Hong Kong Part VIII

Penatttt tapi best jalan jalan tadi. Ingat dapat laa jumpa Stephan Chow ker.. Jackie Chan ker. Haha
Okok. Citer dia cam ni. Semalam Thomas datang bagi map Mongkok. Dia cakap kat sini ada tempat nak beli items murah. Macam barang electronics ker, sports item ker, suvenirs atau phone accessories. Wahhh beh tu. Dia siap ajar lagi mana nak exit. Tapiii hmmm tengok pada peta macam faham. Sekaliii bila dah kuar dari MTR station. Hambeekkkk boleh sesat daaaa. Nasib laaa jalan dengan Collegue Ajue. David expert bab bab tengok peta.. nak harapkan Ajue hahaha tak balik la kut bilik nih. Fenin den.

Ni peta dia.

20151128_215936

Ok. Keluar dari exit D1 atau D2 terus jer nanti jumpa streets yang highlighted kaler pink tu. Ada 3 streets. Tapi sebelum tu nak pergi gudang jual henpon dulu yer.

FB_IMG_1448721221116

Seriously Ajue pandang depan belakang kiri dan kanan… semua nampak samaaa jer. Kompem boleh sesat tau.

20151128_160956_001

Tengok… David pon baca peta dua tiga kali. Tapi lepas tu dia terus jer jalan… dah hafal. Kalu Ajue tuuu 30 kali tengok pon belum tentu faham… yer la bahasa cina kut!! Sama jerrr nampak. Haha

20151128_160925
20151128_160919
20151128_160519
20151128_160530

Hehe asyik selfie jer… mesti David cakap haishhh minah nih.. tak habis habis ngeee.

20151128_162919

Okayyy dah masuk gudang accesories henpon. Jom kita tengok apa ada dalam dia..

20151128_163620

20151128_163638
20151128_163513

Haaa siap boleh repair henpon lagi. Rata rata harga dia murah sikit laa untuk yang second hand compare dengan kat KL. Dia ambik henpon kita pon tinggi jugak tau. Tapi untuk yang first hand… rasanya better beli kat KL la. So… Ajue tak beli apa apa kat sini.. risau kang rosak caner nak hantar servis kan. Okiess keluar dari tempat tu.. hehe selfie lagikssss

20151128_161224

20151128_161905

20151128_161742

20151128_163839
20151128_161224
20151128_161742
20151128_163839

Jom kita gi lorong spprts dulu. Kat sini sepanjang jalan tu kedai sukan. Ada Adidas, Nike, NB dan macam macam brand lagi. Converse, Clarks pon ada. Tapi kan. Pada Ajue laaa orang kat sini mampu untuk beli yang latest trend walaupon harga dia mahal. Sebabbb nak tahu. Keje waiter kat sini contohnya Mc D la. Satu jam dalam RM20 after convert la. Kalu kay Malaysia RM5 kut. Jauhhh sangat beza dia. Sebab tu diorang boleh survive walaupon harga mahal. Actually kat streets ni kita boleh bargain. Tapi Thomas kata no need to bargain sebab harga dia dah reasonable. Cuma kita jer rasa mahal sebab duit kita rendah. Penyudahnya window shopping jer laaa. Haaa boot diaaa masaAllahhh macam macam pattern ada. Haishhh bestnyer keje kat HK kan. Tapi kalau earn dalam matawang dia lah. Kalau dapat RM takleh survive gak.

20151128_163839

20151128_163822

20151128_165104

20151128_165113

20151128_164856

20151128_163733

Lorong tengah pulak nama dia Ladies Market. Sebabnya terdapat banyakkk sangat suvenirs kat sini. Tapi jangan main main.. once dah tabya harga kena beli yer. Kang dia jerit kuat kuat marah kita. Huhu nak taknak terpaksa laa ambik jugak fridge magnet tu. Ngeee.
Kat sini orang crowded dengan pelancong negara lain. Yer la beli dengan harga murah kan. Kita jer yang rasa mahal. So this trip Ajue malas dah nak beli Tshirt HK. Sebab masing masong dah ada pon. Lagipon malas nak kumpul stok. Wardrobe bukan besar pon.

20151128_164719

20151128_170015

20151128_170001

20151128_165945

20151128_170510

20151128_170756

Okokok habis bab suvenirs kita masuk lorong terakhir.. barang2 electronics. Kat sini kedai2 telco semua ada. Kedai henpon second hand pon ada. Pastu sepanjang jalan tu kita dihiburkan dengan orang orang cari makan. Ada melukis, menyanyi, drama,dan pelbagai laa mengikut kemahiran masing masing. Yang bestnyer setiap life show tu ada ramai peminat yang tengok. Diorang appreciate apa saja yang dipersembahkan. Rasanya kalau kat Kl caliph buskers jer kut femes. Ek?? Ntah laaa

20151128_164201

20151128_172444

20151128_171108

20151128_185436

20151128_185355

20151128_185303

20151128_185336

20151128_185201

20151128_185723

20151128_185643

20151128_190006

20151128_190025

20151128_190451

20151128_190122

20151128_190743

20151128_190714

20151128_190235

20151128_191516

20151128_191351

Perut dah berbunyi…. huhu actually sebelom datang sini Ajue dah google siap siap ada tak halal food kat sini. Alhamdullilah ada.. kat lorong Ladies Market tadi. Meh tengok peta dia

Screenshot_2015-11-28-10-26-12
Screenshot_2015-11-28-10-22-27

Haaa nak pergi kat sini. Halal kann. Tapi tu aaa tengok peta dia kata 9 min dari Mongkok station tu. Memandangkan Ajue sendiri tak tahu kat celah mana Ajue berada terpaksa laaa guna khidmat David hehehe . Nasib baik laaa David ni terror bab peta. Kejap jer dia bawak gi kat restoren ni. Terror laaa.

20151128_184447

20151128_171018

20151128_164719

20151128_173457

20151128_174125

20151128_174929

20151128_174823

20151128_174131

20151128_173148

20151128_171018

Harga makanan sila jangan convert to RM kang tak lalu nak makan. Hehe.
Perut dah kenyang.. semua tempat dah pergi. Sekali tengok jam.. laaa baru pukul 7.40 malam. Aisehh tertipu dengan kegelapan. Ingat dah kol 10 malam dah. Pastu David tanya nak jalan lagi tak. Of cozz la kan. Balik bilil pon takde apa nak buat. Hehe
Kali ni jalannn jer ikut langkah kaki. Ntah kemana mana kitaorang pergi. Siap jumpa MTR station lain pulak. . Sempat masuk satu Mall kat Nathan Road. Sajer nak tengok dalam dia. Wah wah ada Coach. Sale pulaksss. Tapi tak masuk.. malas laa bukan nak beli pon kan. Dalam mall stilll ramai giler orang. Haishhh agaknya diorang kuar ramai2 kut weekend kan.

Sepanjang perjalanan tu Ajue jumpa banyak giler kedai emas diorang. City Chain pon ada. Kedai jam mahal2 pon ada. Jumpa Edifice.. jam Adlan yang dapat masa konvo Hafazan dulu. Kalau setakat Rolex dan Tudor tu bersepah2 tepi jalan. Ori tau. Berkenan jugak tapi takde dalam bajet kan. So abaikan sajer. Tudor ni adik Ajue pakai. Ang. Dia beli kat Doha rasanya.

20151128_192514

20151128_192938

20151128_191906

20151128_191900_001

20151128_194357

20151128_194130

20151128_192339

20151128_194404

20151128_202752

Nampak tak bas dua tingkat tu… kalau kat KL balik kampung jer dapat rasa.. eh jap. Rapid KL dah ada kut. Tapi kalau kat sini tu laaa pengangkutan awam dia. Ni baru nama dia developed country. Kerajaan diorang dah siapkan infrastructure dulu . Underground baikkk punya. Baru naikkan bangunan tinggi2. Kita kat Malaysia terbalik. Bangunan tinggi pencakar langit banyak.. tapi public ttansport failed. Sekali hujan lebat semua jadi lembah. Banjir sana sini. Naper ek kita tak belajar dari negara negara membangun macam HK nih. Siannn generasi kita akan datang kan. Orang HK ni. Pada diorang kereta bukan keperluan tapi kemewahan. Oramg kita.. kalu dah grad benda pertama wajib ada ialah kereta. Pastu rumah. Dah jadi tradisi. Lain kan pemikiran. Sebab tu kita sentiasa rasa tak cukup.. Dunia dunia…. susah dah nak change mentality orang orang kita…

Okok kaki pon dah penat.. singgah 7 eleven beli nescafe smoochlatte kasi segar balik. Pastu jom ler balikkk.

20151128_203931

20151128_203943

20151128_204002

20151128_203947

20151128_191303

Pandang kiri pandang kanan… sayup.mata memandang.. panjang sungguh train diorang kan. Ko ado? Huhu..

Babai Mongkok. Ada rezeki sampai lagi ke sini. InsyaAllah. Terima kasih FIS bagi Ajue peluang kenal negara orang.. Alhamdullilah bersyukur apa yang ada. Semoga diberikan rezeki kenal lebih banyak tempat lagi. Ya Allah berkatilah rezeki ku dan limpah ruahkan lah rezeki company ku tempat ku mencari rezeki untuk anak anak.. Aamiin..

Hong Kong Part VII

Okiessss kali ni nak citer pasal xmas deco jer.. cantik kannn. Teringat masa kat Paris dulu… huhu haishhh asyik sebut paris jer.

20151126_084254

20151126_084214

20151126_084202

20151126_084214
20151126_084202
20151126_084148

Awat hangg dah boring kaaa. Hehe. Rilek arrr sebab nak cukupkan 4 episod seminggu kan. Haha. Next Tuan Anas Mikael tamat kut no?

Okay. Cakap pasal xmas ni kan. Sesuai sangat dengan cuaca ala ala genting kat sini.. diroang sukaaa sangat pakai boot. Tak caya??

IMG-20151128-WA0030
IMG-20151128-WA0026

IMG-20151128-WA0027

20151127_085737

IMG-20151122-WA0035

IMG-20151122-WA0034

Ada sampai buku lali.. ada tinggi sampai lutut. Macam macam pesen laa jumpa. Ajue?? Hehe Ajue punya biasa biasa jer.. nih dia..

20151107_223758

Hong Kong Part VI

Meh kita sambung part 6 pulak yer.

Actually apartment Ajue tinggal ni ada shuttle pergi Taikoo Place tapi kena ikut jadual dia lah. Kalau sempat Ajue naik jer. Tapi most of the time Ajue jalan kaki.. exercise sikit kan.

20151123_132124

20151123_082335

Okay ni pulak masa jumpa dengan Wilfred dan Gan hari tu.. sedappp kopi dia.

20151124_130800

Pernah sekali masak maggi untuk dinner… pastu letak telur. Fullamkakkk sedap dia macam tak makan seminghu haaa gethu!!

20151125_192146

Okok enough laa pasal makan yer. Hehe kang marah pulak orang yang baca ni. Ok. Sebagai penutup entry kali ni meh belanjer 2 gambar..

20151123_081925

20151127_083439

20151127_083439

Gambar last ni siap buat profile pic fb lagi hahahha. I likeeee Note 5!!!!

Hong Kong Part V

Tqtq kerana menunggu dengan sabaq noo cheq update blog….
Sedar tak sedar dah 3 minggu kat sini. Lagi seminggu lebih nak balik kampung halaman dah.
Tak banyak bezanya minggu ni dengan 2 minggu lepas. Cuma sekali tu dapat merasa fire drill kat Lincon House nih. Nasib laaa tingkat 3 jer. Kalau dulu masa keje kat KLCC.. fullamakkkkk. Boleh turun 2kg kut.

Actually this week Ajue dah kurang masak sebab dah nak habis pon. Reseve untuk masa kecemasan jer. So. Ada le sekali tu order private dining in room. Ambik Pizza Vege dan Smoke Salmon Avorcado Salad. Harga??? Jangan convert kay. Kang tak lalu nak makan.. hahaha
This week jugak sempat jumpa collegues dari KL kebetulan datang tapi buat project lain. So sempat la ngopi. Thanks Wilfred belanjer coffee latte terbaikkk di Hong Kong ni. Sedappppp. Nanti balik KL i belanjer Mid Valley punya.. kaw kaw.

20151126_213255
20151126_162528
IMG-20151128-WA0028
20151126_162505
20151126_162515

Bayangkan.. masa tu suhu dia macam ni…

Screenshot_2015-11-26-08-23-29

Dan Ajue tak pakai jaket…. makkk aiii sejuk dia sampai ke tulang. Naik opis cepat cepat buat kopi panas.. hehe

20151126_084335

Hong Kong Part IV

Huhuhu dah part IV.

Pendek jer entry kali nih. No worries.. tahu lah boring baca hahaha.
Okies..hari hari Ajue akan jumpa benda nih. Orang panggil apa pon tak tahu. Tapi yang menariknya dia buat action berlari tapi pakai heels. Waduhhh nak jer ambik gambar sebelah dia pakai running gear hari ni. Yer laaa sebabnya sepatutnya hari ni Ajue running kat Penang Bridge. Dengan Adlan. Tapi disebabkan tugasan kat HK ni maka terpaksa lah burn kan sajer angan angan nak berlari atas jambatan pulau pinang… sedihhhh kan.
Hajat di hati nak running kat HK tapi sebab semalam Ajue keje sampai kol 11.30 malam huhuhu so pagi tadi lalok sampai tengahari.
Running mana apa ke mana sudahhh.

20151118_082651
IMG-20151120-WA0002

Hari tu dah laundry kan. Tapi hari ni second round. Sebabnya ahh malas la nak citer. Apa apa hal pon terpaksa buat jugak. Mahal plak tuhhh. Sekali laundry washer dan dryer dalam RM50 ++ duit kita. Fullamakkkk. Boleh bankrupt makcik.

IMG-20151122-WA0036
20151120_212821_001
20151120_212753
20151120_212748

Okok ni citer semalam. Sorry jugak yer takleh expose banyak info.. huhu underground gethu. Anyways.. DBA, Switching, GUI, Tester , PM ,Tech Lead, Big Boss dan Infra.
PhotoGrid_1448197087903

PhotoGrid_1448197087903

Okiesss tamat eposid 4. Minggu depan bersambung yer. Alaa macam citer Tuan Anas Mikael gak… dia 4 episod jer seminggu lol.

Hong Kong Part III

Ok sambung balik noo..

Minggu kedua tak sejuk sangat dah. Cuaca agak panas sikit. Tapi ada sekali tu jer hujan. Hujan kat sini takdelah lebat macam kat KL. Minggu ni ada beberapa staff dari KL datang HK. Tapi projek lain lain la. Sempat gak jumpa diorang hehe. Kejap jer pon.
Cuma ada sorang yang akan sama projek dengan Ajue sampai Dec nanti.

So. Mula mula kita tengok baju apa pakai hahahaa. Poyo kan saya. Suka hati.lah kannn. Blog saya kut. Yang penting yakin dengan diri sendiri.. macam Ayu Maisarah selalu cakap tu.. ngeh ngeh ngeh.
IMG-20151122-WA0030
20151120_123420
20151118_082955
20151116_081822
20151119_095222

Ok habis bab baju. Minggu kedua Ajue start bawak bekal buah sebab banyak sangat dapat. Hari2 dapat 5 bijik. So sayang pulak kalau tak makan kan. Kalau ada Apiq ni kompem habis. Huhuhu
IMG-20151122-WA0029

IMG-20151113-WA0001
IMG-20151113-WA0001
20151114_191732

Itu la serba sedikit upload bab makan. Eh eh ada lagi.. nanti yer. Okay. Skrang nak tunjuk apa Ajue nampak sepanjang perjalanan dari apartment nak pergi tempat kerja.

20151118_082206
20151118_082304
20151118_082418
20151118_082439
20151118_082112
20151118_081748
20151118_081611
20151118_083144

Haaa tu diaaa. Ada churros. Ada lobster.. Ada Java Road… kedai roti Arome tu Ajue pernah beli roti dia. Sedappp makan breakfast cicah mushroom soup. Yang bangunan tinggi itu lah Taikoo Place. Dia ada banyak office . So salah satu opisnya tu tempat Client Ajue ni la.

Last sekali haa dah sampai pon opis. Belakang Ajue pemandangan HongKong mainland. Cantilkk kann.

Lepas ni kita tengok masa balik pulak. Gelap dah actually walaupon baru jam 6 petang. Sebab sunset dia awal. Dan kol 7 malam dah Isyak.

IMG-20151122-WA0032
IMG-20151122-WA0037
20151117_181554
20151117_181205
20151117_182038

Nampak tak ada tram kat belakang Ajue tu. Nanti nak try lah naik . Nak gi Aeon. Tunggu weekend kut. Pastu kan. Orang HK ni disiplin tau. Naik bas beratur panjang. Kalau kat KL berebut2 semua. Haishhh bila lahh orang kita nak maju kan. Pastu kan. Kat area opis ada banyak bar bila malam2 happening sangat. Macam area changkat BB gethu. Sib baik bukan taste Ajue. Yer laaa tak kan kut kannn.

Okiesss ni nak citer pasal coffee shop yang Ajue jumpa area tempat Ajue stay ni. Kalau lunch Ajue tak bawak bekal, Ajue akan beli kat area opis jer. Yang selalu beli Salmon sandwich dengan Latte. Pernah la sekali beli coffee ntah apa2 kan. Pastu buang sebab tak sedap. Lol

IMG-20151122-WA0027
20151120_122854
20151120_123537
20151120_123908
20151119_095507
20151119_095527
20151118_082729
20151117_163421
IMG-20151122-WA0031

Tu diaaa. Siap selfie dengan nona manis kat situ kan. Tu coffeeshop paling dekat.. turun jer lobby boleh nampak dah. Ada Pret A Manager jugak. Teringat kat Parissss. Yang Tuna tu Ajue try kat kedai Italy. EAT.IT nama kedai tu. Yerrr Ajue suka salmon sandwich dengan Latte. Mana mana pergi mesti order Latte. So lepas ni kawan Ajue cakap ada kopi lagi sedapp nama dia Pacific. Okeyy jom kita try esok. Sabaq nooo nanti cheq update blog. Laa ni nak perabih moment dalam Note 5 nih. Pastu nak upload kat dropbox. Pastu boleh clear gambaq. Ishh menjadi jadi pulakk loghrat utagha nieh.. awat laaa pi terjebak dengan Tuan Anas Mikael… huhu. Semua ni Anis laa yg selalu bedtime story kat Ajue citer nih tiap malam sebelom dia tido. Last last aku pulak pi cari kat internet. Hambekkk.

Hong Kong Part II

Hari ni ada mood nak update blog.. so layanzzzz
Ok. Ni nak citer masa first week kat sini. Jarak apartment nak ke opis dalam 15 minit jalan kaki jer. Jadinya pergi balik dalam setengah jam. Tapi tengahari Ajue balik jugak sebab nak solat kan. So total berjalan sehari 1 jam gethu. Yay. Senaman paksaan sehari.
Alhamdullilah cuaca nyaman jerk minggu nih. Berangin dan sejukkkkk sangat. Kena pakai jaket. Ada sekali tu suhu drop sampai 20 deg jer.
Kalau hujan lagi laa kesejukan.
Patutla orang kat sini jalan laju laju macam nak kejar hantu. Rupanya Ajue pon sama.. sejuk kut.
Makan? Hmmm Ajue makan apa yang bawak bekalan jer. Sebab still awal nak explore apa ada kat sini kan.
Sekali jer minggu nih Ajue dinner kat Green Cafe hotel. Sebab tension tak leh siapkan keje hahaha. Boleh gethu?

So. Ni apa yang Ajue pakai untuk first week. Poyo kannnn. Hahahha
IMG-20151122-WA0042

IMG-20151122-WA0054

20151113_082113
20151111_083756
20151112_083558

Okay … dah habis gambar baju. Ni nak citer satu benda plak. Masa Ajue nak depart tu, ternampak status kawan opis lama. Orga. Kawan Ajue ni dia dari Orga Brazil. So kenal dia masa kena duduk sana kejap. Apa lagi terus set date nak jumpa. Nak dijadikan citer pulak. Ada sorang lagi dari German tapi sekarang dia dah join Oracle kat Dubai. Pon kebetulan ada kat HK nih. Tapi apakan daya masa dia agak suntuk so tak dapat la jumpa Veit.
Sempat jumpa Gabriel jer. Thanks bro making your time that day. Lepas ni tak tahu lah bila lagi nak jumpa kan. Selalu tengok dia updates kat fb. Skrang dah Manager kat Amdocs.

20151110_220856

Ajue naik MTR jumpa Gabriel . Ok lah senang jer. Sehala 5 stops jer. Balik tu jumpa 7 eleven. Cari neskaper. Hehe tak sangka kat HK pon ada.. yeszaaa

20151110_224411

Sekali jer Ajue sempat masak nasi lemak. Hehe haishh baru tak sampai seminggu dah rindu nasik lemak Old Town. Huhuhu. Kali ni tak sempat beli telur lagi. So. Makan dengan sambal bilis dan kerang jer.

20151111_064528

Oh yer lupa nak citer. Ni bangunan opis. Pastu kan kalau nak naik tingkat berapa kita nak pergi, kena tekan nombor dulu sebelum masuk lift. Pastu dia akan tunjuk lift mana kita kena naik. Jangan silap pulaks nanti dia tak stop kat floor kita nak pergi. Lagioon dalam lift takde butang dah. Hehe
20151118_082717
20151118_082915

Ok.. dah weekend pertama. Ajue sempat la pergi market place jer kat depan apartment nih. Malas plak nak keluar sebab ada 2 defect nak kena submit hari Isnin. So lepak bilik jer la..
20151114_183333
20151114_184408
20151114_184239

Haaa lupa pulak nak cakap. Ada sekali tu kan yang Ajue tension sebab tak sempat siap keje. So. Penyudahnya. Balik apartment hari tu pi makan Salmon Steak.. sedappp
20151112_191708

Kena pulak dengan favourite drink Ajue. Latte. Walla!!
20151112_193654

Okay habis part II. Sat no, kita berenti solat maghrib jap. Pastu sambung part III. Eh eh loghrat utara pasai apaa. Kompem terpengaruh dengan Ayu Maisarah ni.. ahaks!

Hong Kong Part I

Salam u ollsss…

Lama tak update. Busy jer memanjang. Ni pon dapat update sebab sementara tunggu laundry siap kat basement tu. Self service punya untuk Services Suite customer sajer. Tapi mahalll. Terpaksa kan!

So. Per citer plak Hong Kong ni.

Actually kat sini sebulan jer. Ada ‘rehearsal’ dan nak perabihkan defect untuk UAT. Nasib baik laaa exam final dah habis.. boleh lah declare awal awal anak bercuti start awal November sampai hujung tahun. Kiranya anak Ajue dah start cuti 2 bulan gethu.

Memandangkan takde maid jadi Ajue tumpangkan diorangg semua kat rumah nenek dia kat Bukit Jelutong. Lama gak tu.. tapi ayah dia ada la jugak. Cuma kena on off pergi Bangkok. Tak lama 3 hari pastu balik. Pastu gi lagi..

Kelam kabut jugak sebab Ajue insyaAllah nak pergi Umrah Dec nanti. Since balik pon dah agak suntuk masa so terpaksalah tunda tarikh berangkat. InsyaAllah harap semua dipermudahkan.

So. Here u go. Hari nak berangkat dan seminggu punya citer kat sini. Nanti kita sambung lagi part II okay.

IMG-20151109-WA0013IMG-20151109-WA0002IMG-20151109-WA0011 IMG-20151109-WA0009 IMG-20151109-WA0001

 

IMG-20151109-WA0011

Ni hari departure. Bila dah sampai.. ambik cab terus check in sebab nak masuk meeting kol 5 pulaks.

IMG-20151113-WA0018

IMG-20151122-WA0045
IMG-20151122-WA0050

IMG-20151122-WA0048
IMG-20151122-WA0049
IMG-20151122-WA0060
IMG-20151122-WA0063

Manila Day One

Assalam semuaa…ni nak citer pasal keje Ajue pulak. Company Ajue ni majority client dia kat APAC. So masa mula mula Ajue masuk boss dah bagi hint kena buat projek Manila. So dah lebih sebulan la jugak buat preparation projek ni kat ofis dah kena pergi onsite.
Ajue takut dan nervous sebenarnya sebab dah lama tu tinggalkan keje2 macam ni. Hopefully Ajue dapat buat yang terbaik dan tak menjatuhkan nama baik company kan. Kadang kadang kita tak tahu pon apa kita buat tu sebenarnya tak boleh buat. Dan kadang kadang takde saper pon cakap tak boleh buat tu tak boleh buat ni. Mana nak tahu, betul tak.
Memang Ajue dulu pernah keje kat company ni tapi kalau nak kata Ajue ingat semua apa yang buat dulu tak de lah sangat.
Tapi disebabkan kita pernah keje sini orang ingat kita tahu semua benda.
Tapi. Takper, itu merupakan cabaran bagi Ajue dan Ajue take it positively. Nak berjaya bukan senang, mestilah melalui cabaran dulu barulah kita belajar dari kesilapan dan rintangan. Betul tak.
So. Buat apa kat Manila ni yer? Sorry Ajue tak boleh citer pasal keje… rasanya PnC kan.
Just nak share something. Ajue sebenarnya dah lama tak pakai kredit kad. Rasanya since 2009 lagi kut. Semua Ajue belanja pakai cash. Ada duit boleh spend. Kalau takde duduk diam diam.
So trip kali ni opis bagi tix flite jer. Stay hotel kena pakai corporate card. Ajue tak tahu pon nak kena apply. Sooooo i’m deep trouble sangat2.
Nasib baik ada Product Manager datang sini meeting. So apa yang boleh Ajue buat. Bayar security deposit cash untuk satu malam pastu Manager tu akan guna Card dia utk settlekan bil Ajue. Malu la jugak habis kecoh kat opis pasal ni. Tapi bukan salah Ajue kan kan kan. (Tet!!) Dah memang tak pernah pakai pon since 2009.
Nak bayar semua 11 malam mau fingsannn. Satu malam sini dah RM500. Gaji mana dapat lagi. Ni nak datang sini pon pinjam duit adik beradik Ajue. Nanti dah dapat gaji dan claim Ajue transfer balik kay.
So. Sampai tadi kat Terminal 1. Hotel ni ada service tapi kena pergi Terminal 3. Ada bus shuttle free nak ke T3. Giler adventure dia bawak. Sempat gak ambik gambar tu. Hehe
Service ni kena bayar rupanya, PHP550 lebih kurang dalam RM43 la. Tapi kat sini semua benda ada tips. Diorang siap.mintak lagi. Tapi bila dipikirkan balik apalah sangat PHP20 tu. Lebih kurang tak sampai RM2 jer kut. Ajue just bagi jer. lagipon diorang tolong kita angkat beg yang berat ni kan.
Dapat bilik dalam kol 4 petang. Terus bukak beg cari beras masak nasi. Sementara tu boleh unpack baju dan solat jamak zohor asar. Oh ya kat sini awal jugak masuk waktu.
Pastu bukak Brahim.. yummiehhh sedappp. #qudutabrahim hehe. Sini susah nak cari halal food. Sebab tu bawak makanan sendiri dari rumah.
Ajue terlupa nak bawak mineral water. Kat bilik ada 2 botol kecik jer. Hmm nak kena cari esok lah. Malam ni malas pulak nak keluar. Sebab nak prepare untuk esok.
Oh Ya. Ajue beli sim card Smart tadi kat epot. Unlimited data untuk 1 week. Mana boleh hidup tanpa internet… kat bilik free wifi tapi untuk satu device jer. So. Reserve untuk laptop lah.
Ajue update blog ni pakai tab note8.
Sekarang dah siap iron semua baju… yeahhh semangat tu nak gi opis esok hehe.
Ajue bawak iron travel Ajue sebab kadang kadang hotel ni nak kena call mitak iron. Tapi hotel ni dia bagi siap siap. So. Ok lah kan.
Orait. Nak study sikit untuk esok punya agenda.
Wish me luck!!!!

 

20150119_15121020150119_14434920150119_144344

wpid-20150119_172030.jpgwpid-20150119_195315.jpgwpid-20150119_151735.jpgwpid-20150119_151753.jpgwpid-20150119_151930.jpgwpid-20150119_152128.jpgwpid-20150119_153537.jpgwpid-20150119_163344.jpgwpid-20150119_155705.jpg

 

 

wpid-20150119_172009.jpg9

Life is like roller coaster

Yes, roller coaster. Sebab dia ada naik dan ada turun. Tapi jarang jumpa roller coaster turun menjunam dah pecah. So begitu juga dengan kehidupan kita. Ada kalanya kita diuji dengan ujian yang amat berat dan tak termampu untuk kita menghadapinya. Tapi Allah hulurkan bantuan melalui orang lain, sahabat kita, family kita, tak kira sesiapa pon atau dalam bentuk apa bantuan sekali pon.

Ajue boleh ibaratkan hidup Ajue nasib Ajue lebih kurang sama jer dengan mangsa banjir di Pantai Timur. Walaupon musibah berlainan tapi kesannya sama. Rumah ada tapi tak boleh nak tinggal situ. Barang barang harta benda banyak yang ‘hilang’ Alhamdullilah harta paling berharga iaitu 4 cahayamata masih ada sebagai penguat semangat Ajue untuk masih meneruskan kehidupan sehingga kini. Syukur Ya Allah..

Dalam masa kita kesusahan, Alhamdullilah ada hamba Allah yang datang membantu… Ajue banyak berterima kasih kepada semua yang membantu Ajue baik dari segi kewangan mahupon apa saja, doa kalian amat dimakbulkan… teruamanya doa anak anak dan ibu bapa.. Terharu sangat sangat bila kawan sejak sekolah rendah, tampil menghulurkan bantuan, begitu juga dengan kawan baik Ajue masa UUM. Beliau berkata, dulu masa dia susah Ajue bantu, now turn Ajue apalah gunanya sahabat kalau tak dapat tolong. Thank you sangat2. sorry tak dapat mention kat sini atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.

Begitu juga dengan adik beradik, SIL dan MIL yang sudi tumpangkan Ajue sebulan kat rumah dia. Anak anak Ajue mak Ajue kat kampung jagakan dengan bantuan adik adik lelaki ajue.. thank you sangat sangat… tak tahu camaner nak balas jasa semua. Ajue doakan yang terbaik dalam hdup kalian, semoga dirahmati Allah dan dimurahkan rezeki selalu.

20150101_000621

 

 

 

20141231_230916

 

Alhamdullilah jugak, hasrat Ajue nak bawak balik anak anak ke KL dan masuk rumah sewa tercapai. Kalau tak kerana insan insan yang telah menolong Ajue tak mungkin dapat Ajue bawak anak anak Ajue balik KL. Terima kasih jugak dengan pakcik dan makcik Ajue yang sentiasa bersama dengan Ajue dalam ajue susah dan senang. Terima kasih kerana memahami hati Ajue… tiba tiba rasa nak nangis pulak…

Ni masa tahun baru hari tu. Ajue pindah sini 31 DEC 2014. Hanya Adlan jer yang ada sebab adik adik lain tak dapat ambik lagi , jalan semua tutup sebab banjir. Sebab tu adik Ajue tak dapat hantar dengan kereta masa nak masuk rumah hari tu. Thanks Ujie dan keluarga kerana sudi solat hajat dan baca Yasin malam tu. Untung ada imam muda huffaz Muhammad Adlan yang mengetuai solat hajat…

20141222_234918

 

Okay, ni notebook opis bagi Ajue. dah lama giler tak pegang Windows. Kat rumah ada iMAC yang beli dengan sepupu Ajue dulu. dapat laptop ni terkial kial nak cari apps, eh windows application.. hehe. So, dapat laptop bukan untuk main game yer Ajue. Laptop ni lah Ajue cari makan, rezeki untuk anak anak. Semoga diberkati serta dirahmati. Orang kata, rezeki yang sikit kalau berkat seolah olah tak habis biarkan pon dah banyak dibelanjakan, in sya Allah…Ajue akan pastikan itu semua. Dah lama tak keje, 3 tahun kut. Thanks to Wilfred , boss lama Ajue kat FIS dulu yang make sure Ajue on board. I wont let u down, boss. I will try my best for FIS!

20150106_200147

 

Bila anak anak dah balik KL, terus Ajue gi cari barang barang keperluan sekolah masing masing. Nasib baik baju sekolah Aisyah masih ada saiz. Sebab dulu Ajue pernah terkena, beli last minit banyak dah habis saiz. Cuma tudung #cekemek ni yang susah nak cari. Cekemek ni memilih sikit. tak kena tudung dia 2 jam la depan cermin betulkan tudung sekolah. dah siap siap pesan kat dia, Ecah kena bangun kol 5 pagi bajet pakai tudung 2 jam kan!!! kekkekkeke.. nak tahu tak, dia ikut tu! dah 3 hari bangun kol 5 pagi sebab dia paling lambat bersiap.. haiiiii nasiblaaa sapa jadi laki dia nanti . Oh ya gambar kat atas ni masa makan kat Food Republic One Utama. Maklumlah rumah 5 minit jer dari OU kan. lepas beli baju skolah cekemek, kitaorang try makan sini. Anak anak semua suka, bibik pon suka, Atiennn neskaper satu!!

Yang bestnya dia masak depan kita, syok pulak budak budak tu tengok. Atien siap belajar nak asak taugeh dia. Good job!! Licin kami makan malam tu. Burrrp kenyang!

20150103_202616

 

Tahun ni semua kena belajar siapkan barang sekolah sendiri. Semua exited nak sekolah baru, nak jumpa kawan baru. Oh ya, ada yang bertanya kenapa tak duduk jer kat Shah Alam. Okay, cam ni. Ajue keje kat Damansara Heights, Shahril kat Mont Kiara (manja, dekat dengan rumah manja…). Ajue test minyak kete dari Shah Alam ke tempat keje dalam rm700 sebulan tak campur toll. Tu ok lagi, yang paling tak ok ialah masa. Ajue akan keluar awal pagi dan balik lepas magrib sebab nak elak jemmed kat NKVE. so, bayangkan selama 5 tahun at least kena hadapi semua ni. Tu yang Ajue tak sanggup. biarlah sewa mahal sikit kat Taman Tun tapi janji Ajue ada banyak masa dan boleh balik rumah awal.

Fuhhh dah banyak update nih, oh ya, nak bagitau keje Ajue ni ada jugak nak kena travel. Nanti next entry kita citer pasal keje pulak kay.

 

Life is like a Roller Coaster. It has ups and down. Its up to you to scream or to enjoy the ride!!