiknya bilik dia!! MUA pulak Ajue ambik dari orang Brunei jugak. OK lah, not bad. Thanks CDM Nurul kerana kenalkan Ajue dengan MUA tu.

InsyaAllah Ajue akan bawak lebih ramai lagi business partner naik pentas tahun depan.

20140524_210648

20140525_120649

20140525_120653

20140525_120716

20140525_120719

20140525_120739

Camera 360

20140524_211730

20140524_211908

20140524_234453

20140525_095938

20140525_112216

20140524_164816

20140524_175708

20140524_181257

20140524_182046

20140524_183533

20140524_184238

20140524_190912

20140524_183612

20140524_191849

20140524_203341

20140524_151331

20140524_151340

 

Oh ya, lupa nak bagitau. Masa breakfast esok harinya, sempat lagi CDM Hanis menurunkan ilmu kepada rakan kongsi Ajue. Peluang keemasan seperti tu susah nak lepaskan. Ajue rasa sangat sangat bertuah kerana mempunyai leader yang juga mentor hebat seperti beliau. Terima kasih tak terhingga CDM Hanis.

Dan sebelum kami Glampreneurs pulang ke Malaysia, CDM Hanis telah mengadakan satu sesi O Group di Empire Hotel tesebut. Kata kata nasihat, plan busines serta stratergi pamasaran kami susunkan demi perkembangan glampreneur di Brunei. InsyaAllah!

 

 

LondonParisTrip: Transit Dubai lagi

Salam all,

Kali ni nak update pasal transit kat Dubai masa on the way balik Malaysia. Kali ni tinggal Ajue dengan Anne saja. Nak jadikan citer, kami punya masa transit lebih 20 jam. Tu diaaa. baru tahu sebenarnya. Kalau tahu awal, boleh request hotel. Kami cuma dapat free meal saja. Alhamdullilah….

Ok, sampai jer kat airport, terus cari luggage service nak simpan barang. Murah jer, dalam 20 AED. Lepas tu kami pergi pasar jual Abaya. Jauh jugak la sebab 2 kali kena tukar train. Pastu jalan kaki setengah jam kut.

Tapi berbaloi la sangat. Sebab kami dapat beli abaya yang cantik cantik belaka. Boleh buat raya, hehe

Actually Ajue ada kawan kat Dubai. Sorang tu tak available nak jumpa tapi sempat wasap jer. Siap dia yang bagi tau tempat tempat nak pergi kat Dubai nih. Thank you Izani!!! Sorang lagi ex-Orga. Ajue kenal dia masa kena oustation kat Brazil dan German dulu. PAstu dia kena post kat Malaysia setahun. Baik orangnya, siap belanja makan lagi masa kat Dubai. Danke Shoen Veit!!!

Sementara nak menunggu flite ke KL sempat mandi dan berehat sambil minum Costa. Costa lagi! Kakak Ajue siap pesan nak cawan Costa. hehe. Cawan kertas jer..

Nak tengok Abaya Ajue? Jom baca next entry. Tungguuuuuu

 

20140521_120104

20140521_154449

20140521_154458

20140521_182409

20140521_184749

20140521_184847

20140521_185304

20140521_185201

20140522_003310

 

LondonParisTrip : Paris

Salam all,

Seperti yang dijanjikan, entry seterusnya ialah Paris. Dah puas jadi orang British serta slangnya, hari ni kami nak pergi France pulak. Train kami awal pagi. So alas peruta ala kadar jer pagi tu untuk ke St Pancras station. Sampai di sana, beratur check in sorang sorang. Sementara menunggu tu kami sempat beli sandwich dan cafe latte untuk sarapan. Ajue ambil kesempatan ni untuk kibarkan banner PIBG sekolah haha. Ni untuk markah tambahan kalau promote Anti Dadah kat luar negara. Gethu!!

Train Eurostar kami akan stop kat Lille selama satu jam lebih. Dan dijangka tiba di Paris Disneyland station Marne La Valle Chessy tengahari. Dalam train sekali lagi Ajue dengan Anne beli latte semata mata nak ambik gambar cafe dalam salah satu coach dia.

Samapai kat Paris Disney kami ambik MPV sebab luggage kami banyak kan. Dalam 25 Euro kami kena untuk sampai ke area Apartment kami di sekitar Val de Europe. Lepas solat dan makan tengahari dengan sambal Sreng dan sambal Gereh yang marveles tu, kami keluar untuk pergi cari handbag Chanel. Bukannya apa, sebab butik Chanel tutup esoknya, hari Ahad. So nak tak nak kami kena pergi hari tu jugak. Oh ya, apartment kami ada 1 bilik dan 1 sofa bed. Kitchen complete boleh masak masak. Superb!! Pon sama booking thru Airbnb. Memang murah kalau compare dengan harga hotel apartment booking melalui internet agent.

So, seperti kat Dubai, kami ambik 2-days pass unlimited ride meliputi Zone Paris dan Zone Disney. Harganya 128 Euro untuk 4 orang.

Butik Chanel yang kami nak pergi ni nama dia Avenue Montaigne. Ni first time Ajue ke sini. Kalau tanya CT, dia memang expert bab bab handbag Chanel kat Paris. Mana taknya, dah 6 7 bijik kut CT ada.

Masa Anne dan CT tengah shopping hanbag Gucci, Ajue lari kejap pergi Printemp untuk beli Prada Saffiano. Ada client dari Malaysia pesan. Malangnya kad debit AlRajhi tak boleh digunakan sebab tak syariah compliant. So, kena keluarkan cash. Nasib baik mamat hensem kat kedai tu temankan. Takut gak kang kena rompak kan. Tak pasal pasal.

Pastu jumpa balik CT dan Anne kat depan H&M sebelah Printemp. Kami masuk La Fayette groceries untuk top up beras dan juices serta mineral water. Terus balik rumah eh silap, apartment. Malam tu makan sardin dengan nasi putih… memang marveles. Maklumlah kat tempat orang. Cuba kat Malaysia… hehehee

20140518_150916

20140517_173002

20140517_174607

20140517_231616

20140517_093431

20140517_103422

20140517_105458

20140517_105616

20140517_171328

20140517_171342

20140517_063254

20140517_063659

20140517_070640

20140517_092922

20140517_093111

20140517_093200

Camera 360

20140517_180247

20140517_173815

 

Malam tu balik tido dengan handbag.. kekekeke. OK, esok nya pulak kami nak pusing La Valle Village outlet. So, lepas breakfast kami jalan kaki jer pergi sebab memang dekat sangat dengan  apartment kami. Kebetulan Ralph Lauren sale kut masa tu. Ramainya orang… memang berbaloi la beli.

Dulu masa Ajue datang sini tahun 2010 Ajue pon stay kat area ni jugak. Adagio Apartment. Masa tu winter. Snow memang memutih jer. First time rasa snow. Jakun habis.. hehe

Antara butik yang Ajue masuk lepas Ralph Lauren ialah Longchamp. Pon ramai jugak orang. Masa tengah pilih pilih handbag, ada Cina tu cakap, bukak zip tengok tag dalam. Made in China atau Made in France. Oooooo macam tu ek. Baru tahu. So, duduk bersimpuh ala ala tak malu la Ajue kat situ jenuh cari satu satu. hahhaha

Dah penat shoppig kami makan pulak kat Pret A Manager. Sandwich la.. yang mampu dimakan. Murah jer, dalam 17 Euro untuk 4 orang. Rasonable la kan. Kami balik Apartment untuk solat dan makan tengahari. Lepas tu Ajue dan Anne keluar dulu sebab CT nak kena rehatkan baby Syafiq kejap. Lagipon lepas ni kami just nak pergi Eifel Tower jer, amnik gambar. Tapi Anne nak masuk Disney Village kejap sebelom ke Louis Vutton kat Champs Eleyses.

20140518_103740

20140518_121926

20140518_131430

20140518_131452

20140518_133519

20140518_133529

20140518_134127

20140518_134145

20140518_154135

20140518_154230

20140518_155349

20140518_103422

20140518_103440

20140518_190921

 

20140518_175834

 

20140518_193821

20140518_193827

20140518_193841

20140518_194537

20140518_182617

20140518_182917

20140518_183024

20140518_190720

20140518_160018

20140518_160226

 

Masa nak kuar ke Paris, kaki masing masing dah melecet. CT dengan murah hatinya offer pakai Clarks dia yang baru beli masa kat Bicester Village. Alhamdullilah… lega kakiku!!! Thank you CT… hehe

Kami masuk LV kena beratur dulu. Kat sini pon Ajue ada beli barang untuk client jugak. Lepas beli, try mintak air. Kalau kat bawah dia bagi plain water jer. Naik tingkat atas, dapat Latte!!! yummiehhhh. Yang best nya, CT cakap first time baby dia minum pakai gelas. Kerlasss gethu, dalam butik LV dia pandai. ngeee

Oh ya lupa nak bagitau, masa kat LA Valle Village Ajue terjumpa dengan dua orang Malaysian yang kerja kat Qatar. Sorang kerja dengan Qatar airlines, sorang lagi dengan AL Jazeera. What a small world kan.

Pastu kat LV pulak jumpa dengan Syukur, agen CIMB Wealth Ajue. Kat KL bukan main susah lagi nak jumpa, alih alih jumpa kat Paris. Lepas LV, kami pergi makan Pizza Pino. Katanya ada pizza lobster. Tapi apakan daya udang kecik dalam salad jer kut yang kami dapat. Total dinner kami tu dalam 39 Euro.

Masa kat Disney Village cari jugak merchandise Frozen. Takde pon. Anak patung ada laa. Dah la mahal. Terus tak jadi beli.

So, last aktiviti kami hari tu. Misi mencari cik Eifel Tower!! Alhamdullilah, dalam kepenatan serta keletihan jumpa jugak. Turun kat Bir Hakeem. Jalan jauh la jugak. Tapi berbaloi sangat sebab dapat ambik gambar waktu Cik Eiffel tengah berkelip kelip. Happy sangat……!!

Kami balik Apartment agak lewat sikit malam tu. Sampai kat Chessy, ambik cab dalam 10Euro untuk balik ke apartment. Esok nya… kami berpisah disitu. Ajue dan Anne ke Geneva, CT dan family ke New York. Nak tahu cerita selanjutnya… tungguuuuuu!!!

 

20140518_213645

20140518_214207

 

 

 

Camera 360