Raya Gathering G n G ex SHAMS

Salam raya,

Alhamdullilah berjaya jugak akhirnya geng geng GnG mengadakan pot luck Raya kat rumah Ajue pada 31 Ogos 2013 baru baru nih. Walaupon hujan lebat mencurah2 membasahai bumi namun sejurus selepas asar keadaan kembali terkawal. Hujan yang lebat tadi pon berhenti maka kami dapatlah menghidupkan api tempat unyuk BBQ.

Terima kasih tak terhingga kepada semua yang sama sama menjayakan gathering raya kami kali ni. Walaupon Selanhor dan seluruh Shah Alam dilanda krisis air kerana penumpahan minyak diesel di sungai selangor,  namu kami tak berputus harapan untuk meneruskan jugak aktiviti kami yang telah lama dirancang.

Masing masing bawak makanan untuk dijamukan serta air minuman sendiri. Ajue just sediakan tempat serta  BBQ. Dan takmlipa juga penyumbang hadiah lucky draw daripada geng geng Gedix. Happyyyynya pada hari tu rasa tak nak bagi orang balik sebab tak puas kami bercerita kisah kisah lama, kerjaya sekarang serta aktiviti akan datang bagi menguatkan hubungan silratulrahim antara kami.

Okay, taknak ulas panjang panjang, jom layan gambar kay. Sorry tak boleh upload semua.. banyak sangat.

image

image

image

image

image

image

image

image
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
image

image

image

image
image

image

image
image

image

image

image
image

image

image

image
image

image

image

image
image

image

Open house Raya Encoral

Alhamdullilah tiap tiap tahun office lama Ajue iaitu Encoral Digital Solutions yg dulu ya nama ANSI mengadakan tumah terbuka kepada semua staf nya dan tak lupa juga kepada ex staff serta customers mereka. Dan Ajue takkan melepaskan peluang ini sebab disinilah office dimana tempat Ajue mula mula berkhidmat sebagai trainee dan seterusnya jawatan terakhir sebagai Project Manager setelah 5 tahun berada di sana.

Banyak pengalaman , kenangan suka duka pahit manis dalam sejarah hidup Ajue bersama Encoral dan Encoral jugaklah yang  mengiringi perjalanan hidup penuh berliku Ajue kira kira 15 tahun yang lalu. Malah semua staff Encoral jugak menjadi penguat semangat Ajue untuk teruskan kehidupan Ajue, terutamanya barisan managers dan jugak Ayahanda Encoral sendiri iaitu En Azman. Bila terkenangkan kisah lama mau berderai airmata ni tapi itu semua menjadikan Ajue lebih kuat menghadapi hari hari mendatang. Terima kasih Encoral, semua staff Encoral dan juga managers yang banyak membantu Ajue selama ini. Baik dari segi kehidupan malah juga pengalaman kerja terutamanya dalam bidang IT ini.

Tanpa pengalaman yang dikutip semasa di Encoral amatlah mustahil untuk Ajue sampai ke tahap ini.

So, taknak ungkit kisah lama lagi, yang penting Ajue amat bertuah kerana ada Encoral yang memberi 100% support pada Ajue dari dulu sampailah sekarang. Company lain ada jugak tapi hanya dengan Encoral saja Ajue melalui sejarah dalam hidup Ajue.

Jom, kita tengok gambar pulak yer.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

En Amin, Manager yang banyak mengajar Ajue tentang Sales, Project Management, Tender dateline dan lain lain pasal sesuatu project.

image

Inilah CEO Encoral, En Azman Hussin. Ayahanda kami di Encoral dulu. Aactually Ajue kenal Encoral masa Ajue belajar kat UUM lagi. Masa tu En Azman datang UUM bagi talk pasal Java. Kebetulan Ajue pon ambil subject tu dan Ajue menghadiri talk tu. Kagum dengan tajuk yang disampaikan dan Ajue terus berazam bila praktikal nanti Ajue nak buat kat Encoral. Ternyata impian menjadi kenyataan dan bermula dari praktikal lah Ajue terus ditawarkan menjadi staff Encoral. Syukur sangat sangat masa tu sebab tak perlu susah payah mintak kerja, tak perlu menganggur pon lepas habis UUM. Thanks En Azman!

Sambutan Aidilfitri oleh Dun Batu Tiga

Salam Raya 6,

Wahh apa tu. Yerla, kalau dah habis puasa sunat 6 syawal, lepas tu boleh la raya. Betul tak. So, jumaat lepas Ajue dah complete kan 6 hari puasa sunat bulan Syawal. Alhamdullilah.

Kebetulan pulak ada sambutan hari raya anjuran Dun Batu 3, YB Rodziah.  Ajue ambil kesempatan ni untuk berjumpa dengan YB sebagai tanda terima kasih YB terhadap sumbangan beliau kepada sekolah SK24 selama ini.

Kebetulan masa Ajue sampai tu, majlis diserikan lagi dengan kehadiran Datuk Seri Wan Azizah. Ajue sangat bertuah kerana dapat makan satu meja dengan YB dan jugak Datuk Wan Azizah. Banyak benda sempat sembang tentang sekolah, dan kebajikan anak anak di Seksyen 24 ni. Alhamdullilah.

Kesempatan itu jugak Ajue sempat bercerita tentang GLAM. Tentang usaha kami usahawan bumiputra terutamanya wanita dalam industri ini.

Dulu, masa masih bekerja di syarikat lama, Ajue suka sangat buat kerja kerja kebajikan macam ni, jadi ahli persatuan itu ini. Bantu masyarakat sekeliling, terutamanya masa depan anak anak kecil sekarang dengan pelbagai program motivasi, team building, kem remaja , klinik UPSR dan sebagainya. Tapi, disebabkan kekangan waktu bekerja banyak kali Ajue tak dapat join beberapa aktiviti.

Jadi, sekarang ni Ajue gunakan peluang yang dengan sepenuhnya, masa terletak ditangan kita untuk kita penuhi dengan sebaiknya. Seronokkan. Boleh buat macam macam sekarang ni. Seronok pulak buat kebajikan, walau tak dibayar satu sen pon tapi Ajue suka dapat menabur bakti dan hulurkan bantuan. Rasa dekat diri dengan masyarakat. Semakin banyak benda Ajue belajar erti kehidupan, semakin dekat diri dengan Allah. Bila merenung balik nasib segelintir masyarakat yang dalam kekurangan, kita rasa makin bersyukur dengan segala nikmat yang ada.

Kepada blog reader Ajue, jika membaca ni, kami warga sekolah masih lagi kekurangan dana untuk mendirikan sebuah surau untuk anak anak sekolah SK24. Jika ada yang ingin membuat sumbangan, boleh lah hubungi Ajue yer. InsyaAllah, Ajue akan pastikan surau ini terlaksana juga akhirnya. InsyaAllah….

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Semoga segala usaha kami seluruh warga PIBG SK24 mendapat keberkatan dan dirahmati olehNya.

Glam Utara dan BVSM

Alhamdullilah setelah sekian lama Glam Utara berehat, kini kami leaders Glam kembali beraksi untuk memberikan yang terbaik kepada semua glampreneurs yang berada di Utara tanahair.

Kali ni Ajue ditugaskan untuk menjadi speaker pada majlis ilmu malam tu. Topik kali ni ialah berkenaan dengan pelapik tilam BVSM.

Kebetulan pulak sekarang kan pakej melancong ke Gold Coast sedang berlangsung. Ramai yang nak mengetahui bagaimana cara nak qualify trip percuma ni dengan tilam BVSM.  Dan jugak dengan BVSM ni jugak boleh generate bonus pertama hampir RM5000. Berminat nak tahu? Boleh contact Ajue kay.

Ajue bertolak dari Shah Alam tengahari tu, sampai Seberang Jaya lebih kurang jam 3 petang. Check in hotel dan rehat sambil menyiapkan bahan bahan untul slide serta untuk Personal Touch rakan kongsi di Utara.

Tahniah kepada yang hadir pada malam tu. Ada yang datang dari mainland, dari pulau pinang, Kedah, Perlis dan juga Ipoh. Kagum dengan semangat mereka. Nak ilmu tak boleh berkira kira. Mesti ada pengorbanan dan pengorbanan itulah yang akan membawa kepada kejayaan kepada kita suatu hati nanti. Tak kira kita under leader siapa sekalipon, namun kami semua Glampreneurs bersatu di bawah satu bumbung GLAM.

Inilah yang menjadi asas pegangan kami selama ini. Dengan sebab ini kami merupakan kumpulan terbesar dalam Network Marketing Hai O. Dan kami amat berbangga dengan pencapaian kumpulan kami. Alhamdullilah.

Dulu Ajue pon macam ni jugak, masa tu masih lagi bekerja. Setiap kali ada kelas ilmu balik kerja terus pergi. Sorang sorang jer masa tu. Yer la, sebab sebagai persediaan diri sendiri serta untuk membimbing kumpulan jugak suatu hari nanti. Masa tu Ajue tak mempunyai kumpulan yang besar lagi, tapi impian tu sudah ada. Ajue memandang ke depan, bagaimana suatu hari nanti kalau Ajue dah ada kumpulan sendiri, takkan nak mengharapkan leader Ajue yang jaga semua. Betul tak. So dari situ Ajue ambil initiative untuk belajar jadi leader sendiri dengan menimba seberapa banyak ilmu dari mentor mentor yang dah lama dalam Glam.

Sejak Ajue berpangkat DSM lagi Ajue dah diberi peluang bercakap di depan majlis ilmu. Jadi emcee pon dah ada pengalaman. Terima kasih tak terhingga kepada mentor Ajue yang jugak founder Glam sendiri iaitu CDM Hanis Haizi dan juga CDM Razali Zain kerana memberi Ajue peluang seperti ini.

Ajue percaya semua orang boleh berjaya, dengan syarat adanya kerelaan hati serta keazaman yang tinggi atas apa yang diimpikan. InsyaAllah.

image

image
image

image

image

Bersama CDM Ieja , yang juga merupakan speaker pada malam tu. Kagum jugak dengar cerita susah senang ieja dalam mengharungi cabaran dalam business. Namun semua terjawab dengan pangkat teritnggi dalam Hai O awal tahun ni. Syabas Ieja.. Ajue akan follow semua leaders bagi tunjuk ajar supaya sama sama berjaya jugak suatu hati nanti, InsyaAllah.

Haritz birthday party

Salam raya.. yer la. Still bulan raya kan.

So, Ahad baru baru ni telah berlangsung majlis harijadi anak CDM Hanis Haizi.  Bertempat di ruman parents CDM Hanis Haizi iaitu kat Bandar Tun Hussein Onn, Cheras. Kami Glampreneur ramai ramai dijemput kesana memeriahkan lagi majlis.

Tapi Ajue tak stay sampai habis sebab ada lagi satu open house nak kena pergi kat TTDI dan jugak nak hantar Adlan balik asrama.

Masa majlis tu,  clown tu sempat panggil Adlan ikut aksi dia buat. Haha lawak laaa, Adlan ni pemalu orangnyer.

Jom kita tengok sekitar majlis tu

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Dan yang paling best dapat jumpa parents CDM Hanis. Kami pernah terjumpa semasa di Paris dulu. Masa tu tahun 2006. Rugi tak keep in touch sejak jumpa dulu, kalau tak dah lama kenal CDM Hanis kan. Tapi takper kalau dah jodoh nak jumpa balik sekarang pon itu semua kerja Tuhan kan. Dah memang ditakdirkan Ajue jumpa CDM Hanis balik melalui Business Network Marketing ni. Alhamdullilah. Syukur sangat sangat berada di bawah pimpinan beliau.

image

Ni masa kat Disneyland Paris.

image

Gambar ni pulak masa birthday party hari tu.

Glam Raya

Salam Glam Raya,

Alhamdullilah kelas pertama bulan Syawal dimulakan dengan jamuan raya untuk semua Glampreneur.  Masing masing bawak makanan sendiri. Ajue? Sudah tentu lah Mee Kari Special. Kali ni Ajue buat extra pedas gethu. Licinnn

Jamuan ni jugak memilih Best Woman Dress dan Best Man Dress. Happy dan bangga sangat bila Best Man Dress jatuh kepada Farouk,  dari team Ajue. Nak tengok baju apa Farouk pakai? Jeng jeng jeng…..

image

Baju melayu Teluk Belanga Johor, siap sampin lagi dan songkok. Caya lahhhh Farouk.

Lepas jamuan baru kami mula dengan kelas ilmu. Topik kali ni berkenaan dengan produk BVSM dan Pelan Marketing untuk BVSM yang bonus pertama bermula dengan hampir RM5k!!! Nak tahu bagaimana? Jom next glam kelas di Utara, iaitu di Hotel Seri Pauh, Permatang Pauh, Pulau Pinang pada 21 August.

Ajue akan jadi speaker pada malam tu. Datang ramai ramai kay, nanti Kami Glampreneur akan tunjukkan cara bagaimana nak qualify melancong ke Gold Coast secara FREE dengan bonus petama RM5K gethu.

Jom kita layan gambar sekitar raya glam.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Edisi Raya Reunion SHAMS

Salam reunion raya…

Perancangan awal oleh para seniors kini menjadi kenyataan. Kami selalu berjumpa discuss apa saja aktiviti yang boleh dilakukan seperti tabung khairat kematian, ziarah guru guru kami, dan sebagainya. Semuanya bermula dengan initiative Abang Lokman, senior Ajue masa sekolah menengah dulu.

Acara terbesar kami rancang ialah gathering raya besar besaran semua batch sejak SHAMS ( Sheikh Abdul Malek School )ditubuhkan. Semua batch dijemput hadir. Iklan juga turut diwarwarkan melalui radio, surat khabar , facebook, instagram dan blog.

Malah ada dikalangan senior kami yang menjadi YB di Terengganu. Kagum dengan mereka.

Dan pada hari raya keempat sejarah telah tercipta. Seramai lebih kurang 400 orang bekas pekajar SHAMS telah berkumpul di Dewan Sekolah kamk untuk sambutan hari raya kami disertai dengan beberapa orang  cikgu serta bekas pengetua kami. Ada yang datang jauh dari segenap pelusuk negara demi perhimpunan raya terbesar ini.

image

Masuk paper lagi…

Ajue bertugas di meja pendaftaran bersama isteri Abang Lokman, iaitu Nor.

image

image

image

Antara guru guru kami yang pernah mengajar kami selama di sekolah …

image

image

image

Jom kita tengok sekitar gathering terbesar hari tu…

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Semasa majlis berlangsung, kami juga sempat membuat kutipan tabung khairat kematian bekas pelajar yang telah meninggal dunia. Dan kebetulan pulak salah seorang keluarga arwah merupakan sedara Ajue, jadi sumbangan terus disalurkan pada keluarga arwah. Semoga usaha murni ini dapat diteruskan hingga ke generasi seterusnya dan ikatan silratulrahim dapat dieratkan antara kami kekuarga SHAMS, insyaAllah.

image

image

image

image

Edisi Raya Terengganu dan Kelantan

Salam raya….

Ok kali ni kita sambung beraya kat Terengganu dan Kelantan pulak kay.

Ajue balik pada malam raya kedua. Konvoi dua kereta dengan adik Ajue. Sampai Terengganu subuh hari. Pastu mula berjalan raya ke rumah senior Ajue , Abajie kat Wakaf Beruas. Adik dia Ruslina sama batch dengan Ajue sekolah yang sama jugak. Pastu kami bergerak ke rumah Eda pulak. Dengan geng Ajk Reunion Raya.

Dah settle rumah kawan, Ajue ke ruma makcik Ajue kat Losong pulak sebelum ke Jalan Kamaruddin.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Di Kelantan pulak Ajue beraya di rumah pakcik Ajue kat Jalan Pengkalan Chepa. Kebetulan business partner Ajue Ferrie dah Shikin pon ada sekali. So terus ambil peluang buat Personal Coaching dengan diorang. Ilmu busines yang Ajue kutip sikit demi sedikit Ajue share kan bersama.

Dan Ajue sempat lagi menjejak seorang kawan baik semasa di sekolah menengah dulu. Ida Zalina. Lama betul tak jumpa Ida. Ida tetap maintain vogue walaupon dah anak 7 sekarang. Kagum denhan beliau.

image

image

image

image

Edisi Raya Shah Alam dan Bukit Jelutong

Salam Raya…

Tahun ni Ajue beraya di Shah Alam dulu selama dua hari. Selepas tu baru balik kampung kat Terengganu dan Kelantan. Sebabnya, tahun ni plan asal nak buat lemang dan rendang kat rumah Ajue, last minit terpaksa cancel disebabkan anak saudara Ajue masuk wad.

So, tema tahun ni kami pilih warna purple. Bukan pilih tapi sebenarnya recycle baju yang kami buat untuk dua wedding family. Satunya adik ipar Ajue bulan april hari tu dan satu lagi sepupu Ajue bulan jun lepas.

image

Menu apa pagi raya? Memandang kan mak Ajue beraya dengan Ajue tahun ni, Ajue masak special nasi Briyani resepi pakistan dari kawan baik Ajue, Datin Ida. Licinnnnn

image

Satay dan kuah kacang pulak mak Ajue bawak dari Terengganu. Nasi impit rebus sendiri.

OhYa, lupa nak bagi tau. Malam raya tu KRT Kejiranan Rukun Tetangga Ayusutra menganjurkan takbir raya dari rumah ke rumah. Alhamdullilah, oleh kerana kami beraya di sini, jadi rumah Ajue pin mendapat kunjungan jiran jiran untuk bertakbir raya. Sejuk dengar orang bertakbir malam tu. Ajue sempat menjamu para tetamu dengan mi goreng.

image

image

image

Orait rumah pertama kami beraya ialah rumah makcik dan pakcik Ajue, kat seksyen 9 dan seksyen 7. Lepas tu ke rumah kakak Ajue pulak kat Seri Kembangan. Jom kita layan gambar sekitar raya pertama kay.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Okay, settle belah Ajue.
Raya kedua pulak rumah mentua kat Bukit Jelutong. Lepas rumah sedara belah Shahril. Malam pulak kami dah bertolak balik ke Terengganu.

Jom tengok sambungan gambar raya hari kedua pulak kay.

image

image

image

image

image

Yang paling seronok ialah kanak kanak. Sebab nak kutip duit raya. Pastu malam malam kira sapa banyak.. hehhe teringat zaman Ajue dulu dulu pon macam tu jugak.

Tapi dulu Ajue beraya di kampung .. beraya pon jalan kaki ramai ramai. Pakai masuk jer rumah jiran jiran. Kalau nak bandingkan raya dikampung dan bandar, Ajue lagi suka kat kampung. Masuk kejap kejap jer kat rumah , makan biskut raya, minum air, pastu salam dapat duit raya. Pastu rumah seterusnya.. syokkkk kann.
Raya kat bandar lepak rumah 2 3 jam, sembang lama lama boleh cover paling banyak 2 rumah jer. Hmmm well terpulang pada individu la kan mana lagi seronok. Maybe Ajue suka kat kampung sebab masa tu kecik lagi, ingat nak kutip duit raya jer hehe.

Terdetik dalam hati Ajue, by age 50 kut Ajue nak balik kampung.. tinggal tetap kat sana. Masa tu anak anak dah besar so diorang boleh tinggal dimana mana mereka suka. Time raya kena balik kampung rumah Ajue. Pasang pelita main bunga api, masak rendang, bakar satay.. suasana kampung gethu. Wow , best kannnnn. InsyaAllah… semoga menjadi kenyataan. Ameennn. Sebab tu kena kumpul duit dari sekarang savings kena ada, sebab untuk kesenangan di hari tua kan. Tak perlu nak kerja sampai pencen. Dah tua nanti, nak kena ada family bonding yang kukuh agar ikatan kekeluargaan diteruskan ke generasi seterusnya. Walau setinggi mana sekalipon kita berada, adat dan tradisi melayu jangan di lupakan. Nanti anak cucu tak kenal kampung tu apa..