Adlan balik asrama

Salam semua…

Kali ni nak citer pasal anak bujang sorang ni.

Adlan dulu pendiam orangnya. Tak banyak cakap. Kalau tanya sepatah. Dia jawab sepatah. Kadang kadang tak jawab langsung. Susah nak dengar dia bercerita.

Tapi since masuk IQKL ni loyar buruk pulak budak ni. Hehe dah besar agaknya kan.

Baru baru ni Ajue keluar shopping dengan dia. Sebab dah bukak sekolah. IQKL masuk awal sebab ada ujian hafazan. Yer la dah lama sangat bercuti risau pulak dah tak ingat kan. Kat rumah bukan bukak Quran pon. Asyik2 dengan PS dia jerr.

So mula mula beli jubah. Dah pandai nak kaler apa. Dulu pakat pakai jer warna apa apa pon Ajue belikan.

Pastu kopiah pulak. Sampai 3 kaler dia beli. Track bottom yang jenis kain tebal ntah apa ntah nama kain tu. Brand Diadora. Sama dengan Tshirt dia.

Jersey bola pon sama. Kasut bola Line 7. Sebab dia nak kaler oren. Hehe warna rasmi group gediks Ajue tu.

Pastu minyak rambut pulak Loreal Prefessional. Adlan sendiri nak. Sebab  rambut dia pakai hair dryer. Haaa hair dryer hokkay. Kalah adik pompuan dia.!

Pastu dah settle semua baru hantar dia. Haa bab nak kemaskan bilik dia failed. Ajue jugak kena buatkan. Sian pulak kan. Apa apa jer la Adlan..

Tapi Ajue bangga. Adlan bukan saja dapat menghafaz sampai 12 juzuk dah tapi dalam bidang akademik beliau still cemerlang. Ni result akhir tahun dia.

Hmmmmm ada sebijik C!!! Bila ditanya Adlan bagi reason dia tak sempat jawab dalam jawi so dia hentam rumi. Hokkayyy.. reason diterima. Asalkan dapat markah tertinggi untuk form 2. Dan tahniah anak Ibu kerana mendapat tempat pertama exam akhir tahun baru baru ni.

Ingat lagi masa Adlan kat As Sofa last year. Pon beliau cemerlang dalam ketiga tiga bidang di sana. Tempat pertama dalam Akademik. Pertama dalam AdDinniah dan juga tempat pertama dalam hafazan.

Form two even tukar sekolah baru pon beliau menunjukkan prestasi yang cemerlang. Alhamdullilah. Tahniah sekali lagi. Ibu bangga dengan mu.

Keep it up kay. Tahun depan PMR pulak menanti. All the best!!

image

image

image

image

image

image

image

Hantar Kakak pergi Umrah

Salam my blog readers..

Baru baru lepas hantar mak Ajue pergi Qatar kat adik Ajue. Kali ni ke KLIA lagi untuk hantar kakak Ajue pulak sekeluarga ke Mekah.

Okay.. ni entry masa hantar kakak Ajue sekekuarga menunaikan umrah melalui pakej Zahafiz Travel.

Beliau pergi dengan family belah suami beliau. Untung dan bertuah anak anak saudara Ajue tu. Kecik kecik lagi dah sampai ke tanah suci. Alhamdullilah.

Teringat pulak masa Ajue pergi Mekah 2011 dulu. Masa tu Ajue berdua dengan Adlan. Pakej Andalusia. Tu pon ramai jugak pergi mak,adik,pakcik dan makcik semuanya 10 orang.

Harap sangat kami dapat ke sana lagi tahun depan ramai  ramai. Mesti best kan.

Semoga Ajue dipanggil lagi ke sana untuk memunaikan Haji pulak semnetara umur masih muda ini. Errr muda la kan. Tak sampai 40 lagi. Ngee

InsyaAllah

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Wedding Zali Episod 1

Salam semua

Ni masa kenduri belah pengantin perempuan. Tema.. warna warni. Belah adik ipar kaler pink.

Tahniah adik Ajue. Semoga kekal ke anak cucu dan akhirat.

Akad nikah oleh ustaz Ajue masa kat sekolah dulu. Ustaz Yasin. Lama tak jumpa ustaz.

Hantaran dulang semua dibawak oleh anak anak ajue dan anak anak saudara jer. Ramai jugak ek anak dara.. lepas ni sorang sorang laa kenduri. Seronok tengok diorang membesar sama sama.

Ok.. enjoy the pics.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Balik Kampung Episod 2

Salam alll..

Okay. Episod 2 pulak.

Kali ni Ajue drive sendiri bersama sama anak anak lelaki pulak. Adlan baru selesai pertandingan Hafazan semalam.

So kami bertolak seawal jam 6 pagi. Sesudah subuh gethu.

Kabus tebal kat LPT. Jarak penghilatan pon terhad. Yang paling tak best ialah jalan berlubang lubang sepanjang LPT sampai ke Paka. Letih kawal stering kereta elak masuk lubang. Akhirnya kami sampai kat KT jam 12 tengahari.

Oh ya. Masa nak bertolak tu sempat masuk Mc D drive thru kat hiway NKVE buat alas perut. Pastu Ajue berenti sekali jer kat Kuantan untuk isi minyak.

Anak anak semua tidur jer sepanjang perjalanan. Senang bawak kereta macam ni.

Okay. Sampai jer terus call kawan Ajue ambik Cheesenan yang dipesan khas malam tadi. Ada 12 keping semuanyaaa. Best sangat cheese nan kedai RSMY ni. Even dah sampai kampung pon still bolwh tarik tinggi cheese dia.

Pastu mulalah operasi menginai tangan. Hehehe. Kawan Ajue ni suka melayan budak budak. Lepas sorang sorang tangan dia lukis kan.

Cantikkk hasil seni Datin Gweng ni kan. So sesaper nak silalah contact beliau yer. Tak mahal pon. Sebelah tangan RM5 jer.

Pastu dah sampai kampung sah kalau tak pekena ICT. Haaa apa tu ICT???

Well. Ikan Celup Tepung. Lokasi. Teluk Ketapang. Besttttt sangat.

Bayangkannnnn seramai ramai tu yang makan baru RM115. Murah kan.

Okiesss. Lepas ni nak citer pasal majlis perkahwinan adik Ajue pulak. Tungguuuuu

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Balik kampung episod 1

Salam allll

Lama tak update kan. Banyak betul perkara berlaku lately. Nanti lah Ajue ceritakan kay.

Ok. Kali ni nak citer pasal balik kampung. Alkisahnya kami memang nak balik naik kereta. Tapi masa tu banjir besar berlaku di Kuantan. Dan Adlan pulak ada pertandingan Hafazan. Jadinya kami terpaksa split balik kampung.

Mula mula Ajue tumpangkan girls dulu iaitu Ecah dan Anis naik flite dengan kakak Ajue. Bagi lepaskan yang 2 beradik ni dulu.

Flite Air Asia jam 7 pagi. Tapi terpaksa turun awal untuk elakkan kesesakan kat LCCT.

Ni first time anak anak Ajue balik tanpa Ajue. InsyaAllah semua selamat.

Oh ya.. lupa nak cakap. Kami balik kampung sebab adik Ajue nak kawen. Kenduri belah pengantin perempuan 14 Dec manakala belah Ajue keesokannya 15 Dec 2013.

Orait. Thats all for now. See you next entry.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Pertandingan Hafazan

image

Salam semuaaa..

Okay nak citer pasal pertandingan hafazan pulak. Actually pertandingan seumpama ni setiap tahun diadakan. Ni kali pertama Adlan masuk pertandingan hafazan untuk peringkat Wilayah Persekutuan.

