Year End Concert 2019

Brainy Bunch International School, Cyberjaya

Sedar tak sedar dah setahun rupanya berlalu. Hari ni merupakan konsert tahunan BBIM dan konsert pertama Afiq dengan BBIM.

Afiq mewakili pelajar Upper Elem membuat persembahan Peace No War.

Konsert dimulakan denagn ucapan Founder BBIM iaitu coach Fadzil tentang hala tuju BBIM, Malakat Mall serta changes dalam High School path bermula tahun depan. InsyaAllah Afiq akan naik High School dan akan menduduki peperiksaan IGCSE di akhir pengajiannya di sini.

Konsert dipersembahkan oleh semua level pelajar bermula dari Lower Elem, Upper Elem, Freshman, Sophomore , Junior dan Senior. Ada juga persembahan dari BB UTM Johor.

Sangat terhibur dengan setiap persembahan tadi. Teruja dan salute sebab rata rata semua menggunakan bahasa Inggeris dan Arab.

Kejohanan Memanah + Birthday Ecah

Anjuran YB Seputih bertempat di IUKL, Kajang, PGH

Sempena dengan kejohanan ini, Ajue redeem vacation club Ajue yang ada balance 7 hari lagi untuk dihabiskan tahun ini. Ambil 2 malam dekat Palace of Golden Horses. Dekat sikit nak pergi padang, dalam 10 minit jer.

pagi tu Anis temankan Ajue ke padang. Panasnyaaa ya ampunnn. tak hingat. Nasib baik Ajue lepas QR tempat ke 4 Round pertama , dan ke 8 Round kedua.

Masa OR 1/16, Ajue menang. Lepas tu Ajue dah start migrain sebab panas sangat. Penganjur buat non stop game sebab nak elakkan hujan lebat lewat petang.

Masa 1/8 Ajue lawan dengan first ranking, hehe kalah teruk kena pukul. Sampai tertinggal arrow dekat target!! Lol,

Lepas packing semua, terus balik sebab Ajue dah tak tahan sangat. Balik bili, order room dining jer untuk anak anak, lepas tu Ajue telan panadol 3 biji. Terus settle. ZZZZ

Thank Anis, banyak tolong ibu masa tournament. Dia lah tukang buat liputan laporan. tukang payung Ajue, tukang ambik air dan semuanya lah… luv u Anisss

Kejohanan kali ni Ajue berkesempatan satu team dengan Wak dan Joe, otai lama dalam archery. Dah 20 tahun kami tinggal archery , tak sangka dapat satu team lagi.

Malam tu anak anak nak tengok Malipisen. So, ambik yang midnite show. Sempatlah kami dinner dulu. Besttt citer ni.. wajib ulang lagi, kan.

Sebelum checkout, redeem jugak final balance dalam TCM massage. Dapat lah Foot tuina dan Body tuina.. hilang lenguh lenguh badan lepas tournament.

Oh ya, sempat jugak meraikan birthday Ecah dah belated itu. Yer laaa nak tunggu semua ada, memang susah. Terpaksa tunggu Anis balik overnite baru boleh buat. hadiah charm pandora Ajue dah beli masa kat Nebraska dulu, hehe. hope Ecah suka la, dia ni susah sikit.. kalau tak suka nanti dia tak pakai.

Transit Korea – Typhoon LingLing

Most flight cancelled and postponed due to Typhoon Ling Ling

Ajue dapat cabin Delta Main International. Macam Economy premium la gethu. OK lah, not bad seat dia. Besar jugak legroom boleh selesa flite hampir 13 jam ni. Yang best nya, ada Starbucks dalam flight. huhuhuhu. Boleh request lagi nak air apa. yeszaa

Seteleah merentasi Lautan Pasifik, dengan air turbulence sampai nak termuntahnya, akhirnay selamat tiba di Incheon airport Seoul. Kalau ikutkan, ni kali ke 5 dah Ajue sampai Seoul. So, dah boleh nampak nak kemana, stay mana, naik subway Line apa untuk commute. Kali ni transit 22 jam. So Ajue ambik satu bilik area Myengdong. Memang dah target nak stay area sini nak makan ikan bakar Busan Jib tu. hehe.

Sedih jugak sebenarnya, sebab Ecah dah tak de belajar sini lagi. Kalau tak, boleh jer jumpa dia kan. Tak perlah. ada hikmah disebaliknya.

Oh ya, citer pasal air turbulence tadi, Ajue tak sempat nak makan apa2 masa last meal dorang serve sebab perut tak selesa, nak termuntah. So, Ajue pack pisang dan muffin dalam handbag, ingat nak makan malam nanti kalau lapar. Tak pasal pasal kena tahan dekat immigration sebab bawak masuk fruit! Lol. Ajue explain la kenapa pisang tu ada dalam handbag. Sib baik dorang accept dan lepaskan Ajue tanpa fine satu sen pon. Syukur.

Ajue kali ni kalut sikit, sampai terlupa nak tukarkan duit Won sikit. Sekali masa nak naik Arex, kena pulak depost 500Won, hambekk kau! Dalam RM2 jer, tapi kalau dah takde tu, takde la jugak kann. Punyalah kalut, sampai tersalah naik train. aduhhhh sudah jatuh di timpa tangga. Dari kes pisang, takde deposit, now tersalah train. Puncanya, satu jer, tahan muntah punya pasal. Otak dah tak boleh brain …

Arex ni, express railway dari Incheon ke Seoul station. Kalau yang transit mau lebih 1 jam nak sampai, tapi Arex dalam 57 min jer rasanya. Ecah dah tolong ambikkan siap siap online. Sampai Incheon just scan bar code jer untuk dapatkan tiket ni. Ajue turun Seoul station, pastu baru boleh tukar semua foreign currency yang ada. Pound, Dollar dan sikit RM. Dapatlah beli periukkkkk!!!

Naik Line 4 turun Myengdong, exit 6. Terus keluar dekat Uniqlo. Jalan straight sampai jumpa kedai Apple. Belok kanan wallllaaaaa Busan Jib belah kanan yo!

Best nyer dapat jumpa nasi panas, ikan bakar , seaweed dan kimchi. Air coke ajue dah minum sebelum tu untuk hilangkan angin dalam badan tadi.

Lepas dinner, hujan turun selebatnya, kelam kabut masuk kedai. Orang masuk kedai nak beli payung, tapi Ajue masuk kedai cari air pisang haha!

Ajue terpaksa cancel nak jumpa dengan Khairyn sebab dia tak berani keluar. Ajue pon, risau gak, hujan ribut macam ni. Open air stalls semua dah tutup sebab tak leh menjual. Ajue masuk berredug dalam Laneige kejap, lagipon nak replenish Cream ajue yang dah habis tu.

Settle semua, baru nak check in. Hotel ni depan Uniqlo jer, senang kan. Dapat bilik upgrade lagi, Alhamdullilah. Yang bestnyer, toilet dia macam kat Jepun. Kalau taat tulisan jer, kompem hentam jer la button ntah apa apa.

Tengah mandi, dapat alert sms kat phone. Telco kat sini dah centrallize emeregency alert. Ajue tak faham, terpaksa suruh Ecah transalte. Katanya, ada ribut kuat. Semua kena stay indoor. ooo, pk lah, lagipon dah malam. Ajue nak rehat pon.

Esoknya, lepas subuh terus siap siap nak keluar Nandaemon bukak awal, 7 pagi dah ada yang berniaga. So, skip breakfast dulu, terus pi cari sudu garpu periuk belanga.. hahhaha

Subway sebelah hotel jer, satu stop dah sampai Nandaemon. Ambik exit 5, belok kanan jalan terusss jer sampai jumpa bangunan kaler oren. Bangunan ni kalau google nama dia Orange Building.. hehe sebenarnya kita translate jer 😉 jadi jangan confused yer lol

Dah jumpa sudip kayu, tokey pulak tak datang lagi. Tapi kedai dia dah bukak. aiseh.. terpkasa mintak tolong kedai depan wasap tokey cakap kita nak beli. hahha boleh gethu??

Nak hidup kan. terpaksa lah..

OTW balik, setelag agak agak 10kg hand varry dah penuh, kita lalu depan kedai kopi. Tapi tak bukak la pulak. awal sangat kut.. terus balik hotel jer la, lagipon awal lagi. Sempat breakfast. Sampai station Myengdong, otomatik kepala jadi alert kat tangga tu Sebabnya, Ajue pernah jatuh tersadong kat situ masa hantar Ecah belajar dulu. waduhhhh

Check out awal, entah apa angin Ajue nak pergi awal kat airport. Takut hujan lebat sebenarmya, kang trap dalam banjir ker apa ker, tak sampai pulak kat airport kang. Arex ni ada 2 Terminal. Macam ERL jugak la, tapi ERL terus turun KLIA, lepas tu kena ambik internal train nak gi KLIA2. Sehala dalam RM19 jer, murah kalau beli online. Beli jer dekat Klook. Ajue turun dekat T2 sebab terminal ni semua untuk Korean Airlines.

Sampai jer T2, terkejut tengok kat screen terminal tu, semua flight highligh kaler merah.. alamak.. macam kat Chicago kerrrr.

Ya ampun.. rupanya ada Taufan LingLing nak approach Seoul sekarang. Patutlah Ajue terdetik nak gerak awal, kalau tak sure Ajue tak sempat naik AREX. Alhamdullilah dah sampai airport. Belum jam 12 lagi Ajue dah sampai. Flight petang karang. ada 5 jam lagi kat sini.

T2 ni tak macam T1. Tapi yang bestnya, ada bilik solat. Alhamdullilah. Dah settle jamak semua, jom lah kita cari makan tengahari…

Tengah makan, bumbung airport macam nak tercabut, alamak… apakah… rupanya Taufan tu lalu betul2 kat Incheon.. padanlah semua flight takde yang landing satu pon dari tadi. aduhaiii… just standby jer laaa worse come sure delay nya..

OTW delay 4 jam sebab thunderstorm dekat Chicago, ni tak tahu laa bila bole fly balik KL.

Alhamdullilah dah sampai KL jam 1 pagi… sepatutnya 10 malam sebelumnya…

Road to Korea – Day Three

Ecah new life beginning – Ewha Womans University

Menu pagi ni: udang goreng berlado, Sambal bilis, Ayam masak pedas asam, nasi putih, nasi lemak

Agenda hari ni nak pergi Nandaemun market. Tujuan nak cari barang barang keperluan gegurls seperti pinggan mangkuk, sudu garfu bagai. Tapi tujuan disebaliknya ialah Ajue yang nak tambah koleksi periuk korea 😉

Lepas tu pusing area nandaemun ambik gambar acara wajib. Malam ke Myengdong lagi.. kali ni bawak kak long rasa lobster bakar.

Nandaemon ni masa first time pergi last trip, kami banyak borong periuk korea yang femes berwarna warni tu. Periuk ni cepat panas dan senang nak memasak, tak lekat sebab dalam dia non stick. Ringan pon satu hal. Ajue sempat tambah koleksi set yang dah sedia ada. Dan beli jugak extra untuk kiriman kawan di Malaysia hehe.

Kat sini pon ada Correlle dan Portmeirion. Tapi Ajue bukan peminat tegar kedua koleksi ni, jadi takat jamu mata jer lah. Tapi, mana tahu suatu hari nanti kan. Ibarat kata, kalau ada sales 50% Correlle dengan 50% tiket flght pergi Paris, Ajue pilih tiket flight lagi laa.. haaa gethu!!

Kakak Ajue 3 orang tu memang hantu kedua dua koleksi ni.

Dekat floor bawah sekali bangunan orange ni, gegurls beli blanket pulak, sebab tak bawak dari Malaysia. Ok lah, lembut dan ringan. Boleh pakai dua musim. Panas dan Sejuk. Checked!

Oh ya, Kak Long dan Shahril baru sampai pagi tadi. diorang datang lambat sebab flight ticket Kak Long lewat 2 hari dari Ajue. Ok la.. Kak Long datang semata mata nak tengok Ecah register Ewha ni. Thank you kak long 😉

Masa dekat Myengdong tu pertama kali jumpa dengan Khairyn dengan parents dia. Khairyn ni roommate Ecah masa dekat Intec. Selalu jer dengar nama dia Ecah citer , tapi berjumpa mata belum pernah lagi. Baiknya parents dia..

Umrah Keluarga – Raudhah

Salam semua,

Kali ni nak kongsikan dengan semua tentang Raudhah. Ini ada Ajue ambil dari blog http://www.republika.co.id/berita/jurnal-haji/konsultasi-haji/14/10/02/nctjmd-inilah-keutamaan-raudhah

 

Raudhah itu artinya “taman’ yang menggambarkan kesejukan dan kenikmatan. Raudhah yang dimaksud di sini tentu adalah area antara rumah dengan mimbar Nabi sebagaimana hadis shahih Riwayat Bukhari “maa baina baitii wa minbarii raudhoh min riyaadhil jannah, wa minbari ‘alaa haudhii” (antara rumahku dan mimbarku adalah raudhoh (yaitu) taman dari surga, dan mimbarku di atas kolam).

Status “taman surga” inilah yang memotivasi jamaah untuk berburu tempat di depan kiri Masjid Nabawi ini. Shalat dan berdoa.

Di dalam Raudhah terdapat enam tiang bersejarah, yaitu “Tiang Utusan” yang digunakan Nabi dahulu sebagai tempat menerima utusan yang datang. “Tiang Pengawal” tempat berdirinya para pengawal Nabi. “Tiang Tempat Tidur” yang merupakan tempat Nabi tidur selama i’tikaf.

“Tiang Abu Lubabah” yaitu tiang tempat Abu Lubabah mengikatkan diri karena menyesal telah  membocorkan rahasia kepada orang yahudi. “Tiang Aisyah” yang diyakini ditunjuk Aisyah sebagai tempat Rosulullah mengimami shalat berjamaah.

“Tiang Mukholaqah” tempat bersandar Nabi ke batang pohon kurma saat khutbah jum’at. Di samping itu di Raudhoh ada juga “Mihrab Nabi”. Adapun Rumah Nabi berdampingan dengan Masjid. Kini rumah ini menjadi makam Rasulullah SAW beserta dua shahabatnya Abubakar Shiddiq dan Umar Ibnul Khattab.

Secara khusus tidak ditemukan dalil tentang keutamaan shalat atau berdo’a di Raudhoh selain pernyataan Rosulullah SAW dalam Hadits Riwayat Bukhori di atas. Namun fakta yang terjadi tempat antara “rumah” dan “mimbar” ini telah menjadi “rebutan jama’ah” yang fenomenal. Rumah adalah tempat bernaung dan beristirahat. Tempat elemen keluarga membina harmoni berumah tangga. Suami dan istri saling mencintai dan menyayangi sambil membesarkan putera dan puteri buah hati keduanya.

Sementara Mimbar adalah arena perjuangan. Dari mimbar diserukan ajakan untuk beriman kepada Allah, beribadah dengan tekun, dan berjuang memuliakan agama Allah. Dari mimbar Nabi membangun negeri agar warganya sejahtera dan berkah dalam limpahan rahmah dari Allah. Mencegah perilaku rendah dan nista yang menyebabkan mereka menerima murka dan adzab. Mimbar adalah tempat untuk melakukan perjuangan da’wah. Antara “rumah” dan “mimbar” ada “taman surga”.

Semangat jamaah untuk shalat dan berdo’a di Raudhoh memang hal yang bagus dan wajar,  asal saja mereka tidak saling menyakiti. Areanya terbatas. Kunci keberhasilan ibadah dan kabulnya doa bukan semata ditentukan oleh tempat tertentu seperti Raudhah, akan tetapi di bagian manapun dari Masjid Nabawi kita beribadah, insya Allah menjadi tempat yang baik dan makbul do’a. Syaratnya kita beribadah atau berdoa dengan  tatacara yang benar dan dengan kekhusyuan yang tinggi.

Kami kaum Hawa masuk Raudhah pada hari kedua semasa di Madinah. Dibantu oleh mutawif wanita yang di khaskan oleh pihak Zahafiz. Manakala yang lelaki cubaan petama tak berjaya masuk. Sebab bertoalk tolak sampai semua jemaah kena keluar. Dua kali rasanya cuba masuk tak lepas. Seba kesian kat Afiq kena himpit teruk. Last last kami ambik keputusan tinggalkan Afiq kat Ajue so boleh la diorang masuk walaupon bertolak tolak.

20151227_210253

 

Ni kawasan Raudhah perempuan

IMG-20151226-WA0004

 

Ni pulak kawasan bahagian lelaki. Alhamdullilah semua dapat saf depan.

IMG-20151227-WA0004

 

Okay, nak dijadikan cerita. Hari kedua terakhir di Madinah, Adlan nekad nak bawak Afiq masuk Raudhah. Sayang katanya kalau Afiq sorang saja yang tak dapat. Sebab Anis pon boleh masuk dan solat di dalamnya. Jadi diorang nekad nak bawak Afiq masuk. Alhamdullilah, sebaik sahaja masuk, Afiq di kepung oleh 4 hamba Allah yang tak tahu datang dari mana suruh Afiq solat. Dapat jugak Afiq akhirnya .. syukur.

IMG-20151227-WA0001

 

Haha , ni apa kes plak. Ni sebelum nak masuk Raudhah. Memang setiapkali tunggu Isyak, macam ni laaa si Afiq. Yang terharunya, Adlan sanggup melayan adik dia tak jemu jemu…

IMG-20151226-WA0011

20151225_104528

 

 

20151227_195636

 

Masa ni pulak Ajue dan Ecah dan Anis nak masuk Raudhah kali terakhr sebelum berangkat ke Mekah esoknya. Kami gamble jer masuk sendiri. Rupanya, nak masuk tu kena ikut giliran negara masing masing. Kalau Malaysia ni, kena cari papan tanda Bahasa Melayu sebab yang akan bawak masuk nanti akan berbahasa Melayu. Jadi senang la kami nak ikut setiap arahan yang mereka bagi.

Masa tulis entry nih, teringat ingat lagi keadaan dalam Raudhah… rindunya…. Ya Allah.. murahkanlah rezeki kami lagi untuk ke sana, untuk menunaikan fardu Haji pula secepat yang mungkin.. inysaAllah…Aamiin

Umrah Keluarga – Ziarah Luar

Salam semua,

Rasanya majoriti TA yang buat pakej umrah akan bawak jemaah mereka Ziarah Dalam dan jugak Ziarah Luar. Kalau Ziarah Dalam tu dengan kata lain ialah masuk ke Raudhah dan sekitar masjid. Ziarah Luar ni antara agenda dia Masjid Quba’, Ladang Kurma, Jabal Uhud, Maqam Syuhada, Masjid Tujuh, Masjid Qiblatain dan Klang mencetak Al Quran (jika mendapat keizinan)

Tempat yang mula mula kami pergi ialah Masjid Quba’. Barangsiapa yang berwuduk di rumah dan datang ke masjid untuk solat, (Contohnya Solat Dhuha 2 Rakaat), bersamaan pahala 1 umrah. Dan menjadi amalan Nabi untuk Solat Dhuha pada setiap Sabtu di Masjid Quba ini. Masjid ini juga merupakan masjid pertama dalam Islam.

Since hari ni ialah hari Sabtu, maka masyaAllah… ramainya jemaah dan penduduk di sini datang. Kami hampir hampir lemas masa bertolak tolak nak keluar dari tempat solat perempuan. Kesian kat Anis la sebab dia tak nampak apa-apa.

20151226_073548

Ni sementara menunggu bas datang, kurang sejuk sangat waktu ni. Nyaman jer rasa..

20151226_090836

Ni masa kat dalam masjid, lepas solat sunat Dhuha. Mana Ecah?? Ada tu.. tengah pakai tudung.. hehe . Kami berdua ni sempoi jer. Tudung instant.

20151226_092002

Okay, ni pulak lepas dah berasak asak nak keluar, sementara nak menuju ke tempat bas. Ada banyak orang menjual kat tepi tepi tu. Kami tak beli apa apa pon, just ambik gambar saja.

20151226_092417

Ni salah satu signboard kat sana. Nampak Al Riyadh… hmmm kenangan…

20151226_095652

Tempat kedua ialah Ladang Kurma. Kat sini boleh makan apa saja, dia bagi free. Air kurma pon ada. Kurma yang termasyhur ialah Kurma Ajwa, atau Kurma Nabi. Barangsiapa yang berpagi dengan 7 biji kurma nabi, insyaAllah sihir dan racun tak sempat buat apa apa..Ayat ni Ajue copy bulat bulat dari mutawiff yang bercerita semasa dalam perjalanan ke ladang kurma. Kami sempat membeli sedikit kurna Ajwa untuk di bawa pulang ke Malaysia.

