Muhasabah Diri dengan Go CDM Program

Alhamdullilah selesai satu seminar yang membuatkan Ajue berfikir sejenak apa yang telah dan sedang Ajue lakukan sekarang ini. Dengan kata lain muhasabah diri seketika sejauh mana kita telah pergi dan apa yang kita buat untuk mencapai apa yang kita nak.

Dulu, masa masih berkhidmat dengan company terakhir Ajue, selalu sangat berdoa nak do something yang tak peningkan kepala nak fikir tapi boleh dapat income banyak. Kalau tengok entry Ajue mula mula dulu (www.ajuerashid.blogspot.com) , masa zaman belum ada domain sendiri lagi (sekarang dah ada, hehe www.ajuerashid.com) . Ajue buat biznes sebab utama kerana nak personal freedom dengan anak anak. Dan jugak financial freedom untuk bayar balik hutang2 bank yang berlambak tu. Yer la, mustahil takde saper tak pernah buat loan kan. Betul tak? Orang kata buat bisnes la dapat duit banyak. Kalau kerja makan gaji, gaji cukup cukup makan jer. Nak extra sikit kena berhutang, hutang kredit kad la tu kan.

So, dipendekkan cerita, adik ipar Ajue yang perkenalkan bisnes ni kat Ajue. Walaupon dia bukan lah leader Ajue tapi Ajue tetap bersyukur sebab dia kenalkan Ajue dengan Hanis Haizi. Nak tahu, Ajue pernah jumpa family Hanis masa kat Paris tahun 2006 lagi. Masa tu Hanis belom pon lagi buat bisnes nih. Tapi sayang Ajue tak keep in touch dengan family dia. Takper, cepat atau lambat ker kita buat yang penting Ajue dah melakukannya dan akan terus lakukan bisnes nih, insyaAllah.

Dan kalau nak diimbaskan kembali, masa mula mula join dulu tak reti apa pon pasal blog. Adik ipar Ajue tu la yang ajar. Dan bukan dia sorang, semua kawan kawan kat opis tu support Ajue, encourage Ajue, bagi idea nak buat blog. Bahkan Managing Director Ajue sendiri yang bantu masa tu. Best kannnnn. Kalau kita dah berniat baik Tuhan akan tolong kita, dan pertolongan Allah tu melalui kawan kawan ni la semua. Thankssss all! (Uji, Lily, Inder, youre the best!) Masa tu siap tanya diorang lagi, ada ker orang nak baca blog Ajue nanti? ngeee… tapi Alhamdullilah, sampai setakat ni, blog Ajue dah mencapai lebih dari 10 ribu orang access. W.O.W.. Wow! Bersyukur sangat sangat, tak sangka kan? Thanks to Social Media Marketing technologies!

Okay, back to this entry. Masa tengah seminar tadi, membuat kan Ajue terfikir, ha ah, betullah kata kata Mr Winston Wong tu,

crazy people make crazy money. normal people make normal money

hmmmmm dulu Ajue hidup normal, bangun pagi, redah jem pergi keje, balik lambat, kadang kadang bawak balik kerja kat rumah sambung balik siapkan, pastu tido. Macam tu laa sehari hari. Kadang kadang kena travel berminggu minggu tinggal anak kat maid, panggil mak dari kampung lagi. Tapi after 14 tahun, takde pon freedom time, financial freedom jauh sekali. Makin lama makin boring dengan life. Stress sana sini, kerja stress, tak gi kerja pon stress jugak. Pernah tak rasa sama apa yang Ajue rasa?

Sebab tu hati dah bulat nak buat biznes. Tapi belum jumpa lagi yang betul betul boleh menjamin Ajue yang takkan give up, takkan stress, takkan rasa menyesal. Sampailah jumpa Network Marketing ni, bisnes ni laaa, bisnes dengan Hai O. Tak pernah rasa stress, down tu ada la kejap kejap. Tapi leader ada tempat mengadu, kelas motivasi ada, FREE lagi tempat upgrade diri. Dan yang penting persaingan yang sihat antara sidelines. Bak kata Mr Winston Wong,

this industry is a challenge. NOT Stress!. challenge yourself to become CDM

Dan yang paling penting kita mesti bersedia untuk berubah! Change today, not Tomorrow! Tetiber teringat lagu fav Ajue masa skolah dulu, lagu kumpulan Motley Crue, Time For Change. Ni nak bagi sikit lirik dia

I heard some kids telling me
How they’ve lost all the faith, in the way
They’ve been talking world peace
And the wars in the streets

The lines on their faces so deep, yeah
A revolution, or reach out
And touch the day
We’re overdue, child

Change

Now it’s time for change

Nothing stays the same

Now it’s time for change

 

Google la lagu dia, best tau.

Okay, back to this entry. Bila dah syok buat biznes, Ajue tercommit diri sendiri untuk buat Full time. Maka tanpa ambik masa nak pikir lama pon, Ajue dah jadi full time enterpreneur. Tapi kan, actually biznes ni tak perlu pon Full Time, sebab ia boleh dilakukan ANY Time! Best kan…. 😉

Yang paling penting kita mesti percaya dengan kebolehan diri kita sendiri. Sebab kalau tak percaya, macamana orang nak percaya kita, betul tak.

how much you earn is depends on how much you beleive in yourself!

Biznes ni jugak is about helping people. Bantu orang lain untuk berjaya bersama sama dengan kita. Syukur sangat sangat Ajue ada team yang help each other. Dan jugak mentor yang bagi komitmen tak kira apa jua keadaan sekalipon. Dan ini jugak Ajue praktikkan masa Ajue dalam Komuniti IbuBapa Tahun 6 sekolah anak Ajue. dua tahun dalam komuniti last last dilantik jadi YDP PIBG tahun nih. Nah, daripada niat nak bantu serta pay more attention dekat anak sendiri, pastu anak anak nak amik UPSR, last last sekarang satu sekolah terus! Apapon, niat mesti ikhlas nak membantu, baru lah dapat bantuan Allah. Dan Ajue pegang sangat sangat dengan hasrat ini.

the more you give, the more you receive!

Satu lagi is all about leadership, iaitu kita able to make a BIG decision. Mesti ada unsur unsur mindset (plan) dan jugak attitude (objective, how to achive). Tak kira la status apa kita, MD ker, CEO ker, kerani biasa ker, teacher ker. As long as you know what you want. Dan skills leadership inilah yang membawa kepada

bringing up your children is related to bring up your organization (team)

Okaylah, rasanya entry ni dah panjang sangat Ajue tulis. Apapon, kita mesti ingat apa jua kerja yang kita lakukan, kita mesti nak akhiri dengan success, betul tak. So, peganglah dengan kata kata ini,

SUCCESS does not happened accidently. It needs a lot of HARDWORK and KNOWLEDGE. But more important is your ATTITUDE!

 

To all my blog reader, lets enjoy the pics masa seminar tadi. Very very inspiring Seminar. Oh btw, lupa nak cakap, Mr Winston Wong tu YDP PIBG skolah Seafiled! Motif nak cakap? hehe 😉

cdm1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cdm5

cdm9cdm11cdm10cdm13cdm14cdm18cdm17cdm22cdm23cdm16cdm20cdm27

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *