Japan Trip January 2017 Part I

Hi uollsss..

 

Plan nak gi Jepun ni dah lama. Setahun kut. Dah 2 kali tukar tarikh sebab satunya ingatkan clash dengan keputusan SPM. Bayar fee banyak gak la. Lepas dah ambik cuti, sekali bank kata tak boleh cuti, kena awalkan tarikh, mak aiii lagi sekali kena tukar. Kebetulan AA buat sales awal January, then ada tarikh yang murah. Terus Ajue ambik, in less than a week kut decide nak pergi. Tapi sayangnya, Ecah tak dapat sebab dia ada kelas tambahan SPM. Apiq pulak ada bola kalau tak silap. Shahril pulak kena gi US Arizona seminggu. Penyudahnya Ajue gi dengan Adlan dan Anis jer.

Dah la first time, tak pernah pergi lagi Jepun. Orang kata kalau tak reti tengok peta train, akan sesat.. fuyyooo. Ajue serah kat Adlan jer la bab bab ni. Lagipon Adlan pandai cakap jepun. Last minit jugak pinjam sweater, glove, shawl, snow cap sebab nak naik kat ski resort. Gamble habis. Shahril sampai pagi Ajue nak fly, sempat passkan kasut dan sweater Adlan. Beli kat US, ok lahh boleh buat tahan sejuk.

Esok nak fly baru teringat tak pre-order makanan. So, sebelum boarding, kena isi perut kenyang kenyang dulu.

20170121_182832

pergi JTB kat AEON Shah Alam, tapi tutup la pulak. Ingat nak beli tiket Shinkansen.

20170122_133537

Sempat beli kat Sox World

20170123_001532

Boot dah ready..

20170123_101537

OK, lets go!!

20170123_112409

Sampai KLIA2, sewa travel WIFI. So takyah pening pening nak beli simkad sana

20170123_114600

Kaunter dah bukak, meh kita check in beg dulu.

20170123_123443

Isi perut kenyang kenyang sebelom fly

20170123_224523

Sampai Haneda dah kol 11 malam.

20170123_232040

Satu malam terpaksa checkin kat area airport sebab dah tengah malam, Anis dah kepenatan.

20170124_094332

Esoknya, bangun mandi fresh dah boleh jalan jalan.

20170123_232833

Not bad hotel ni, highly recommended.

20170124_104308

First stop naik Uber pergi Akihabara. Ajue sewa apartment 1/3 Residence kat sana untuk 5 malam. Since awal pagi dan bilik tak ready, so letak beg keluar jalan jalan.

20170124_104330

Haaa dah jumpa Anime !!

20170124_104522

Adlan survey dulu hari ni. Masih banyak masa lagi sebab memang stay kat Akihabara pon.

20170124_104955

Robot sebesar bangunan??? Ehhh sebesar Adlan.

20170124_110149

Sejuk tau masa ni, kalau tak silap 5 degree

20170124_110225

20170124_110323

PS gadget pon ada

20170124_110529

Heaven dia

20170124_110557

20170124_110630

1001 jenis anime ada merata rata kat area akihabara ni

20170124_111031

20170124_112318

20170124_112600

20170124_112613

20170124_113805

20170124_113742

20170124_113823

20170124_123508

20170124_123514

20170124_125603

20170124_125610

20170124_125610

20170124_125639

20170124_125657

20170124_131723

20170124_140425

Wacchaaa!!!

20170124_155035

 

OK, time nak check in bilik… lagipon dah kesejukan kat luar sana. Bagus servis apartment ni, siap bagi latte sebab kitaorang sejuk.

20170124_160923

20170124_164342

Nasi lemak in the making yo!

20170124_170420

20170124_170424

 

Okay, ni hari ketiga kalau tak silap. Makan kenyang kenyang nasi lemak sebab nak panjat gunung pulak lepas ni.

20170125_082523

20170125_084304

20170125_093659

20170125_093747

20170125_093812

Dah jadi macam jepun pon ada

20170125_093903

OK, train Shinkansen kami jam 10.22 pagi.

20170125_094128

Platform number 19

20170125_094137

train ni ada 2 coach

20170125_131608

Tu diaaaaa. tebal, dalam,fluffy, bestttttt oooo snow!!!

20170125_134606

Berhenti rehat. ni jer yang kami boleh makan pon. Pizza cheese

20170125_134650

Air green tea panas.

20170125_142519

Nama ski resort ni Gala Yuzawa.

20170125_142538

Masa ni snow dah berhenti turun

20170125_142538

20170125_142559

20170125_143409

20170125_143428

20170125_145014

Ni dah penat main, Anis ajak mauk cafe.. dia dah beku

20170125_145524

 

yang ni bestttt

20170125_145528

 

Kesian budak ni kan, jari dia beku.

OK, kami memang dah plan nak naik ski resort. Kebetulan ada offer beli pass untuk 3 hari, sekali dengan Enchigo. Enchigo ni last station. Lepas tu kena turun dan naik domestik train untuk sampai ke Gala Yuzawa. Kena bajet timing dia sebab nanti nak balik takut terlepas train dari Gala Yuzawa nak boarding high Speed train Shinkansen nak balik ke Akihabara. Kami naik Shinkansen ni dari Station Euno, 2 station kalau tak silap dari akihabara. Semua ni dah tak perlu bayar apa apa sebab kami ada pass. Pass tu valid 3 hari berturut turut.

Untuk naik Shinkasen better book seat dulu sebab silap haribulan train penuh kena berdiri 2 jam.

Okay, sampai Gala Yuzawa, kami beli pakej winter jaket, boot, seluar, gondola dan sledge. Murah sangatttt. 3 orang baru dalam RM200. Baju Ajue saiz S tapi seluar terpaksa tukar dengan adlan saiz M sebab Adlan longgar. eh silap sebab Ajue tak muat hahhahha kantoi.

Main unlimited , tapi tempat playground jer, tak boleh naik ski lift untuk ski sebab kami tak ambik pakej tu. OK jer sebab mek Anis ni dah menangis nangis kesejukan. Dia nak gi toilet, Ajue tunggu luar jaga barang.. giler lama apa dia buat ntah. Ajue tak sedap hati suruh Adlan jaga barang so Ajue masuk check dia. Laaaa dia dok menangis kat dalam toilet sebab sejuk!!!! Letih nak pujuk suruh keluar, nak bagi minum air panas. Lepas dah lega, sambung balik tapi kejap jer. Kaki tangan jari dia dah beku dan pedih, so kami decide nak stop dan packing nak balik.

Bila sampai kat station, train takde lagi, kena tunggu dalam 45 minit. So, sempatlah jamak zohor dan asar kat situ. Sampai Akihabara dah malam, perut pon dah bunyi. Kami decide nak beli bahan mentah nak masak. Nasi kejap jer, sementara tunggu diorang tukar pakaian, dah siap dinner.

Esok kami nak gi Mt Fuji pulak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *