FIS Year End Lunch and Clay Activity

Lunch at SOU Omakase Japanese food and Clay Expression activity at Subang Jaya

This is last company lunch and activity untuk 2019. Terasa kejeap jer masa berlalu meninggalkan kita… Macam baru jer company lunch dekat Ru By Ruki dan main tembak tembak dekat MidValley. Hari ni dah event untuk tahun ni pulak.

As usual, lunch bermula 11.30 pagi. So, hari ni Ajue on kerja awal sikit sebab taknak bawak laptop pergi lunch. Settle reply email client, Ajue pecut ke The Gardens. MasyaAllah, cantiknya deco XMas dia… Dekat MidValley tak sangat, tapi Gardens.. ya rabbiii. terasa macam dekat oversea jer.

Ajue memang suka dengan xmas deco. Dulu masa kerja dekat KLCC, memang setiap hujung tahun akan tunggu deco dia. Pastu keja kat Chulan Tower, sanggup jalan kaki pergi Pavilion nak tengok. Sekarang balik HQ dekat MidValley. Alhamdullilah berpeluang tengok hari hari. Kawan Ajue cakap dengan Pyramid lagi cantik.. mesti pergi nih!!

Lunch kali ni, office set dekat Japanese restaurant. Dia by course. Mula mula tu Goose Liver. OKlah not bad. Lepas tu apa nama benda ntah Ajue tak ingat. Ajue order Beef untuk main course. Yang ni dia datang dengan flame lagi. So boleh masak sendiri nak macam mana. Og Coz, lah Ajue akan tunggu sampai api padam. Sebab Ajue suka well-done punya. Teringat pulak dekat Yakiniku Panga kat Jepun dulu. Bestnyerrrr.

Dessert dia lagi best. Ada sati dish tu, macam taufu, tapi ada rasa coffee latte. Haaa gethu!! Saper tahu apa nama dia ek? Ajue lupa, tadi ofismate Ajue dah bagitau. Maklumlah, kita ni bukan reti makan benda benda mahal macam ni. Tunggu company belanjer jer.. sedih kan.. hehe

Tengah makan, ada lucky draw. Ajue dapat cabutan giliran ke 4. Bismillah… Alhamdullilah Ajue dapat Air Purifier. Grand Prize dapat Dyson Air Purifier. Wahhh hebakk ahhhh.

Lepas habus lunch, naik office jap ambik door gift. Note book dan Card wallet. Thank you FIS!!!

Ok, next move to our activity. Kalau last time, kita main dengan pewter, kali ni kita main clay pulak. Tempat ni terletak di Subang Permai. So, semua orang as usual kena buat product sendiri. Ikut suka lah nak buat apa. Contoh yang dah orang buat ada dia display dekat rak tepi tu. Cantik jugakkk dan kreatif. Umur 5 tahun pon ada yang dah cuba buat.

Sebelum mula, kami di beri penerangan dulu cara nak buat dari mula hingga akhirnya. Oooo, rupanya, lepas buat, kami kena tinggalkan dekat tempat tu. Untuk proses selanjutnya isitu, kena bakar, touch up dengan cat dan shining. Lebih kurang 3 minggu jugak lah, jadinya end result kami akan dapat sebelum xmas nanti. Ishh tak sabar ni.

Ajue buat oil burner. Tapi staff situ cakap, takut terbakar clay kalau api lilin besar, So, Ajue punya boleh jadi macam tempat hidang sambal belacan?!

Nanti kita lihat hasilnya… 😉

So settle semua before 5pm, boleh balik terus. Since Ajue dekat jer Shah Alam, boleh lalu jalan belakang jer. Alhamdullilah sampai rumah sebelum hujan lebat.

Thank you FIS, suka sangat dengan company ni, selalu pikir pasal staff dia kan. Harapnya Ajue kekal lah dekat company ni sampai Ajue pencen… ammiinnn.

Meniscus Tear

On my left knee

Ajue jatuh tangga dah bertahun, rasanya dah lebih setahun lah. Tapi masa tu tak pergi check pon. Urut jer letak ais pastu dah ok. Tapi lately, dengan pertambahan berat badan yang tak reti nak turun ni haa, kerap pulak sakitnya. Pantang tersalah twist sikit mesti bengkak dan sakit.

Kalau dah duduk lama, kaki terlipat, alamatnya susah la nak straight kan balik. Siap bunyi lagi masa nak straight kan.

Nak jadikan citer, hari Sabtu terseliuh lagi. Susah gak lah nak betulkan balik. Nak nangis pon ada. Macam tak leh jadi jer ni. Tapi sebab weekend ni Ajue dah full aktiviti nak gi klinik tertangguh lagi.

Pastu Ahad pulak ada konvo anak buah dekat UIA. Masa nak balik tu, sebab dah lambat kan. Ajue nak kejar kenduri pulak dekat Kajang, ter gelelincir tangga pulakkk. Mak aiiii rasanya macam nak pitam. Ambik masa jugak lah nal straight kan kaki ni balik. Shahril bukan nak tengok pon, dia jalan laju jer tinggal kita kat belakang. Terhencot hencot la nenek tua ni nal jalan. Dah la perut dah masuk angin kelaparan. Stresss makkk.

Malam tu dah tak tahan sangat, pergi klinik mintak referral letter nak pergi speaciallist.

So esoknya dah book appointment siap siap dengan Dr Zubair. Dr ni kawan baik cousin Ajue. Dia kenal sangat lah dengan family cousin Ajue nih.

So, lepas menunggu 3 jam untuk clear GL, dr Zubair cakap kena MRI. Memandangkan dr bercuti sampai 8 Dec. Jadinya appointment MRI ajue pada 12 December.

Tapi sementara tu Ajue kena buat physio dulu dua kali start next week.

Balik rumah, lapar yang amat. Bayangkan dari semalam perut tak betul dah masuk angin. Hari ni kena lagi. Terus Ajue muntah balik apa apa yg makan. Flatt terus. Dapat makan nasi kosong jer…

Apa apa pon Alhamdullilah, ada insurans office yang cover semua cost. Tak perlu keluar satu sen pon. Tqtqtq FIS..

Mangga vs Musang

Yeay, pokok mangga tepi rumah dah start mengeluarkan hasilnya. Ni kali kedua Ajue dapat makan. Last year lagi banyak rasanya. Tapi last year kita dapat hasil semuanya. Tahun ni kena share rezeki dengan tupai dan musang.. derrrrrr.

Banyak jugak dia makan dalam sehari. Kena cepat cepat bangun pagi dan kutip. Lambat sikit jer dah habis dia makan. Pandai pulak tu, dia siap kopek kulit dan makan isinya. Ada jugak yang tak berapa masak dia kopek jer. Tapi tak makan. Hampeh tul. Makan jer laa memilih la pulak.. sempat jugak deliver dekat Kak Tih sikit. Pastu Kak Tih balas dengan laksa Kedah home made.. masyaAllah sedapppnyaaaaaa. Dah lama tak makan laksa kedah.

Tq tau Kak Tih. Sedap giler laksanya.

Year End Concert 2019

Brainy Bunch International School, Cyberjaya

Sedar tak sedar dah setahun rupanya berlalu. Hari ni merupakan konsert tahunan BBIM dan konsert pertama Afiq dengan BBIM.

Afiq mewakili pelajar Upper Elem membuat persembahan Peace No War.

Konsert dimulakan denagn ucapan Founder BBIM iaitu coach Fadzil tentang hala tuju BBIM, Malakat Mall serta changes dalam High School path bermula tahun depan. InsyaAllah Afiq akan naik High School dan akan menduduki peperiksaan IGCSE di akhir pengajiannya di sini.

Konsert dipersembahkan oleh semua level pelajar bermula dari Lower Elem, Upper Elem, Freshman, Sophomore , Junior dan Senior. Ada juga persembahan dari BB UTM Johor.

Sangat terhibur dengan setiap persembahan tadi. Teruja dan salute sebab rata rata semua menggunakan bahasa Inggeris dan Arab.

Innalillah, AlFatihah Amikib

21 Feb 1957 – 17 Nov 2019

Masa Ajue tengah tido di Melaka sempena Speech day KYS, mak call jam 4.30 pagi memaklumkan berita kematian bapa saudara Ajue, Amikib yang berada di Shah Alam.

Arwah jatuh sakit lepas Raya Haji tahun ni, asyik keluar masuk hospital. LAst Ajue menziarah arwah ialah seminggu sebelum dia meninggal. Masa tu arwah baru keluar PPUM. Kebetulan adik Ajue dari Paka pon datang sekali.

Arwah berkongsi tarikh lahir sama dengan Anis iaitu 21 February. Tapi sehingga kini plan untuk celebrate birthday bersama sama tak kesampaian 🙁

Rehat lah Amikib disana, semoga Allah mencucuri Rahmat terhadap roh beliau dan di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman.. Amminn.

Arwah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam. Sebelum tu, jenazah dimandikan dan kapankan di Masjid Kristal Seksyen 7 Shah Alam. Solat Jenazah dilakukan selepas Solat Zohor di Masjid yang sama.

Ajue terpaksa cancel beberapa plan dengan Anis. Lepas check out, bawak Anis makan dan beli barang dia nak dekat Mydin MITC Melaka. Tapau Mc D Chicken 5 ketul. Lepas tu jam 11.53 Ajue gerak dari Melaka. Alhamdullilah sempat solat Zohor berjemaah serta jenazah.

Masa dekat perkuburan, Ajue juga sempat untuk menatap wajah arwah sebelum disimpan. Masa tu orang tak ramai sebab masih dalam perjalanan dari masjid. Ajue park kereta kat luar, dan tengah jalan. So, lepas solat jenazah, Ajue bergegas untuk alihkan kereta. Sedang elok, masuk kereta nampak van jenazah keluar dari masjid, Ajue pon ikut dari belakang. Kalau dah rezeki yang Allah janjikan, adalah untuk Ajue kan. Dari Melaka lagi.. Alhamdullilah…

Pergi Tak Kembali

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada…lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang…ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

KYS Speech day 2019

Anis in Orchestra

Setiap tahun, KYS akan mengadakan Speech Day iaitu Hari Penyampaian Hadiah kepada pelajar yang berjaya dalam akademik dan lain lain bidang. Anis, walaubagaimanapon, bukanlah penerima hadiah, tapi Anis akan membuat persembahan orchestra beginner pada hari tersebut.

Anis yang langsung tak tahu apa apa pasal muzik apatah lagi bermain violin, akhirnya terpilih dalam Junior Orchestra Team KYS. Alhamdullilah Ajue tahu bukan mudah untuk seseorang menguasai violin ni.

Sedar tak sedar, dah setahun Anis berjaya survive di KYS. Dan insyaAllah Ajue doakan Anis berjaya menamatkan pengajiannya berbaki 4 tahun lagi dengan penuh kesabaran dan ketekunan. Semoga apa yang di hajatinya berjaya dicapai .

Selama setahun, pelbagai bidang ilmu dan value added baru yang Anis berjaya belajar dengan sesungguhnya. Walaupon bukanlah ke tahap tertinggi, namun Ajue yakin, suatu hari nanti Anis setanding dengan top student dalam bidang masing masing.

Antaranya, Marathon 5km, Swim Champ 50, WSC Global Round Manila, Archery wakil KYS, Beginner Orchestra, Mandarin dan Computer Programming A+. Tahniah Anis, dah cukup banyak bagi ibu kejayaan Anis dalam satu tahun ni.

Next year kita naik lagi satu level up ok 😉

Ajue sorang saja kali ni stay di Melaka. Asalnya semua nak pergi, tapi last minit Afiq ada bola Final AAJL, Ecah ada Final Exam Sem 1. So, kami dapat upgrade bilik Suite lagi sebab berdua lagi, instead of 2 bedroom connecting.

Adlan at Nebraska

First snow – bowling – Numsa Diwali

Alhamdullilah, Adlan so far enjoy his life there in Nebraska. Dah nak habis fall semester pon. Adlan tak banyak bagi gambar, kalau ada pon, sikit sikit jer. Ni pon kawan dia yang tolong ambilkan video bowling.

Its ok, janji Adlan happy dan boleh cope dengan environment sana. Kami sekeluarga tumpang gembira melihatnya.

29 October 2019, first snow in Nebraska Lincoln. Ni yang sempat Adlan ambil untuk ibu. Pagi pagi buta kol 4 dia dah wasap, sebab dia tahu ibu memang setiap hari tengok weather forecast bila nak snow 😉

Enjoy snow there, Adlan!!

Dan jugak, Adlan merupakan AJK Numsa untuk event Diwali di UNL. Pada awalnya, dorang target dalam 80 orang jer yang akan hadir. Sekali, pada hari kejadia, sampai 200 orang datang, wow!! Tahniah team Numsa!!

Housemate Adlan pon datang support untuk Adlan punya event. Thanksss!!!

Kejohanan Memanah + Birthday Ecah

Anjuran YB Seputih bertempat di IUKL, Kajang, PGH

Sempena dengan kejohanan ini, Ajue redeem vacation club Ajue yang ada balance 7 hari lagi untuk dihabiskan tahun ini. Ambil 2 malam dekat Palace of Golden Horses. Dekat sikit nak pergi padang, dalam 10 minit jer.

pagi tu Anis temankan Ajue ke padang. Panasnyaaa ya ampunnn. tak hingat. Nasib baik Ajue lepas QR tempat ke 4 Round pertama , dan ke 8 Round kedua.

Masa OR 1/16, Ajue menang. Lepas tu Ajue dah start migrain sebab panas sangat. Penganjur buat non stop game sebab nak elakkan hujan lebat lewat petang.

Masa 1/8 Ajue lawan dengan first ranking, hehe kalah teruk kena pukul. Sampai tertinggal arrow dekat target!! Lol,

Lepas packing semua, terus balik sebab Ajue dah tak tahan sangat. Balik bili, order room dining jer untuk anak anak, lepas tu Ajue telan panadol 3 biji. Terus settle. ZZZZ

Thank Anis, banyak tolong ibu masa tournament. Dia lah tukang buat liputan laporan. tukang payung Ajue, tukang ambik air dan semuanya lah… luv u Anisss

Kejohanan kali ni Ajue berkesempatan satu team dengan Wak dan Joe, otai lama dalam archery. Dah 20 tahun kami tinggal archery , tak sangka dapat satu team lagi.

Malam tu anak anak nak tengok Malipisen. So, ambik yang midnite show. Sempatlah kami dinner dulu. Besttt citer ni.. wajib ulang lagi, kan.

Sebelum checkout, redeem jugak final balance dalam TCM massage. Dapat lah Foot tuina dan Body tuina.. hilang lenguh lenguh badan lepas tournament.

Oh ya, sempat jugak meraikan birthday Ecah dah belated itu. Yer laaa nak tunggu semua ada, memang susah. Terpaksa tunggu Anis balik overnite baru boleh buat. hadiah charm pandora Ajue dah beli masa kat Nebraska dulu, hehe. hope Ecah suka la, dia ni susah sikit.. kalau tak suka nanti dia tak pakai.

BabyCama on tow

Malang tak berbau.. cuti deepavali lepas, Anis balik dengan bas. Sampai kat bukit Jelutong dah malam, dalam hujan lebat pulak tu. Sian dia, dah 3 jam lebih dari Melaka.

Sampai kat bulatan masjid Bukit Jelutong, Ajue tak perasan ada lopak air. Rupanya, bukan saja lopak air, tapi lubang yang sharp jugak… meletop taya kereta. Ajue turun, dalam hujan lebat tu, call Kak Long.

Diorang datang tunggu technician Renault. 1 jam kut baru sampai sebab hujan kan. Last last dia pon tak leh buat. Kami actually dah cuba, tapi rim Ajue ni ada security nut kalau nak bukak dia. Tapi Ajue tak jumpa kat mana.

Technician tu pon tak dapat, terpaksa la call Renault punya tow untuk tarik kereta pergi Service Centre dekat Glenmarie. Nasib baik ada Abg Shem dan Kak Long, Diorang bawak makan dulu, lagipon Anis dah kelaparan dari petang tadi lagi.

Tow truck sampai jam 11 malam, angkut kereta , tinggal kat situ. Hari Sabtu baru Ajue dapat balik kereta tu.

Continental tyre habis RM500, Rim habis RM1800, gone my money.. T.kasih kawan Ajue, SIti pinjamkan Ajue duit dulu. 🙁

Ajue and Archery

Bengkel Archery and Training

6 October 2019. Ajue ada sign up untuk bengkel nak setting bow. Bengkel satu hari ni bertempat di SK SiRusa N9. Dibawah anjuran kelab PDAC, Cikgu Ali.

Coach yang akan mengajar ialah Coach Man, national coach Malaysia. Belia akan turun kan ilmu cara bagaimana nak setting bow sebelum shoot.

Bagus bengkel ni, at least Ajue tahu la mana nak tackle bow dan arrow tu kalau arrow fly tak cantik. Tapi kena pergi few bengkel lagi untuk lagi mahir. Sekali maybe tak cukup semua ilmu, lebih lebih lagi kalau tak praktikkan.

Lepas ni macam nak kena beli few set of alien key kut, sebab Ajue tak de cukup set.

Selepas tu, Ajue sempat turun training pagi pagi kat rumah untuk shoot 18m. At least boleh tengok arrow tu grouping ker tak.

Ni semua sebagai persediaan untuk IUKL Tournament hujung bulan nanti.