Hong Kong Part VIII

Penatttt tapi best jalan jalan tadi. Ingat dapat laa jumpa Stephan Chow ker.. Jackie Chan ker. Haha
Okok. Citer dia cam ni. Semalam Thomas datang bagi map Mongkok. Dia cakap kat sini ada tempat nak beli items murah. Macam barang electronics ker, sports item ker, suvenirs atau phone accessories. Wahhh beh tu. Dia siap ajar lagi mana nak exit. Tapiii hmmm tengok pada peta macam faham. Sekaliii bila dah kuar dari MTR station. Hambeekkkk boleh sesat daaaa. Nasib laaa jalan dengan Collegue Ajue. David expert bab bab tengok peta.. nak harapkan Ajue hahaha tak balik la kut bilik nih. Fenin den.

Ni peta dia.

20151128_215936

Ok. Keluar dari exit D1 atau D2 terus jer nanti jumpa streets yang highlighted kaler pink tu. Ada 3 streets. Tapi sebelum tu nak pergi gudang jual henpon dulu yer.

FB_IMG_1448721221116

Seriously Ajue pandang depan belakang kiri dan kanan… semua nampak samaaa jer. Kompem boleh sesat tau.

20151128_160956_001

Tengok… David pon baca peta dua tiga kali. Tapi lepas tu dia terus jer jalan… dah hafal. Kalu Ajue tuuu 30 kali tengok pon belum tentu faham… yer la bahasa cina kut!! Sama jerrr nampak. Haha

20151128_160925
20151128_160919
20151128_160519
20151128_160530

Hehe asyik selfie jer… mesti David cakap haishhh minah nih.. tak habis habis ngeee.

20151128_162919

Okayyy dah masuk gudang accesories henpon. Jom kita tengok apa ada dalam dia..

20151128_163620

20151128_163638
20151128_163513

Haaa siap boleh repair henpon lagi. Rata rata harga dia murah sikit laa untuk yang second hand compare dengan kat KL. Dia ambik henpon kita pon tinggi jugak tau. Tapi untuk yang first hand… rasanya better beli kat KL la. So… Ajue tak beli apa apa kat sini.. risau kang rosak caner nak hantar servis kan. Okiess keluar dari tempat tu.. hehe selfie lagikssss

20151128_161224

20151128_161905

20151128_161742

20151128_163839
20151128_161224
20151128_161742
20151128_163839

Jom kita gi lorong spprts dulu. Kat sini sepanjang jalan tu kedai sukan. Ada Adidas, Nike, NB dan macam macam brand lagi. Converse, Clarks pon ada. Tapi kan. Pada Ajue laaa orang kat sini mampu untuk beli yang latest trend walaupon harga dia mahal. Sebabbb nak tahu. Keje waiter kat sini contohnya Mc D la. Satu jam dalam RM20 after convert la. Kalu kay Malaysia RM5 kut. Jauhhh sangat beza dia. Sebab tu diorang boleh survive walaupon harga mahal. Actually kat streets ni kita boleh bargain. Tapi Thomas kata no need to bargain sebab harga dia dah reasonable. Cuma kita jer rasa mahal sebab duit kita rendah. Penyudahnya window shopping jer laaa. Haaa boot diaaa masaAllahhh macam macam pattern ada. Haishhh bestnyer keje kat HK kan. Tapi kalau earn dalam matawang dia lah. Kalau dapat RM takleh survive gak.

20151128_163839

20151128_163822

20151128_165104

20151128_165113

20151128_164856

20151128_163733

Lorong tengah pulak nama dia Ladies Market. Sebabnya terdapat banyakkk sangat suvenirs kat sini. Tapi jangan main main.. once dah tabya harga kena beli yer. Kang dia jerit kuat kuat marah kita. Huhu nak taknak terpaksa laa ambik jugak fridge magnet tu. Ngeee.
Kat sini orang crowded dengan pelancong negara lain. Yer la beli dengan harga murah kan. Kita jer yang rasa mahal. So this trip Ajue malas dah nak beli Tshirt HK. Sebab masing masong dah ada pon. Lagipon malas nak kumpul stok. Wardrobe bukan besar pon.

20151128_164719

20151128_170015

20151128_170001

20151128_165945

20151128_170510

20151128_170756

Okokok habis bab suvenirs kita masuk lorong terakhir.. barang2 electronics. Kat sini kedai2 telco semua ada. Kedai henpon second hand pon ada. Pastu sepanjang jalan tu kita dihiburkan dengan orang orang cari makan. Ada melukis, menyanyi, drama,dan pelbagai laa mengikut kemahiran masing masing. Yang bestnyer setiap life show tu ada ramai peminat yang tengok. Diorang appreciate apa saja yang dipersembahkan. Rasanya kalau kat Kl caliph buskers jer kut femes. Ek?? Ntah laaa

20151128_164201

20151128_172444

20151128_171108

20151128_185436

20151128_185355

20151128_185303

20151128_185336

20151128_185201

20151128_185723

20151128_185643

20151128_190006

20151128_190025

20151128_190451

20151128_190122

20151128_190743

20151128_190714

20151128_190235

20151128_191516

20151128_191351

Perut dah berbunyi…. huhu actually sebelom datang sini Ajue dah google siap siap ada tak halal food kat sini. Alhamdullilah ada.. kat lorong Ladies Market tadi. Meh tengok peta dia

Screenshot_2015-11-28-10-26-12
Screenshot_2015-11-28-10-22-27

Haaa nak pergi kat sini. Halal kann. Tapi tu aaa tengok peta dia kata 9 min dari Mongkok station tu. Memandangkan Ajue sendiri tak tahu kat celah mana Ajue berada terpaksa laaa guna khidmat David hehehe . Nasib baik laaa David ni terror bab peta. Kejap jer dia bawak gi kat restoren ni. Terror laaa.

20151128_184447

20151128_171018

20151128_164719

20151128_173457

20151128_174125

20151128_174929

20151128_174823

20151128_174131

20151128_173148

20151128_171018

Harga makanan sila jangan convert to RM kang tak lalu nak makan. Hehe.
Perut dah kenyang.. semua tempat dah pergi. Sekali tengok jam.. laaa baru pukul 7.40 malam. Aisehh tertipu dengan kegelapan. Ingat dah kol 10 malam dah. Pastu David tanya nak jalan lagi tak. Of cozz la kan. Balik bilil pon takde apa nak buat. Hehe
Kali ni jalannn jer ikut langkah kaki. Ntah kemana mana kitaorang pergi. Siap jumpa MTR station lain pulak. . Sempat masuk satu Mall kat Nathan Road. Sajer nak tengok dalam dia. Wah wah ada Coach. Sale pulaksss. Tapi tak masuk.. malas laa bukan nak beli pon kan. Dalam mall stilll ramai giler orang. Haishhh agaknya diorang kuar ramai2 kut weekend kan.

Sepanjang perjalanan tu Ajue jumpa banyak giler kedai emas diorang. City Chain pon ada. Kedai jam mahal2 pon ada. Jumpa Edifice.. jam Adlan yang dapat masa konvo Hafazan dulu. Kalau setakat Rolex dan Tudor tu bersepah2 tepi jalan. Ori tau. Berkenan jugak tapi takde dalam bajet kan. So abaikan sajer. Tudor ni adik Ajue pakai. Ang. Dia beli kat Doha rasanya.

20151128_192514

20151128_192938

20151128_191906

20151128_191900_001

20151128_194357

20151128_194130

20151128_192339

20151128_194404

20151128_202752

Nampak tak bas dua tingkat tu… kalau kat KL balik kampung jer dapat rasa.. eh jap. Rapid KL dah ada kut. Tapi kalau kat sini tu laaa pengangkutan awam dia. Ni baru nama dia developed country. Kerajaan diorang dah siapkan infrastructure dulu . Underground baikkk punya. Baru naikkan bangunan tinggi2. Kita kat Malaysia terbalik. Bangunan tinggi pencakar langit banyak.. tapi public ttansport failed. Sekali hujan lebat semua jadi lembah. Banjir sana sini. Naper ek kita tak belajar dari negara negara membangun macam HK nih. Siannn generasi kita akan datang kan. Orang HK ni. Pada diorang kereta bukan keperluan tapi kemewahan. Oramg kita.. kalu dah grad benda pertama wajib ada ialah kereta. Pastu rumah. Dah jadi tradisi. Lain kan pemikiran. Sebab tu kita sentiasa rasa tak cukup.. Dunia dunia…. susah dah nak change mentality orang orang kita…

Okok kaki pon dah penat.. singgah 7 eleven beli nescafe smoochlatte kasi segar balik. Pastu jom ler balikkk.

20151128_203931

20151128_203943

20151128_204002

20151128_203947

20151128_191303

Pandang kiri pandang kanan… sayup.mata memandang.. panjang sungguh train diorang kan. Ko ado? Huhu..

Babai Mongkok. Ada rezeki sampai lagi ke sini. InsyaAllah. Terima kasih FIS bagi Ajue peluang kenal negara orang.. Alhamdullilah bersyukur apa yang ada. Semoga diberikan rezeki kenal lebih banyak tempat lagi. Ya Allah berkatilah rezeki ku dan limpah ruahkan lah rezeki company ku tempat ku mencari rezeki untuk anak anak.. Aamiin..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *