Beijing Korea Family Trip 2017 Part I

Plan nak pergi Korea pada asalnya main main jer. Bila tiba Matta Fair bulan March tengok ticket gi Korea mahal. So, lupakan seketika. Hinggalah makcik Ajue sefamily bercuti dan beraya Haji di sana bulan August. So, semangat nak pergi macam naik sikit haha. Tengok gambar diorang macam best jer. Masuk September, sekali lagi ada Matta Fair. Stillll, ticket mahal. Haishhh takleh jadi nih. Kalau tak silap Ajue, bulan Oktober baru Ajue betul betul beli ticket. Tu pon kami berlima (Ajue Ecah Apiq Alang dan Mecko) naik MAS ke Beijing dulu. Then dari Beijing baru ke Korea via Korean Airlines.  Masa tu ada MAS Fair murah sangat. RM1k jer nak gi Beijing. So, ambil 10 hari punya trip. Dalam hati, apa laaa aku nak buat 10 hari kat beijing nihhhh. LOL

Selang dua tiga hari, Korean Air pulak buat promo dari Beijing!!! Apa lagi, dah rezeki kami. So, Korea here we go….

Sebelom pergi Langkawi, kakak cakap dia nak join, dengan anak bongsunya, Uthman. OK, bagi itinerery, dia pon book ticket dua beranak. Yeay ada tambahan ahli group! Ajue terus ambil rumah besar sikit, 8 bilik just in case ada penambahan pulak kan. Lagipon, takde lah mahal mana. Ajue belasah jer area DMC (Digital Media City) . Entah kat ceruk mana pon Ajue tak tahu. Janji ajue nak rumah besar dan selesa! Poyo kan haha

Nak jadikan citer, Shahril kena travel balik Sydney lepas Langkawi. Gosh!!! mana nak tinggal Adlan dan Anis pulak niiiii. Discuss punya discuss, Ajue decide nak bawak lah ke Korea. Tumpang flite Cik Ya dia. Diorang kena naik AA sebab masa tu MAS dah mahal sangat. Lagipon kalau ada apa-apa, Cik Ya dia ada. Since mak Ajue yang jaga Adlan almost seminggu sebab Adlan buat lesen kereta kat Teganu, jadi Ajue belanjer la tiket untuk mak Ajue sekali. So….. Ajue(5) + Cikya(2) + Adlan + Anis + Mak, total dah 10 pax!! Weehuuuu

IMG_20171214_171446_509

IMG_20171214_171446_512

IMG_20171214_171446_514

IMG_20171214_171446_519

IMG_20171214_171446_522

IMG_20171214_171446_523

IMG_20171215_214607_778

IMG_20171215_214607_776

IMG_20171215_214607_772

IMG_20171215_214607_770

IMG_20171215_214607_769

IMG_20171215_214410_166

IMG_20171215_214410_162

IMG_20171215_214410_155

IMG_20171215_214410_152

IMG_20171215_214410_150

IMG_20171215_214410_147

IMG_20171215_022740_959

IMG_20171215_022740_960

IMG_20171215_022740_962

IMG_20171215_022740_965

IMG_20171215_022740_966

IMG_20171215_022740_972

IMG_20171215_022740_973

IMG_20171215_022740_974

IMG_20171215_214410_146

IMG_20171215_022740_958

IMG_20171215_214607_784

IMG_20171214_171446_527

IMG_20171215_214607_782

 

Flite kami tiba di Beijing hampir tengah malam. Sejukkkkkknyaaaaa. Terus ambik van besar sebab tak nak terpisah. Lagipon beg kami banyak. Tiba di Apartment Gaoyang. Dua bilik, so Ajue dan anak anak satu bilik. Makcik Ajue dengan Mecko anak dia satu bilik. Esok tu lepas breakfast, kami keluar jalan jalan nak cari sarung tangan. Sebab tak tahan sejukkk. Si Afiq usha suit dia. Dah lama dia nak. Masa kat Paris lagi. Tapi masa tu Ajue tak beli sebab mahal sangat. Kat Beijing murahhhh. Sesuai dan padan pulak dengan saiz dia. Rezeki dia.

Kat beijing kami stay 2 malam. Flite ke Korea jam 9 malam kalau tak silap. Jadi kami keluar checkout lepas asar. Terpaksa naik 2 taxi sebab takde van besar. Nak jadikan citer, kami terpisah taxi. Ajue dengan barang2 semua. Makcik Ajue dengan anak anak. Ajue sampai dulu rasanya. Disebabkan barang2 semua 3 trolly, Ajue tak boleh nak tolak sekali harung. So, menunggu la kat luar airport sampai naik beku semua haha. Alang pulak sampai airport terus masuk tak perasan Ajue masih kat luar. Dah sejam kut kami tak dapat contact. Last last Ajue terpaksa roaming hantar SMS dan Wasap kat group family di Terengganu minta bantuan. Akhirnya, Allah tolong kami, phone Ecah tak roaming tapi dia dapat SMS Ajue. Tapi tak boleh reply. Ajue bagitau Ajue kat luar. Kesejukannnn kebekuannnnn. Dia dan Mecko cepat cepat keluar airport cari Ajue . Sib baik jumpa, haishhhh. Kalau tak Ajue sorang jer la gi Korea haha. Sebab semua passport, ticket, beg dengan Ajue.

Masa nak boarding, flite delay sebab heavy snow katanya. Jeng Jeng Jeng!!

IMG_20171216_014858_639

IMG_20171216_014858_642

IMG_20171216_014858_643

IMG_20171216_014858_644

IMG_20171216_014858_649

IMG_20171216_104208_125

IMG_20171216_104208_126

IMG_20171216_104208_127

IMG_20171216_104208_129

IMG_20171216_104208_130

IMG_20171216_104208_139

 

Tiba di korea, kami terus mencari. hehe. Dah settle van besar 2 bijik, kami ke homestay kat , jauh  jugak la dari Airport. Sejuknya sampai tak tahu nak describe. Snow takde pulak turun. haishhh. So inilah stocks makanan kami bawak dari Malaysia. Hambekkk. Dah siap siap kira untuk bekalan kami sepanjang di Korea. InsyaAllah

IMG_20171217_004717_230

IMG_20171217_004717_231

IMG_20171217_004717_236

IMG_20171217_004717_240

IMG_20171217_004717_241

IMG_20171217_004717_246

IMG_20171217_004717_253

IMG_20171217_005212_706

IMG_20171217_005212_707

IMG_20171217_005212_710

 

Bangun pagi, Ajue sajer ambik angin sejuk kat luar rumah sambil makan roti dan minum nescafe. Sejukkk takyah citer laa. Tapi sanggupppp. Nak posing punya pasal kan.. Later on, kakak Ajue join sekali hehe.

Lepas semua siap, kami berjalan menuju ke stesen DMC. Pagi ni agenda pertama ialah Namsan Tower. Jom!!

IMG_20171217_005757_377

IMG_20171217_010205_474

IMG_20171217_010205_477

IMG_20171217_010205_480

IMG_20171217_010205_491

IMG_20171217_010205_492

IMG_20171217_010205_495

IMG_20171217_010205_497

IMG_20171217_010435_939

IMG_20171217_010435_942

IMG_20171217_010435_952

IMG_20171217_010435_958

IMG_20171217_010435_960

IMG_20171217_010435_965

IMG_20171217_010435_968

IMG_20171217_011713_153

IMG_20171217_011713_154

IMG_20171217_005212_716

IMG_20171217_005212_720

IMG_20171217_005212_722

IMG_20171217_005212_723

IMG_20171217_005212_727

IMG_20171217_005757_362

IMG_20171217_005757_369

IMG_20171217_005757_373

IMG_20171217_005757_374

IMG_20171217_005757_375

 

Yeay!!! akhirnya, jumpa jugak snow yang telah turun dua tiga hari lepas. hehe, boleh lah jadi jakun sat. LOL. As always, semek anis tak tahan sejuk, kena pujuk dengan abang dia baru dia nak jalan. Nak naik Namsan Tower ni mencabar keimanan sungguh. Giler tinggi pendakian. Tapi masa nak turun, kami memilih turun dengan Lift (cable). Perut dah lapar, kami cari kedai cafe untuk makan bekalan yang kami bawa. Tapi kami beli minuman panas lah kat situ.

 

IMG_20171217_011713_150

IMG_20171217_011713_157

IMG_20171217_011713_176

IMG_20171217_011713_179

IMG_20171217_012124_304

IMG_20171217_012124_305

IMG_20171217_012124_306

IMG_20171217_012124_309

IMG_20171217_012124_312

 

Dah kenyang, kami terus ke MyeongDong untuk shopping night market kat situ. Ajue rembat sebanyak mungkin Etude Mask. Murahhhhhh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *