Transit Korea – Typhoon LingLing

Most flight cancelled and postponed due to Typhoon Ling Ling

Ajue dapat cabin Delta Main International. Macam Economy premium la gethu. OK lah, not bad seat dia. Besar jugak legroom boleh selesa flite hampir 13 jam ni. Yang best nya, ada Starbucks dalam flight. huhuhuhu. Boleh request lagi nak air apa. yeszaa

Seteleah merentasi Lautan Pasifik, dengan air turbulence sampai nak termuntahnya, akhirnay selamat tiba di Incheon airport Seoul. Kalau ikutkan, ni kali ke 5 dah Ajue sampai Seoul. So, dah boleh nampak nak kemana, stay mana, naik subway Line apa untuk commute. Kali ni transit 22 jam. So Ajue ambik satu bilik area Myengdong. Memang dah target nak stay area sini nak makan ikan bakar Busan Jib tu. hehe.

Sedih jugak sebenarnya, sebab Ecah dah tak de belajar sini lagi. Kalau tak, boleh jer jumpa dia kan. Tak perlah. ada hikmah disebaliknya.

Oh ya, citer pasal air turbulence tadi, Ajue tak sempat nak makan apa2 masa last meal dorang serve sebab perut tak selesa, nak termuntah. So, Ajue pack pisang dan muffin dalam handbag, ingat nak makan malam nanti kalau lapar. Tak pasal pasal kena tahan dekat immigration sebab bawak masuk fruit! Lol. Ajue explain la kenapa pisang tu ada dalam handbag. Sib baik dorang accept dan lepaskan Ajue tanpa fine satu sen pon. Syukur.

Ajue kali ni kalut sikit, sampai terlupa nak tukarkan duit Won sikit. Sekali masa nak naik Arex, kena pulak depost 500Won, hambekk kau! Dalam RM2 jer, tapi kalau dah takde tu, takde la jugak kann. Punyalah kalut, sampai tersalah naik train. aduhhhh sudah jatuh di timpa tangga. Dari kes pisang, takde deposit, now tersalah train. Puncanya, satu jer, tahan muntah punya pasal. Otak dah tak boleh brain …

Arex ni, express railway dari Incheon ke Seoul station. Kalau yang transit mau lebih 1 jam nak sampai, tapi Arex dalam 57 min jer rasanya. Ecah dah tolong ambikkan siap siap online. Sampai Incheon just scan bar code jer untuk dapatkan tiket ni. Ajue turun Seoul station, pastu baru boleh tukar semua foreign currency yang ada. Pound, Dollar dan sikit RM. Dapatlah beli periukkkkk!!!

Naik Line 4 turun Myengdong, exit 6. Terus keluar dekat Uniqlo. Jalan straight sampai jumpa kedai Apple. Belok kanan wallllaaaaa Busan Jib belah kanan yo!

Best nyer dapat jumpa nasi panas, ikan bakar , seaweed dan kimchi. Air coke ajue dah minum sebelum tu untuk hilangkan angin dalam badan tadi.

Lepas dinner, hujan turun selebatnya, kelam kabut masuk kedai. Orang masuk kedai nak beli payung, tapi Ajue masuk kedai cari air pisang haha!

Ajue terpaksa cancel nak jumpa dengan Khairyn sebab dia tak berani keluar. Ajue pon, risau gak, hujan ribut macam ni. Open air stalls semua dah tutup sebab tak leh menjual. Ajue masuk berredug dalam Laneige kejap, lagipon nak replenish Cream ajue yang dah habis tu.

Settle semua, baru nak check in. Hotel ni depan Uniqlo jer, senang kan. Dapat bilik upgrade lagi, Alhamdullilah. Yang bestnyer, toilet dia macam kat Jepun. Kalau taat tulisan jer, kompem hentam jer la button ntah apa apa.

Tengah mandi, dapat alert sms kat phone. Telco kat sini dah centrallize emeregency alert. Ajue tak faham, terpaksa suruh Ecah transalte. Katanya, ada ribut kuat. Semua kena stay indoor. ooo, pk lah, lagipon dah malam. Ajue nak rehat pon.

Esoknya, lepas subuh terus siap siap nak keluar Nandaemon bukak awal, 7 pagi dah ada yang berniaga. So, skip breakfast dulu, terus pi cari sudu garpu periuk belanga.. hahhaha

Subway sebelah hotel jer, satu stop dah sampai Nandaemon. Ambik exit 5, belok kanan jalan terusss jer sampai jumpa bangunan kaler oren. Bangunan ni kalau google nama dia Orange Building.. hehe sebenarnya kita translate jer 😉 jadi jangan confused yer lol

Dah jumpa sudip kayu, tokey pulak tak datang lagi. Tapi kedai dia dah bukak. aiseh.. terpkasa mintak tolong kedai depan wasap tokey cakap kita nak beli. hahha boleh gethu??

Nak hidup kan. terpaksa lah..

OTW balik, setelag agak agak 10kg hand varry dah penuh, kita lalu depan kedai kopi. Tapi tak bukak la pulak. awal sangat kut.. terus balik hotel jer la, lagipon awal lagi. Sempat breakfast. Sampai station Myengdong, otomatik kepala jadi alert kat tangga tu Sebabnya, Ajue pernah jatuh tersadong kat situ masa hantar Ecah belajar dulu. waduhhhh

Check out awal, entah apa angin Ajue nak pergi awal kat airport. Takut hujan lebat sebenarmya, kang trap dalam banjir ker apa ker, tak sampai pulak kat airport kang. Arex ni ada 2 Terminal. Macam ERL jugak la, tapi ERL terus turun KLIA, lepas tu kena ambik internal train nak gi KLIA2. Sehala dalam RM19 jer, murah kalau beli online. Beli jer dekat Klook. Ajue turun dekat T2 sebab terminal ni semua untuk Korean Airlines.

Sampai jer T2, terkejut tengok kat screen terminal tu, semua flight highligh kaler merah.. alamak.. macam kat Chicago kerrrr.

Ya ampun.. rupanya ada Taufan LingLing nak approach Seoul sekarang. Patutlah Ajue terdetik nak gerak awal, kalau tak sure Ajue tak sempat naik AREX. Alhamdullilah dah sampai airport. Belum jam 12 lagi Ajue dah sampai. Flight petang karang. ada 5 jam lagi kat sini.

T2 ni tak macam T1. Tapi yang bestnya, ada bilik solat. Alhamdullilah. Dah settle jamak semua, jom lah kita cari makan tengahari…

Tengah makan, bumbung airport macam nak tercabut, alamak… apakah… rupanya Taufan tu lalu betul2 kat Incheon.. padanlah semua flight takde yang landing satu pon dari tadi. aduhaiii… just standby jer laaa worse come sure delay nya..

OTW delay 4 jam sebab thunderstorm dekat Chicago, ni tak tahu laa bila bole fly balik KL.

Alhamdullilah dah sampai KL jam 1 pagi… sepatutnya 10 malam sebelumnya…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *