Family Vacation Tioman 1720 July 2020 – Day Four

Mau pulang sudah…

Pagi ni, ferry anak anak buah Ajue jam 8.30 pagi. So, Ajue temankan dorang breakfast dan hantar sampai ker ferry datang. Ferry Ajue pulak lama lagi… 12.45 baru sampai. So kami sempat la lepak2 dulu, makan dan masuk chalet cantik. Mak aiiii, best nyer kalau dapat chalet ni, next trip. Keluar balkoni dia, tangga terus masuk air.. fullamakkkk,, best yo!!

Confirm ambik punya. Berbaloi kalau family besar, sebab dia boleh muat seramai 9 orang. Kena set kan betul2 nanti.

Ajue sampai jetty Mersing jam 2.45. Masa tu kak long dan adik adik dia dan dekat Senawang. Kami drive pelan2 berhenti kat RnR apa ntah lupa. Solat dan lunch sekali. Teruskan perjalanan balik ke Seri Kembangan sebab laptop Ajue masih kat sana.

Lepak sana sampai tengah malam baru balik Shah Alam. Alhamdullilah anak anak semua seronok.. pengalaman baru bagi dorang. melihat keindahan dunia bawah laut ciptaan Tuhan.

Ajue tak menyesal spent some money untuk semua ni. Niat agar anak anak tahu menilai dan menghargai nature. Luar negara dah pernah pergi, Umrah, Padang Pasir, Paris London Korea Jepun Vietnam dah kenal. Cuma ada lagi impian Ajue, nak bawak dorang travel by train merentasi europe-sowy mountain. Dan caravan-road trip samada dekat US atau NZ suatu hari nanti. InsyaAllah. Harap harap bila Adlan konvo tahun depan, Ajue dapat lah bawak dorang untuk road trip ni.. itupon kalau Covid19 ni dah ada vaksin.

Family Vacation Tioman 1720 July 2020 – Day Three

Day Three – 3 boat dive and 2nd DSD

Hari terakhir nak dive. Esok dah nak balik. Pagi, Ajue ada 2 boat dive. Ramai gak la, dalam 17 orang. Join sekali dengan abam polis. Instructor Bakhtiar akan lead. Boat Ajue ada 7 divers, 1 boat man dan 1 instructor. Boat sebelah ada 10 divers, Shuk dan Abu sekali.

First site pergi La Bas, kedalaman 15.5 meter. Haishh nasib Ajue ni memang tak boleh nak descent langsung… semua dah turun ke bawah, Ajue jer yang masih lagi tertinggal kat atas sorang sorang. Nak nangis pon ada.. sebab dah banyak kali buat problem signal, takde yang nampak. Lama gak tunggu orang cari Ajue.. haha

Last last Bakhtiar naik dan tarik Ajue. Rupanya Qie kata, dorang langsung tak nampak Ajue kat atas. Group lain yang nampak. Salah sorang abam polis tu yang nampak. Syukur.. Tapi bila dah erada di bawah, Ajue ok jer..

Next dive, pergi Batu Malang pulak. Kali ni 14.1 meter. Arus deras.. ramai yang snorkeling kat atas surface. Dive comp Ajue kali ni dah clear 3 minute safety stop. So Ajue acsent sorang2. Tunggu boat datang ambik. Rupanya, dive comp ni, auto detect kalau kita dah reach 5 meter, dia start counting 3 minit stop. So, kena lepak kat situ dalam 3 minit , pressure dah stable, baru boleh acsent naik. Best jugak Dive Comp ni. Tak sia sia Ajue beli. Kebetulan Olie bagitau kaler kuning ni last stock, apa lagi, terus laaa sambar. Overall, memang dah complete Ajue punya diving gear. Cuma Ajue rasa nak beli wet suit lain kut. Yang ada ni macam tak sesuai dengan Ajue. Dia banyak trap bubble. So, tunggu jer la ek. Kalau jumpa yang berkenan, Ajue beli lain. Yang ada ni, boleh bagi kat Kak Long atau Qie jer.

Balik chalet lepas 2 dives, rehat dan solat dan lunch. Jam 3 petang semua berkumpul lagi kat DC. Kali ni semua nak turun DSD lagi,, weeehuuuu dah seronok kannnn. Uthman pon berjaya dive sendiri!!

So, kali ni, Ajue Qie Kak Long dan ada 4 new divers yang join. Zack akan lead. Untuk DSD, semua dengan Aidi. Kecuali Uthman, dengan Abu. one to one.

Kali ni kami pergi dive site namanya Tomok, Kedalaman 12 meter. Besttttt. Ajue dapat belajar descent sendiri. Zack yang ajar. Boleh la pulak.. haishhh sebenarnya, kena kontrol breathing dan teknik yang betul. Zack cakap, Ajue kena praktis lagi kat pool bila dah balik Shah Alam nanti. Kebetulan pulak Zack memang instructor kat pusat akuatik tu. So, senang la nanti. Kak Long pon cakap nak bawak Uthman jugak pool.

Malam tu, kami lepak DC sambil settle payment dan lain lain. InsyaAllah kami akan kembali lagi bulan August nanti kalau tak PKP la. Anis dan Ecah nak buat lesen. Ajue, apa lagi, fun dive la dengan 3 gegurls !!

Langkawi retreat 2020 – part II

Akad nikah diadakan di Masjid Al Rahman Kedawang pada jam 10 pagi. Oh ya, kami pergi Langkawi 3 timing berbeza.

Pijah sekeluarga baik bas Rabu malam.lagi. Sampai Kuala Perlis khamis pagi terus ambik ferry masuk Langkawi.

Nurul dan adik2 Kuantan flite dari JB 1.10. Dorang stay kat Riverra Inn semua.

Ajue, mama, zali, kakYa dan anak dia flite 8.45 malam dari KL. Kami stay kat Perdana Beach Resort , ajue punya members vacation club. Ambik 3 malam balance last year punya.

Jumaat kami jalan jalan cari coklat dan HiG 5 6 kali ulang trip. Sampai Afiq cakap, orang pompuan shopping macam ni ek. Hahahahha

Kenduri bertempat di De Balqis resort, Tanjung Rhu. Wedding by the beach gethu!!!

Sempoi dan lain dari yang lain wedding nya. Besttttt. Seronok dan santai jer. Wedding planner pon famous orangnya.

Brunei Recognition Night

Salam all,

Citer dah lama tapi baru nak update.

Baru jer sampai dari London trip, duduk rehat sehari terus berangkat ke Brunei untuk meraikan business partners Ajue kat sana naik pentas terima anugerah. Walaupon baru tapi mereka cukup aktif dengan business ni. Tahniah Ajue ucapkan. Keep it up. Next award kita tapau semua kay.

Actually Hai O mula nampak business di Brunei ni sejak September tahun lepas. Dimulakan dengan ratusan usahawan yang datang masa Hari Terbuka Hai O. Ajue pon pergi jugak masa tu.Kini usahawan Hai O di Brunei dah mencecah ribuan orang. Syabas warga Brunei!!

Hari Anugerah Brunei ni akan diadakan setiap tahun untuk kesemua pangkat. Tak macam di Semenanjung, ada 3 peringkat berlainan iaitu SM dan SSM. Diamond Bight untuk Car Fund, DSM dan juga DDM. Dan yang paling grand ialah Ulangtahun Hai O untuk usahawan yang mencapai pangkat CDM.

Kalau ikutkan setiap tahun Ajue dapat award. Bermula dengan 2012 lagi setuap tahun Ajue naik stage untuk setiap pangkat Ajue perolehi. Alhamdullilah.

Di Brunei ni Ajue sudah mempunyai 2 leg yang sedang aktif. Walaupon berjauhan dengan leader, namun mereka tetap berusaha mendekatkan diri dengan kami disini. Dengan adanya Whatapps memudahkan lagi hubungan kami.

Dinner malam tu bertempat di Empire Rsort Hotel, 7 star hotel yang paling femes di Brunei. Ajue dapat satu bilik. Mak aiii. cantiknya bilik dia!! MUA pulak Ajue ambik dari orang Brunei jugak. OK lah, not bad. Thanks CDM Nurul kerana kenalkan Ajue dengan MUA tu.

InsyaAllah Ajue akan bawak lebih ramai lagi business partner naik pentas tahun depan.

20140524_210648

20140525_120649

20140525_120653

20140525_120716

20140525_120719

20140525_120739

Camera 360

20140524_211730

20140524_211908

20140524_234453

20140525_095938

20140525_112216

20140524_164816

20140524_175708

20140524_181257

20140524_182046

20140524_183533

20140524_184238

20140524_190912

20140524_183612

20140524_191849

20140524_203341

20140524_151331

20140524_151340

 

Oh ya, lupa nak bagitau. Masa breakfast esok harinya, sempat lagi CDM Hanis menurunkan ilmu kepada rakan kongsi Ajue. Peluang keemasan seperti tu susah nak lepaskan. Ajue rasa sangat sangat bertuah kerana mempunyai leader yang juga mentor hebat seperti beliau. Terima kasih tak terhingga CDM Hanis.

Dan sebelum kami Glampreneurs pulang ke Malaysia, CDM Hanis telah mengadakan satu sesi O Group di Empire Hotel tesebut. Kata kata nasihat, plan busines serta stratergi pamasaran kami susunkan demi perkembangan glampreneur di Brunei. InsyaAllah!

 

 

Gold Coast Day Four

615Salam all,

 

Okies ni nak citer hari terakhir kami di Gold Coast. Kejap jer kan. Macam tak puas lagi nak melihat keindahan bandar ni.

Tema kali ni ialah kaler merah. So, lepas breakfast, kami kena check out. Sebab policy hotel kena checkout jam 10 pagi. Pastu ada masa pusing kat area situ jer sampai bas kami datang jam 12 tengahari. Sebelom tu sempat semua pergi ke pantai untuk buat video klip dan group photo.

Aktiviti hari ni ialah ke Harbour Town Factory Outlet. Indah khabar dari rupa. itu jer yang mampu Ajue ungkapkan. Takde apa sangat kat sini. Ingat nak beli jam Fossil untuk anak anak tapi apakan daya takde yang berkenan.

Lepas tu kami makan sendiri. Of coz la duit poket Hai O bagi. Terbaikkkkk

Dari FO terus ke Restoren Jakarta untuk makan malam. Then terus ke airport. Flight balik KL jam 11.45 malam. So, kat airport tu habskan semua coins yang ada dengan minum latte. Bestttt sangat dapat tea yang sama satu kepala. Oh ya, Ajue dikenalkan dengan Coklat Whitakers. Sedapppp sangat sangat.

Thank you Farouk dan Ferrie!!!

Ferrie cakap coklat ni hanya terdapat kat LCCT jer. Kat KLIA takde.

Okies.. jom la tengok gambar kami yang happeningsss dan Rawkkk ini. Next trip kami ke Shanghai pulak. Saper nak ikut??? Meh PM Ajue kay!!

 

627

638

661

DSC05350

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

Photo 20-02-2014 07 08 48

 

Gold Coast Day Three

 

 

Salam all…

Hari ni nak update hari ketiga pulak di Gold Coast. Tema hari ialah warna kuning. Aisey.. dah sama kaler pulak dengan Tweety kan.. hehe

Hari ni Hai O sudah booked 2 jam khas untuk group Glampreneur sahaja. dimulai dengan breakfast pada seawal jam 8 pagi bersama dengan semua karaktor kartun Looney Tunes. Happy sangat sebab dapat bergambar dengan semua karakter tanpa perlu berebut rebut dengan orang ramai. Best kannn Hai O!!!

 

Seharian di Movie World Ajue cuma naik ScoobyDoo Ride dan Roller Coaster kanak kanak saja. Bukan apa, lepas naik Scooby Doo tu dah rasa nak pening nak termuntah. Memang tak sah kalau tak bawak anak anak ke sini. Sebab ride dia lain dari yang lain. Besttttt sangatttt.

Kami juga dihidangkan dengan makan tengahari di dalam Movie World. Hari ni banyak leisure sikit sebab tak perlu nak rushing naik rides.

Dan tepat jam 3 ptg ramai dah berkumpul di tepi main street dia untuk tengok parade. Kalau nak dibandingkan dengan Disneyland Paris, parade kat sini sekejap jer dan laluan pon tak jauh. Yang paling best ialah bila lagu One Direction. Wahhhhhh kagum dan terus rasa nak nari sama sama dengan Tweety semua tu… memang happeninggg sangat.

Dekat Disneyland Ajue suka parade masa winter sebab lagu dia best sangat. Kalau tak percaya try la google. Chante, C’est Noel. Dulu Ajue sampai buat ringtone lagu tu kat handphone Ajue. hehe

Kat HongKong tak ingat lagu apa, tapi best la jugak parade dia.

So, jom, tengok gambar nak.

P1140802DSC05283

 

 

20140218_083103

20140218_134409

DSC01613

DSC01611

DSC01519

DSC01482

P1140827

P1140806

P1140800

P1140799

P1140797

P1140793

P1140779

P1140778

P1140771

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

20140218_135911

DSC05224

DSC05202

DSC05118

DSC05096

524

Gold Coast Day Two

Salam all,

 

Okay ni nak citer hari kedua kami di Gold Coast pulak.

Kami diberi pass lawatan percuma selama sehari ke Sea World. Dengan kata lain, tiket FREE kemasukan ke Sea World ini. Kami jugak dihidangkan dengan makan tengahari di sini percuma. Sudah tentulah ianya halal kay.

Seronok sangat Sea World ni. Dulu Ajue memang penakut naik ride atau roller coaster. Tanyalah anak anak Ajue. Kalau pergi Disneyland Paris ker, Disneyland Hong Kong ker, Universal Studio Singapore ker, Ajue tak naik la benda benda mengerikan lagi menakutkan itu.

Tapi bila dengan glampreneurs, ketakutan tu seolah olah hilang sekejap. Magic betul kannn!!

Hampir semua ride Ajue naik masa kat Sea World ni. Yang paling best Jet Rescue! Sampai nak tercabut tudungku… hehe

Selain dari ride , ada jugak show kat situ. Mula mula kami tengok sealion show. Pastu tengok dolphin show. Best sangat dolphin show ni. Sampaikan Ajue terdetik suatu hari nanti nak bwak jugak anak anak ke sini tengok Dolphin show ni.

Setiap ride ada gambar yang diorang capture yang boleh kita beli kat situ. Agak mahal la jugak sebab satu gambar 20AUD. Tapi ada cara lagi jimat iaitu kami share beli thumb drive, pastu copy semua gambar kami kat dalam Best kan…!!

 

Kepada yang nak thrill rasa naik coaster, sila lah ke Sea world. Confirm puas hati!! Tak percaya, jom tengok gambar nih..

Oh ya, balik malam tu kami pekena kebab. Besttttt makan kebab satu share ramai ramai.. hehe

 

048-1451D

048-1451C

048-1432B

048-1420A

Camera 360

Camera 360

20140217_121455

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG-20140217-WA0009

DSC04518

DSC04516

DSC01428

DSC01377

P1140720

P1140714

P1140693

P1140711

P1140708

P1140691

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

 

 

 

History of Lion Dance and how it performs during Chinese New Year

Lion dance (simplified Chinese: 舞狮; traditional Chinese: 舞獅; pinyin: wǔshī) is a form of traditional dance in Chinese culture and other Asian countries, in which performers mimic a lion’s movements in a lion costume. The lion dance is usually performed during the Chinese New Year and other Chinese traditional, cultural and religious festivals. It may also be performed at many other important occasions such as business opening events, special celebrations or wedding ceremonies, or may be used to honour special guests by the Chinese communities

During the Chinese New Year, lion dancer troupes from the Chinese martial art schools or Chinese guild and associations will visit the houses and shops of the Chinese community to perform the traditional custom of “cai qing” (採青), literally means “plucking the greens”, a quest by the ‘lion’ to pluck the auspicious green normally ‘vegetables’ like lettuce which in Chinese called ‘cái'(菜)that sound like ‘cái'(财)(fortune) and auspicious fruit like oranges tied to a “Red Envelope” containing money; either hang highly or just put on a table in front of the premises. The “lion” will dance and approach the “green” and “red evelope” like a curious cat, to “eat the green” and “spit” it out leave it in a nice arrangement, like an auspicious character but keep the “red envelope”. The lion dance is believed to bring good luck and fortune to the business and the troupe is rewarded with the “red envelope”. During the Qing Dynasty, there may be hidden meanings in the performances, for example the green vegetables (qing) eaten by the lion may represent the Qing Manchus.[41]

Different types of vegetables, fruits, foods or utensils with auspicious and good symbolic meanings; for instance pineapples, pamelos, bananas, oranges, sugar cane shoots, coconuts, beer, clay pots or even crabs can be used to be the “greens” (青) to be “plucked” to give different difficulty and challenge for the lion dance performers. But the difficulties of the challenge should comes with the bigger the rewards of the “red envelope” given.

Red Chinese lion dance performing a “cai ching” in the Vancouver suburb Richmond, British Columbia, Canada.
In the old days, the lettuce was hung 5 to 6 metres above ground and only a well-trained martial artist could reach the money while dancing with a heavy lion head. These events became a public challenge. A large sum of money was rewarded, and the audience expected a good show. Sometimes, if lions from multiple martial arts schools approached the lettuce at the same time, the lions are supposed to fight to decide a winner. The lions had to fight with stylistic lion moves instead of chaotic street fighting styles. The audience would judge the quality of the martial art schools according to how the lions fought. Since the schools’ reputation were at stake, the fights were usually fierce but civilized. The winner lion would then use creative methods and martial art skills to reach the high-hanging reward. Some lions may dance on bamboo stilts and some may step on human pyramids formed by fellow students of the school. The performers and the schools would gain praise and respect on top of the large monetary reward when they did well. Nowadays, performances to attain the red envelope are not as rigorous but lion dance troupes still have the onus of making a good show or face the consequence of an unhappy client

Source from Wikipedia.

