Info dari Saudi – Haji 2020

Hari ni rata rata berlegar pasal video tentang haji tahun ni. Ajue tak berapa faham sangat, jadi mintak tolong kawan kawan translate.

The Saudi government has confirmed that this year the Hajj may be canceled and has asked all Hajj companies not to make any deal with any hotel, trainer or ticket..

Ada satu ni dari seorang Dr. Hanya doa saja yang mampu dilakukan sekrang ni. Semuanya ketentuan Allah jua.

Dalam video yang diviralkan ini, kerajaan Arab Saudi belum mengambil sebarang keputusan untuk menghentikan sementara haji tahun ini, namun kerajaan akan berhati-hati mengikuti perkembangan wabak ini supaya tidak lebih memburukkan keadaan.

Seandainya haji diberhentikan sementara sekalipun, umat Islam tidak perlu panik dan tidak perlu tergesa-gesa mengaitkan dengan pelbagai teori, kerana sebelum ini pun sepanjang sejarah pernah berpuluh kali (lebih 40 kali) berlaku pemberhentian sementara haji seperti pada tahun 1814 akibat wabak Taun yang melanda Arab Saudi sehingga mengakibatkan kematian ribuan orang.
Kemudian beberapa tahun kemudian berlaku wabak Kolera yang telah membunuh lebih 1000 jemaah haji setiap hari dan memaksa haji dihentikan sementara beberapa kali.

Sejarah telah menukilkan pelbagai peristiwa yang mengakibatkan ibadat haji terhenti seketika, antara krisis terbesar ialah peristiwa Qaramitah pada kurun ke-4 yang mengakibatkan pembunuhan besar-besaran di sekitar Masjid al-Haram dan kecurian Hajar al-Aswad selama lebih 22 tahun. Sekitar 10 tahun haji terhenti ketika itu.

Teruskan bermuhasabah, teruskan berdoa dan teruskan beristighfar semua.

-Dr. Kamilin Jamilin-


Status Ajue skrang hanya nak bayar balance pakej haji dan tunggu surat penerbangan saja.. urusan2 lain insyaAllah dah settle. Semoga Allah memberikan yang terbaik untuk bakal bakal haji tahun ni, insyaAllah

Info baru diterima dari classmate Ajue, Tn Hj Badli,

MCO, mini-scale Lockdown, COVID19

18 – 31 March 2020

Dunia kini dikejutkan dengan penularan virus COVID 19 yang dikatakan berasal dari negara China. Meskipon terdapat banyak spekulasi tentang asal kejadian virus ni, namun tiada satu pon bukti nyata yang menjadi punca utamanya. Berikut Ajue dapat dari perkongsian di facebook

Saya harap semua rakyat Malaysia faham..

Negara kita tak banyak pilihan nak mendepani Covid ni.

Kita bukan macam China. Ekonomi power. Buat hospital baru tak sampai sebulan. Kita? Hospital kita nak buat 2015 pun tak siap2 lagi.

Kita nak lockdown macam negara barat, pasti banyak bisnes lumpuh. Ekonomi kita tengah teruk. Minyak jatuh bawah $30/tong, memang biasa terjadi pada musim2 gawat je.

Kita nak buat mass testing macam Korea Selatan, test kit kita pun bukan ada banyak. Kita tak kaya macam mereka.

Kita nak kena perintah berkurung lama2, siapa nak bayar gaji kita lama2? Kita bukan macam US. Semua dibaginya beribu ringgit sebulan. Kita? Nak dapat RM 600 pun bukan semua orang dapat.

Kita nak pasrah berserah je biar diserang Covid, Dr ngan nurse kita tak cukup nak layan kita. Again, kita bukan China yang siap boleh pinjamkan Dr ke negara lain lagi.

Tapi lagak kita??

Macam negara kita ni ada minyak bawah lantai. Suka hati kita je macam semua orang kena jaga kita.

Cuba tengok carta Covid hari2. Sekarang negara kita ditangga ke-3 ASIA tau?

Ni bukan carta ERA.. 😭

Ni carta paling banyak kes.. Kalau compare kekayaan ekonomi kita dalam Asia, toksah cakap la. Perkembangan ekonomi kat Asia tenggara pun kita kalah dengan Indonesia. Toksah cerita Asia!

Agaknya negara Asia lain tengok kita diorang fikir..

“Serius la Malaysia ni.. Korang boleh handle ke?”

Minyak jatuh teruk..

Duit dah makin jatuh sampai RM 4.30 sedollar.. Politik tak stabil.. Covid-19 pun macam buat main2 je 😭😭

Negara kita memang jauh tak bersedia berbanding negara2 lain bab ekonomi untuk berdepan dengan Covid-19 ni n kita boleh plaaaaakkk sedap2 mengeteh siap main carrom lagi tu. Amboih!

Jangan terkejut la..

Mungkin sekarang KKM cari kita pujuk nak ajak pergi hospital suruh test..

Kalau kita dah tak mampu n frontliner give up, nanti kita terbiar mati kerass je kat rumah. Orang nak uruskan mayat kita pun takut berjangkit ke dia..

Menteri kesihatan Belanda dah give up dah ni handle Covid-19. Ni kita suka2 kita je kutuk Menteri KKM kita. Macam kita power sangat?

Netizen dah pesan..

PM dah pujuk…

Ini sampai YDPA pun cemar duli nak jaga kita… 😭

Tolong la..

Kesian kan sikit kat kawan2 yang kerja setiap hari kat hospital. Sampai ada sorang ICU tak pasal2 sebab nak handle kes kita..

Masa Ajue dan adik beradik baru balik dari Langkawi, dua lepas tu kut ada kes pertama berlaku. Pelancong dari China datang ke Langkawi. Masa tu bulan January. China masa tu dah beratus beribu kes. Kematian pon ada.

Sehingga kini pada hari ini, di Malaysia dah 8 kes kematian dicatatkan. Dan total pesakit positif dah melebih 1000 orang.

Malaysia pon dah laksanakan mini lockdown iaitu Movement Control Order dari 18 Mac hingga 31 Mac selama 14 hari. Mula lah terjadi panic buying sehari sebelum kejadian. Berpusu pusu manusia pergi membeli stocks makanan seolah olah darurat. Ajue pon terpalit sama. Niat nak beli keperluan asas saja, tapi bila dah sampai AEON Big, keadaan jadi tak terkawal. Beras kehabisan, cili merah tinggal saki baki jer. Esoknya 18 Mac 2020, lepas jogging 3km kat Tasik Shah Alam, Ajue ke pasar seksyen 6 untuk beli bahan mentah. Ya Rabbi, manusia katanya lagi ramai dan lagi teruk daripada nak shopping raya!.

Ayam habis, 3 gerai sold out. Nasib Ajue sempat beli 2 ekor. Ikan tak dapat beli. Udang dan sotong tinggal saki baki jer. Semua dah habis. Panic jugak laaa.

Anak anak sambunh cuti skolah yang sepatutnya sampai 22 Mac, dilanjutkan hingga 31 Mac. BBIM dah 3 minggu cuti. Pelajar2 IPT panic nak balik kampung masing masing sebab dapat arahan penutupan ipt masing masing. Lebih kurang 40k pengguna TBS malam 17 Mac tu. Untuk yang nak balik kampung perlu buat report polis, dah jadi mass gathering pulak di semua balai balai polis di seluruh Malayisa. Sehinggakan polis terpaksa menarik balik arahan untuk membuat laporan tersebut.

Banyak beberapa acara dan program sekolah dibatalkan dan ditangguhkan. Anis yang sepatutnya bertolak ke Kedah untuk kejohanan MSSM Kebangsaan, pon ditunda ke satu masa yang akan ditetapkan. Program ARP oleh KYS pon tunda. Sukan tahunan dibatalkan. WSC Melaka ditunda sehingga akhir Jun. Global Round WSC di Melbourne pon tunda ke September sebab langkah sekatan border oleh Australia selama 6 bulan.

Kat rumah, Ajue berkesempatan order online daging salai untuk dibuat stok. Alhamdullilah rider nya dapat melepasi sekatan. Tapi malang bagi string violin Anis agak delay penghantarannya.

Refinance loan rumah pon sangkut. Ni sebab LHDN dan Pejabat Tanah totally closes selama 14 hari. Laramgan Umrah juga beberapa kali dicancelkan. Solat Jumaat dibatalkan dan diganti demgan solat zohor beejemaah di rumah sahaja. Azan pon dilaungkan berlainan dengan kebiasaan.

Adik Ajue di Kuantan juga mencipta sejarah kahwen covid19 iaitu kenduri dibatalkan. Yang hadir hanya pengantin, wali dan tok kadi serta saksi saja. Upacara pon tak boleh melebihi 30 minit. Makanan dipack saja. Dan diberikan kepada keluarga terdekat.

Dan, pada hari Ahad 22 Mac, semua unit tentera dikerahkan untuk membantu polis membuat sekatan perjalanan kepada semua yang berada dijalanraya. Pergerakan hanya tidak.boleh melebihi 10km saja. Bagi pekerja, perlu dapat surat dari majikan untuk kerja. Yang tak berkenaan perlu work from home saja. Nasib baik kerja Ajue.boleh dilakukan dari rumah.

Appointment demgan dr Zubair pon cancel. Cuma Ajue sempat jumpa Dr Hafiz untuk dapatkan tandatangan beliau. Kedai dan premises akan tutup by jam 7 malam. Pasar besar seksyen 6 tutup jam 4 petang.

Ajue sempat beli dan hantar makanan frozen untuk Ang, adkk Ajue kat Sepang. Perusahaan homestay beliau terkandas disebabkan tiada pelancong boleh datang ke Malaysia. Kesian, rezeki beliau agak sedikit terbantut. Harap sangat keadaan ini kembali seperti sedia kala, dan berakhir sebelum musim haji 2020 tiba.

Nasib Adlan di US belum tahu lagi dapat balik ker tidak. Sedih jugak la.. Allah maha mengetahui segalanya.

Hari ni malam Israk Mikraj. Alhamdullilah dapat memghidupkan malam israk mikrah dengan tazkirah dan mengaji serta solat jemaah. Ajue sempat setup mini surau di rumah seperti tahun lepas untuk menyambut Ramadhan nanti. Specs Adlan pon dah selamat sampai kepadanya.

Wedding Anak CT

My bff punya son wedding. Sumai Hotel Terengganu. 14 MAC 2020

Alhamdullilah, berjaya juga merealisasilan impian dan hasrat bestfriend Ajue untuk menjadi Floor Manager bagi majlis perkahwinan anak teruna nya. Tahniah sahabatku Siti Munirah Jusoh dan Dr Azmi. Im very happy for both of you. Mak mentua yang tetap vogue de vass gethu!!!

Kami lawan kawan rapat serta family CT dihadiagkan kain lace serta lining untuk dipakaikan sedondon di hari yang berbahagia ini. Kain tu Ajue dapat masa end January. Pikir punya pikir tak tahu nak tempah kat mana. Most tailor dah taknak ambik. Lagipon nak pakai 14 Mac 2020. Nasib baik Ajue ada kenalan butik owner dekat SACC Mall Shah Alam ni. Tanpa buang masa, Ajue ke sana jumpa dengan Owner dia sendiri. Adreanarose. Yes, itulah butiknya.. hasil perbincangan sejam jugak nak design baju sesuai dengan Ajue yang ala ala model pencen ni kan. Haha

Hasilnya.. yesss marvelesss. I likeeeee sangat. Thank you Ros, semua puji hasil kerja tangan beliau. Siap dengan shawl sulam tangan lagi dapat untuk matching dengan dress tu. Happy samgatttt. Jauhlaaa nak compare dengan Jxxxx tu. Hampeh jer. Dah la mahal.

Flite Ajue jam 6.55 petang, lepas waktu kerja Jumaat 13 Mac 2020. Ajue taknak skip kerja, so Ajue hangkut sekali laptop lepak Golden Lounge buat kerja sampai 5.30pm. Bestt lepak sini. Makan dah la FREE.. haha. Latte 3 kali . Menu bertukar, Ajue hentam semua. Lol

Oh ya, sebelum masul lounge, Ajue singgah butik Laneige nal beli compact powder. Last Ajue beli masa kat Korea dulu. Dah habis pon. Tapi malangnya, kat KLIA takde yang anti aging. So Ajue ambil jer yang ada conceiler. Pastu tanya sales girl tu, sun block untuk 14 years old. Dia suggest beli yang spf50 light. Ajue tunjuk lah muka princess Anis yang hangus terbakar dek cuaca panas berjemur masa MSSM Archery. Dia kesian, terus bagi FREE set whitening trial kit dan night gel and mask. Alhamdullilah, rezeki Anis. Pastu Ajue cakap la, Ajue ada 2 anak dara .. alih alih, dia bagi lagi FREE trial set untuk Ecah. Yeayy rezeki Ecah jugak.

Sampai KT, Ajue ambik grab jer untuk ke Sumai Hotel and Apartment. CT dapat 4 bedroom apartment. Alhamdullilah. Ajue dapat bilik katil single. Maklumlah, sorang jer kan. ANN dudul queen bedroom dengan anak dia . Then master bedroom untuk bilik pengantin bersiap pagi tu

Malam tu majlis berinai, tema Bollywood. Tapi Ajue tak join la.. pakai jubah jer. Haha. Rehearsal habis jam 12 malam. Masing masing berdebar untuk majlis esoknya. CT ada bawalkan 2 bekas Qasidoh. Bestttt favourite Ajue.

Esoknya , jam 9 pagi lami para AJK yang stay kat Sumai dah turun bersiap sedia. Makanan sampai awal, nice. Senang nak susun terus bagi kitchen buat. Then one last rehearsal.

Alhamdullilah majlis berjalan smooth seperti yang dirancang. MC, Nasyid, AJK semua have done really great job!!!! Syabasss. Tuan rumah happy. Kita pon turut la happy. Thank you all. Tiada yang mustahil apabila satu team saling bagi kerjasama yang terbaik.

Nak jadikan citer, belah pengantin perempuan merupakan adik bongsu kepada Sukma Team teganu Archery Ajue dulu.. yaaa Allahh. Kecilknya dunia. Happy to see him and Abang Aji. Tapi tak sempat nak sembang dengan abang aji sebab beliau dah balik terlebih dulu.

Petang kol 4, mama Ajue datang ambik bawak balik Permin Jaya. Flite Ajue balik KL malam esoknya.

Ahad tu mama Ajue beli nasi lemak ikang aye untuk breakfast. Then, tengahari cousin Ajue datang dengan makcik bawak nasi kerabu. Yum yum. Sempat lagi Ajue beli roti paung Nazir dan nasidagang untuk bawak balik Shah Alam. Flite Ajue yang lite, takde kilo. Tapi sebab Gold member, Ajue entitle 10kg free. Nasindagang sajer dah 7kg hand carry. Haha. Sampai airport, mak Ajue hantar awal sebab mama tak boleh drive malam. Boarding gate tak bukak lagi, so lepak dulu kedai depan boarding gate tu. Ngeteh dan makan satay ikan. Sedappp.

Skrang dalam flite nak tunggu fly. Sempat jugak update blog ni. Yeszaaaa.

Sorry la dalam.blog ni tetiber ada gambar kasut. Tu sebab geng ehem ehem tanya kasut tinggi mana Ajue pakai. Haaa kau. Kutayang di sini lol

Post knee procedure

Brisk walk and Slow jog

Alhamdullilah lepas knee procedure last year, now knee Ajue dah makin progressive. My Orthopedic advice to start brisk walk 3 weeks, slow jog 3 weeks sebelum my next appointment 20 March 2020.

So yeah.. Ajue consistently did it. This week dah masuk 2nd week slow jog.

Ajue tak buat jauh pon, hanya 3km jer. Dapatlah pusing tasik shah alam tu.

FIS 5 Years Anniversary

Alhamdullilah, gift dari FIS sempena 5 tahun berkhidmat. Thank you FIS!!

Age is just a number. Finally 45!

Surprise birthday from family

Alhamdullilah, genap sudah 45 tahun Ajue hidup dimuka bumi Allah ini. Syukur kerana diberikan kesihatan serta anugerah 4 cahayamata yang tiada galang gantinya.

Semoga nikmat ini kekal malah makin bertambah sehingga ke akhir hayat Ajue, insyaAllah.

Kejutan dibuat oleh keluarga serta anak anak. Mastermind nya ialah Ecah. Siap pakat dengan sepupu2 lagi.

Terima kasih dengan kejutan ini. Sangat la terkejut. Namun begitu, Anis dan Adlan hanya dapat mengikuti di alam maya sahaja. Maklumlah jauh …

Terima kasih semua kerana menjayakan kejutan birthday Ajue yang ke 45 😍

Umrah Ya sekeluarga

Sekatan umrah Covid 19

Alhamdullilah kakak Ajue sempat berangkat ke Tanah Suci sebelum larangan sekatan visa Umrah dilaksanakan oleh Arab Saudi berikutan dengan wabak Coronavirus ni.

Road to MSSM Baling Kedah 2020 Archery

KYS to MSS Melaka to MSSM 2020

Alhamdullilah. Setelah hampir 5 tahun Anis berkecimpung dalam sukan memanah, akhirnya ni kali pertama Anis memenangi medal.

Pusingan pertama Anis tak berapa ngam dengan padang dan persekitaran. Ditambah pula dengan angin kencang, Anis hanya mampu berada di kedudukan ke 7 ranking.

Walaubagaimana pon, pada set kedua kejohanan MSS Negeri Melaka, Anis melonjak naik 80 lebih mata menjadikan beliau di kedudukan kedua teetinggi. Agak jauh untuk mengatasi idola nya iaitu Aleesha yang setiap tahun memegang juara B15 Negeri Melaka.

Pada keseluruhannya, Anis berjaya mendapat tempat ke 3 untuk Negeri Melaka. Maka dengan itu, Anis secara langsung terpilih untuk menyertai kontigen Negeri Melaka pada temasya sukan MSSM peringkat kebangsaan yang akan di adakan di Baling, Kedah nanti.

Manakala dalam pusingan Olympic pula Anis berjaya ke peringkat Semi final namum kecundang pada pihak lawannya. Syukur dapat jugak pingat gangsa pada pusingan ni.

Keseluruhan, 3 medal.

  • Kedua set2, pusingan kelayakan
  • Ketiga keseluruhan pusingan kelayakan
  • Ketiga pusingan Olympic

Syabas Anis, teruskan perjuangan mu. Usah pedulikan apa orang kata, yang penting how you represent yourself. All the best!

Happy birthday Princess Sofea Anis

21 February 2020

Maafkan ibu, tahun ni ibu takde buat apa apa kejutan untuk Anis. Ibu ingat dapat pergi KYS celebrate. Tapi apakan daya….

Selamat ulangtahun yang ker 14 Sofea Anis. Semoga menjadi anak yang solehah, berjaya dunia dan akhirat. Ingat pesan ibu, remember who you are.