20151226_100053

Suasana dalam kedai kurma

20151226_100150

Ni pokok betul ni, dalam kedai tu. Afiq cuba nak panjat.. hehe

20151226_100701

Okay, gambar kenangan family di Ladang Kurma

20151226_105951

Next, kita pergi ke Jabal Uhud. Pernah dengar kan, Perang Uhud. Berlaku pada 3 Hijrah. Sebelum tu Perang Badar. Kita menang. Jadi pihak musrikin nak balas dendam. Ada satu bukit Jabal Rummah yang menempatkan 50 pemanah Islam. Apabila timbul kekeliruan, semua pejuang Islam turun ke kaki bukit untuk mengutip harta pihak lawan. Akhirnya kalah dan seramai 74 pejuang islam mati syahid. Termasuk lah bapa saudara Nabi, Saidina Hamzah. Mutawwif kat belakang tu ialah pelajar dari U Madinah, tahun akhir rasanya. Kalau tak silap dari Selatan Thai. Ust Sammi Sidek.

20151226_110111

Inilah Makam Syuhada. kalau berada kat sini, bau dia wangi .. harum kasturi. wallahualam datang dari mana baunya. Semasa banjir besar melanda, kesemua mayat timbul dan masih dalam berkeadaan baik sempurna. Ada yang kata kita kalah, tapi ada sesetengah pendapat mengatakan kita menang semasa perang Uhud. Sebab, tujuan utama Perang Uhud ialah untuk bunuh Rasullah dan untuk hancurkan Madinah. Tapi kedua dua tujuan ini tak tercapai. Jadinya… ??

20151226_111538

Gambar family wajib satu..

Okay, lepas ziarah semua ni, kami terus balik sebab dah kesuntukan masa. Tak tahu lah kenapa bas kami yang paling akhir. Jadi tak sempat nak pergi Pasar Kurma, hanya lalu jer. Begitu jugak dengan Masjid Tujuh, Masjid Qiblatain.

IMG-20151226-WA0057

IMG-20151226-WA0055

IMG-20151226-WA0052

IMG-20151226-WA0035

IMG-20151226-WA0032

 

Sedikit cerita pasal Masjid Qiblatain.. Pada mulanya orang orang islam solat mengadap Masjidil Aqsa, tapi semasa rakaat kedua, turun wahyu supaya mengadap  Kaabah di Masjidil Haram. Semasa tengah solat, Nabi pusing ke arah sana.

Masjid 7 pula ialah, mempunyai 7 kubu untuk menjaga Madinah dari tentera musrikin yang nakhancurkan Madinah.Ada 7 tempat solat jemaah. Perang ni juga dikenali dengan Perang Khandak/Parit kerana semasa perang ni, parit di gali dari Parsi lagi. Tentera kafir tidak dapat langkah parit berbulan bulan lamanya. Semasa peperangan ini juga Allah menghantar angin dan Malaikat untuk membantu. Sebenarnya tentera islam tak ramai, tapi di pandangan mata tentera kafir nampak ramai (Malaikat).

Umrah Keluarga – Madinah Hari Pertama

Salam semua,

Kami bangun awal untuk pergi masjid solat Subuh. Di Madinah masa banyak untuk beribadat dan tak rushing sangat. Mutawwif bagitau nak senang keluar ikut pintu belakang, belok kiri pastu kanan. Terus jer jalan sampai masjid. Laa dekat sangat.  Rasanya Hotel Harmony ni lagi dekat dari yang Ajue stay dulu masa pergi dengan Andalusia. Kat masjid di Madinah lelaki dan perempuan asing asing. Tak boleh masuk pintu yang sama. So memang tak jumpa la. Lagipon lebih senang nak pergi dan balik. Kejut bangun Subuh, siap2 pastu terus pergi. Tak perlu nak menunggu sampai semua siap. Belah perempuan kalau lambat tak dapat duduk saf depan. So, Ajue dan gegel memang keluar dulu. Jumpa boboy kat tempat makan jer.

IMG-20151225-WA0017

Ni masa on the way hari pertama nak pergi masjid. Muka masing masing masih belum dapat terima kena bangun awal hehe

IMG-20151225-WA0013

Sejukkk sampai ambik gambar pon blur tangan ketar. haha

IMG-20151225-WA0010

Muka Afiq yang dah tak tahan mengantuk…

20151225_072958

Lepas Subuh, sementara menunggu ustazah yang akan bawak kami kaum hawa masuk Raudhah dalam jam 10 pagi nanti. Anak anak exited tengok banyak burung kat Madinah.

20151225_073106

Dugaan sepanjang di Madinah.. turun lobby hotel sebelah tu ada kedai. Hari hari ada jer benda nak diorang beli.. tapi takper. Dah memang berbelanja di Mekah dan Madinah insyaAllah akan dapat rezeki balik yang banyak. InsyaAllah..

Nak dijadikan citer, kami bertiga masuk Raudhah pagi tu. Hari Jumaat, 25 December 2015. Semasa di masjid menunggu giliran, Ajue teringat kakak Ajue yang kehilangan sejumlah wang dulu. KesudahanNya, dipendekkan citer, beliau dapat masuk Raudhah secara VIP kalau setiap kali datang ke Madinah. Ajue citer kat Anis dan Ecah pasal kakak Ajue nih. Tiba tiba terdetik dalam hati, jangan lah Ajue hilang duit .. risau jugak takut iman tak sekuat kakak Ajue untuk hadapinya. Tapi.. masa menuju ke Raudhah, ada jemaah tegur Ajue.. beg terbukak. Memang terbukak sungguh, buku nota Ajue terjatuh.

20151227_210253

Ni betul betul nak masuk ke dalam. Kena ikut turn. Kami orang Malaysia dapat turn last sekali..

20151225_104528

Alhamdullilah dapat solat saf paling hadapan sekali. Anis dan Ecah pon sama. Since kami yang terakhir, jadi dapat solat lama lama kat dalam tu. Solat hajat on dapat buat 3 kali. Syukur. Ingat lagi, masa berasak asak nak masuk tu, Anis menangis. Bila tanya , Anis kata dia tak tahu lah kenapa air mata ni nak keluar.. rasa macam sedih sangat. Wallahualam… hanya Allah saja yang tahu.. agaknya Rasullulah sahut salam Anis kut. Masa saf depan pon, dia la yang mula mula sekali dapat, lepas tu baru Ajue dan Ecah. Kena ikut giliran, sebab nak bagi semua jemaah dapat solat saf depan.

Nak dijadikan citer, balik dari Raudhah, kami lapar. Nak bei kebab. Lepas tengok Shahril hantar gambar kat wasap diorang syok makan kebab. Jadi kami bertiga pon pergi cari kedai kebab. Order 3 bungkus .. tapi masa nak bayar, Ajue baru perasan purse Ajue takde dalam Sling bag! Berdegup jantung terhenti kejap… istigfar banyak banyak… Ya Allah… dugaan sungguh masa tu. Dah la Ajue tak asingkan duit. Semua sekali Ajue letak dalam satu purse, siap dengan ATM kad semua….

Tokey kedai dah mintak bayar.. Ajue terkedu.. nak bayar dengan apa ni.. satu sen pon Ajue takde. Tapi Alhamdullilah ada jemaah Zahafiz jugak kat situ tengah makan, agaknya dia perasaan Ajue dalam kesusahan, dia bayar semua harga kebab dan air jus 3 kotak.. terima kasih banyak banyak….. maaf Ajue tak sempat nak tanya sapa. Tapi dia cakap dia sekali hotel dengan Ajue. Harap harap dapat jumpa balik dia nanti. Terus  wasap Shahril mintak doakan agar purse jumpa semula. Tak berani nak wasap family kat Malaysia.. takut diorang risau.

Terus balik hotel jumpa dengan Manager hotel sebab adik yang bayarkan kebab Ajue tadi suruh buat report. Staff hotel suruh duduk dulu… macam macam dalam hati Ajue doa.. Tengok muka anak anak lagi kesian.. tak tahu Ajue nak cakap apa. Tak lama lepas tu, Manager hotel datang dengan 3 lagi staff dia. Dan, kat tangan dia ada purse Ajue!! Ya Alllah, Maha Suci Allah, menangis Ajue kat situ… Syukur sangat sangat. Ajue kena sign surat akuan yang mengatakan itu purse Ajue serta jumlah duit yang ada.. Alhamdullilah satu sen pon tak hilang.. cukup semua. 5k riyal ++.

Balik bilik terus sujud syukur kami bertiga. Baru ada selera nak makan.

Masa nak makan tengahari Ajue jumpa ustaz Nasuha, bagitahu pasal kehilangan duit, ustaz ajarkan ayat pelindung kat Ajue. InsyaAllah Ajue jadikan amalan setiapkali lepas solat dan jugak semasa Tawaf.

Mula mula boboy yang kehilangan.. hilang sliper.. kami lupa bawak uncang kasut. yer la, first day kan. terlupa sungguh. Diorang balik kaki ayam ke hotel. Masa kami pergi Raudhah, yang lelaki ada lawatan luar. Melawat perkuburan Baqi’ dan sekitarnya.

IMG-20151225-WA0054

IMG-20151225-WA0030

IMG-20151225-WA0025

IMG-20151225-WA0020

IMG-20151225-WA0027

IMG-20151225-WA0036

 

Belah petang lepas lunch kami keluar cari jubah putih untuk Anis dan Ecah. Sebab nak ke Mekah nanti Anis takde jubah putih lagi.

IMG-20151225-WA0083

IMG-20151225-WA0082

 

Ingatan untuk diri sendiri, jika dilanda musibah, kita kena sabar.. dan terus berdoa sampai musibah itu reda. Yakin dengan Allah, serta yang paling penting kita kena redha… memang payah.. hilang purse sekali dengan semua duit 5k++ riyal dan semua ATM kad kat dalam tu… tapi kuasa Allah tiada siapa yang dapat menghalang untuk jumpa semula.. Alhamdullilah Syukur…

Umrah Keluarga – KL ke Madinah

Salam semua,

Lama sungguh tak update. Last entry masa pergi Hong Kong tahun lepas. Dah nak masuk pertengahan February pon hari ni. Kejap jer kan masa berlalu…
Kali ni nak citer pasal Umrah Keluarga yang dah lama plan, sejak awal tahun 2015 lagi sebenarnya. Tapi pelbagai halangan yang membuatkan plan ni kejap jadi, kejap tal jadi. Kejap cancel, kejap on balik. Last minit baru confirm. Itupon seminggu sebelum berangkat.

Malam sebelum berangkat, kawan baik Ajue all the way dari Ampang datang ziarah . Thanks N.. malam malam datang dengan anak anak haaa. Terharu rasa.

20151223_221742

 

20151224_042804

Bergambar kat lobby sementara menunggu teksi En Azim datang. En Azim ni dah jadi dedicated teksi untuk kami ker airport sejak tinggal kat Seksyen 24 Shah Alam lagi. Lama sungguh dengan beliau. Dah masuk 8 tahun kami guna khidmat  En Azim. Memang terbaikkk

IMG-20151224-WA0010

Pagi tu kami jamu nasi lemak RM2 dengan air kopi panas dekat Food Garden Level 2 KLIA. Sedap giler. Kenyang la jugak portion dia. Alhamdullilah. Ini jer yang kami mampu ‘hidangkan’ untuk semua yang sudi hantar kami anak beranak ke Mekah. Terima kasih all.. 😉

IMG-20151224-WA0021

Taklimat oleh Dato Zainal, Pengerusi Zahafiz sebelum berangkat. Ni first time Ajue ikut Zahafiz. Masa Umrah pertama dulu pergi dengan Andalusia. Alhamdullilah kedua dua servis memang tip top. Ustaz pengiring dan Mutawwif memang terbaik.

IMG-20151224-WA0011

Beg dah beratur …. syabas kepada petugas petugas Zahafiz yang cekap menguruskan beg beg jemaah umrah kali ni. Semua berjalan lancar.

IMG-20151224-WA0018

Bye semua..nak boarding dah…

20151224_114141

Seating dalam flite MAS yang di chartered khas untuk pakej umrah ni. Alhamdullilah tak perlu nak tukar tukar seat. Kami dapat row yang dekat dan satu family sama.

20151224_114954

Ini route penerbangan kami. Dari KLIA terus ke Madinah. Dalam flite 3 kali layan Snow White.. hehe

20151224_191026

Antara makanan yang disajikan semasa perjalanan kami. Sedap… Kanak kanak akan dapat makanan terlebih dulu dari orang dewasa.. Terima kasih MAS crew!

20151224_183421

Alhamdullilah dah sampai Airport Madinah setelah delay 2 jam dari KLIA. Its OK, asalkan semuanya selamat tiba.

20151224_173217

Sampai kat Madinah kami solat jamak Zohor dan Asar kat Airport. Sebab Mahgrib masuk awal. Jadi sementara menunggu beg kami keluar, sempat jugak solat jamak Maghrib dan Isyak. Ada jugak setengah jemaah yang nak solat di Masjid Nabawi. Lagi afdal dan lebih pahala. Cuma, kami masikh blur blur lagi tak tahu hotel kat mana nanti. Walaupon Ajue dan Adlan pernah sampai Madinah dulu masa 2010, tapi masa tu pergi dengan mak dan makcik pakcik semua. Kali ni kena initiatif sendiri..lagipon takut anak anak dah flat nanti bila dah sampai hotel.

20151224_204207

Okay, ini lah bilik kami. Dapat 2 bilik. Memang kami pilih untuk bertiga lelaki dan perempuan. Senang nak manage anak anak. Hotel kat Madinah besar dan sangat selesa. Tak jauh pon dari Masjid Nabawi. Jalan kaki tak sampai 10 minit pon. Lagipon cuaca di Madinah tersangat lah sejuknya… ada satu hari tu drop sampai 7 degree… teringat pulak kat Paris.. ngee

Okay, sampai sini dulu. jumpa lagi next entry, kay.

Wassalam.

DLP Half Marathon 2016

OMG!!!

Masa mula mula keluar announcement yang DLP (Disneyland Paris) nak menganjurkan Marathon, Ajue sangat sangat teruja , sangat!! Mana taknya, kalau DLP ni memang tempat fav Ajue untuk bercuti. Since 2006 Ajue first time ke sini, pastu  2009, 2010,2102 dan 2014. Memang kenangan paling tak dapat dilupakan pada 2010 di mana Ajue seramai 9 ahli keluarga terperangkap dalan snow yang tebal meliputi seluruh Europe. Beberapa attractions dalam Disneyland Park terpaksa ditutup sebab semua beku. Paling seronok sebab dapat bawak mak dan mak mentua first time main snow.

Okay, tu citer lama, sajer nak ambik mood nak pergi lagi tahun depan insyaAllah.

Masa runDisney keluar announcement yang ticket race hanya dibuka untuk jualan pada 13 Oktober lepas, Ajue sangat berdebar2. Sebab Marathon ni international event, tengok review pon saja dah cukup trauma sebab runners datang dari seluruh dunia. Bayangkan ni first time DLP anjurkan, selepas menyahut cabaran runDisney kat US yang sudah berpuluh puluh tahun acara Marathon diadakan di dalam Disneyland.

Actually company Ajue bekerja pon ada offer Ajue untuk lari Marathon di Lake Buena Vista, Orlando January depan tapi memandangkan Ajue belum bersedia maka terpaksa lah Ajue menolak. Oh ya, company Ajue merupakan main sponsor untuk runDisney di Orlando! Tak caya? cuba google.. hehe

Since DLP Half Marathon ni julung julung kali diadakan, dan dijadualkan pada September 2016, maka Ajue sangat teruja untuk menyertainya. Bukan Ajue saja, malah anak anak semua turut teruja dengan marathon ini. Adlan siap request nak lari 5km. Aisyah pon sama. Apatah lagi Anis dan Afiq. Jadi Ajue ingat nak register kan semua.

So, pada hari yang ditunggu2, race entry price pon keluar kat website utama DLP HM ni. Namun, kami hanya dapat buat pendaftaran melalui Travel Agent yang terpilih oleh penganjur. Nak dijadikan citer, 2/3 race entry dijangka akan dijualkan bersama sama dengan hotel package. Tiada single race entry pada 13 Oktober!. So, kalau nak join, semua runners wajib ambik pakej hotel Disneyland. Mak aiiii!!

Since Ajue dah biasa dengan persekitaran Disneyland, maka Ajue lagi suka kalau stay kat area Val d Europe sebab sebelah jer dengan La Vallee Outlet. Boleh cuci mata! haha

Hati berbelah bagi sebenarnya nak register ker tak. Sebab next date penganjur akan jual single entry yang berbaki 1/3 saja hanya dalam bulan January tahun depan. tu pon limited saja. Ai seh!!! Sekali tengok website TA, kesemua pakej Ajue rasa sangat mahal. Sebab at least kena 2 malam stay kat hotel Disneyland, yang mana sudah tentu Ajue tak akan stay pon. Tapi hati ni mana boleh tahan tengok updates dari closed group kat facebook, ramai yang update sold out. Ayoyoyoyo… takutttttt.

Masa tengah keje pon takleh concentrate sebab risau race entry sold out. So, lepas keje, dah settle semua anak2 Ajue try browse beberapa TA (travel agent) yang offer package. Cuma ada satu yang Ajue rasa workable sebab deposit 50% dan balance dia nanti pada July 2016. Dan pakej ni siap boleh add on race entry lagi. Terus laaa Ajue book 2 malam untuk 2 orang, pastu add on untuk anak anak semua. Alhamdullilah… !!!

Soooooo, next year boleh balik kampung yeay!!! Sekarang misi untuk kumpul duit, training training dan training sebab Ajue akan buat first Half Marathon tahun depan, insyaAllah. Maka dengan ini, diisytiharkan, tahun depan Ajue taknak ambik cuti (kalau boleh) sampailah September nanti… teet!

Since masa register untuk pakej 2 pax terpakda letak nama Adlan saja. Tak tahu camaner arrangement dia nanti. Should be boleh customized lah kut kan, name on bib nanti. Takkan Ajue pulak nak lari 1KM haha. Anyway, keep follow my blog kay for more update on this.

Screenshot_2015-10-13-23-09-16
image

image

image

image

image

Hari Sukan Negara

Salam sukan, Salam sihat semua,

Pada 10 Oktober 2015 tahun ini, telah diisytiharkan sebagai Hari Sukan Negara yang merupakan cuti umum seluruh negara dan akan disambut setiap tahun selepas ini. Ini selaras dengan matlamat Menteri Belia dan Sukan Negara untuk menjadikan rakyat Malaysia yang sentiasa bersukan dan sihat ‘fit’. Acara Hari Sukan Negara telah disambut secara serentak di seluruh negara bermula dengan perasmiannya di UITM Shah Alam oleh YB KJ sendiri.

Manakala di peringkat sekolah pula diadakan hari ganti tapi para pelajar dan ibu bapa dijemput untuk sama sama bersukan. Sudah menjadi kemestian Ajue untuk melibatkan diri dengan sambutan sebegini kerana sukan memang dah menjadi sebahagian daripada kehidupan Ajue sejak sekolah rendah lagi. Dulu Ajue pelari 400m masa sekolah rendah, pastu masuk U Ajue menghabiskan masa 4 tahun dengan Archery dengan menyertai pelbagai kejohanan antara university, Sukan Malaysia mewakili negeri Terengganu dan juga di luar negara.

Semangat bersukan diteruskan dengan melibatkan diri dengan Running dan Marathon pula sejak masuk 4 series nih. Nanti kita update sesuatu yang menarik pasal Marathon ni kay.

Okay, berbalik dengan Hari Sukan Negara, sambutan di SKTTDI(2) dimeriahkan lagi dengan kehadiran YB KJ yang turut serta bermain hampir kesemua permainan pada hari tersebut, caya lah KJ!. Kagum tengok KJ, satu satunya Menteri yang amat disenangi oleh semua lapisan masyarakat. Beliau sangat sangat sporting dan tak pernah sombong dengan sesiapa saja.

So, apa lagi readers, jom lah kita menyihatkan diri dengan bersukan kay!!

 

IMG-20151010-WA0010

20151010_115958

20151010_115809

20151010_115041

20151010_114518

20151010_114358

20151010_094644

20151010_091550

20151010_094542