First business trip in 2014

Salam all..

Baru baru ni Ajue ke Kota Bharu. Ni first trip business Ajue berjumpa dengan team Pantai Timur.

Kalau bulan lepas January ke Brunei untuk Orientation Week. Serta mengembangkan network di sana.

Team Kelantan diketuai oleh Dr Nik dan juga Ferrie. Dua dua dari leg yang berbeza. Namun semangat berkumpulan amat Ajue kagumi antara mereka. Syabas Ajue ucapkan kerana hubungan baik sesama kita. Harap harap kita kekal macam ni sampai akhir hayat.
Kita buat business bukan saja sekadar rakan kongsi. Malah kita patut praktikkan sehingga ke anak anak kita juga.

Ajue akan stay di rumah makcik Ajue di Pengkalan Chepa.
Makcik dan Pakcik Ajue dah kenal dengan Dr Nik dan Ferrie ni. Ini yang Ajue suka. Sebab family pon boleh kenal dengan siapa Ajue keluar berbusiness. Alhamdullilah.

Ferrie merupakan qualifier ke Gold Coast minggu depan. Ini merupakan trip pertama beliau. Tahniahhhh Ferrie. Keep it up girl!!!

Okiesss… mass kat rumah Cekda, Ajue ada belajar masak 2 lauk baru. Sebelum ni pernah tengok jer mak masak tapi tak pernah buat sendiri.

So bila sampai jer Shah Alam Ajue nak cuba buat sendiri.

Tadaaaa ni diaaaa…

Daging bakar kuah percik
Sayur togeh dan daun kucai ikan masin

Yeeehaaa. Next month boleh belajar lagi kan cekda kannnn. Hehe

Best jugak kan. 2 in 1 kerja. Berbusiness sambil belajar masakan baru. Continue reading

Qualifier Gold Coast

 

Alhamdullilah..

 

Kali ni Ajue berjaya membawa seorang lagi rakan kongsi ke TRIP PERCUMA Gold Coast.

Protege Ajue ni berasal dari Kelantan. Dulu Ajue selalu ulang alik ke sana mencurahkan ilmu, bantu team beliau dalam business serta merapatkan hubungan agar kami merasa selesa dengan apa yang sedang kami usahakan.

Kadang kadang sampai 3 kali Ajue turun ke Kelantan. Bila Ferrie dah boleh berdikari, maka Ajue akan tumpukan kepada kepimpinan beliau agar segala yang ilmu tersebut dapat diduplikasi pulak kepada team beliau di sana. Mudah kan…just follow the leader dan duplicate segala yang leader ajar. Dulu Ajue pon macam tu jugak. Setiap minggu belajar dengan CDM Hanis.

Bukan nak kata sekarang tak perlu belajar. Makin banyak kita belajar sebenarnya makin banyak yang kita tak tahu. So, menuntut ilmu ni sebenarnya sampai bila bila. Sebab kita sentiasa ada benda baru yang kena tahu. Tak perlulah berlagak pandai. Leader kita dah lalui semua asam garam dalam business. So, bukakan hati dan minda, kosongkan gelas untuk diisi. Jadilah seseorang yang sentiasa yang dahagakan benda baru. InsyaAllah..

 

So, berbalik kepada Ferrie. Beliau datang ke L sebab nak pergi kelas GLAM. Dah alang alang kat KL nih, Ajue temankan beliau untuk beli beberapa items sebagai persiapan untuk ke GoldCoast nanti. Tak sabar rasanya nak pergi dengan rakan kongsi kan.

InsyaAllah kami akan bertolak pada 15 February nanti. Nak travel FREE macam Ferrie??? Meh inbox Ajue.

 

1560374_10152549703962506_644542527_n

1012553_10152549704207506_1590185421_n

1656203_10152549704397506_217060324_n

1549514_10152549704517506_1992265524_n

76260_10152549704672506_1922810802_n

45156_10152549705042506_1874702042_n

1545681_10152549705112506_285024763_n