Ada dari pelbagai sekolah tahfiz dan darul Quran yang menyertai kali ni. IQKL tak kurang hebatnya menghantar wakil.

Ada 3 kategori hafazan. Kategori 1 hingga 10 juzuk. 1 hingga 20 juzuk dan 1 hingga 30 juzuk.

Memandangkan Adlan hafaz sampai juzuk 12 jadi beliau memilih kategori pertama. Seramai 48 peserta kesemuanya. Dan hanya 7 peserta yang berjaya ke peringkat seterusnya.

Takper la kan. Mungkin kali ni nasib tak menyebelahi Adlan. Bagi Ajue layak ker tak bukan menjadi ukuran. Yang penting Adlan memperolehi pengalaman pertamanya kan. InsyaAllah tahun depan cuba lagi.

Untuk semua peserta hadiah merupakan sepasang jubah dari Jakel. Tahniah dan syabas kepada peserta yang berjaya ke peringkat seterusnya. Iaitu antara negeri pulak.

Apa apa pon. Ajue amat bersyukur kerana mempunyai anak yang menhafaz AlQuran. Bukan senang nak jafaz 30 juzuk. Ukur baju di badan sendiri. Sungguh Ajue tak mampu. Setakat beberapa surah tu boleh la. Kagum dengan semangat yang ada pada Adlan.

Semoga Allah terus memberkati beliau serta menguatkan semangat beliau untuk menjadi seorang huffaz suatu hati nanti. InsyaAllah.

Proud of you, my son.

image

image

image

Family Day exSHAMS Kemensah Waterfall

Salam all…

Wah dah lama tak menulis. Ni pon entry lama tapi baru berkesempatan nak update.

Okies. Kali ni nak cerita pasal first time ever Family Day bagi exSHAMS sekolah menengah Ajue.

Dulu masa hari raya Ajue pernah update pasal sekolah Ajue ni. Alaa yang masuk paper tu. Ingat tak..?

Ni aktiviti besar terakhir kami untuk tahun ni rasanya. Ada jugak kami buat gathering tapi takde la besar besaran.

So. Berbalik pada FD ni.
Lokasinya kat Kemensah Waterfall. Belakang Zoo Negara. Kalau dari tepi zoo tu masuk terus ke dalam kira kita 20 minit.

Dia ada banyak chalet. Kami dah book semua chalet kat situ kalau tak silap 14 kut.

Ajue dapat yang betul betul tepi waterfall. Gethu!!!!!
Tapi since ni kali pertama anak anak ikut aktiviti macam ni kami tak lepaskan peluang nak bermalam dalam khemah jer.

So sampai jer terus pasang 2 bijik khemah. Adlan..Ecah dan Anis tido dalam satu khemah. Ajue dan Afiq tido dalam khemah lagi satu.

Malam tu tido bertemankan bunyi air terjun.. eahhhhhhh nyamannyaaaa rasa. Bestt sangat.

Actually Ajue sampai dah lewat. Dah terlepas pon aktiviti yang best pagi dan petang tu. Sebabnya ada konvo Afiq. Tapi takper.. buat ni pon semua untuk anak anak kan.

Malam tu kami ber BBQ. Semua ni di taja oleh Datin Ida. Alahh yang owner RSMY tu.. kawan Ajue since sekolah rendah lagi. Terima kasih Datin Ida.. besttt sangat BBQ malam tu.

Lepas tu masa nak tido sempat lagi Dato balik ke restoren dan bawak satu bekas teh tarikkkk. Ya Allahhh bestttnyerrr. Ajue memang suka teh tarik. Fav ajue selain dari Latte.

Datin Ida call suruh datang kat tempat berkumpul. Pekena teh tarik malam malam dalam hutan.. peergghhhh marveles gethu.

Esoknya pulak menu roti canai. Pastu ada karaoke dan tarik tali..lari dalam guni..baling telur serta sukaneka untuk kanak kanak.

Oh ya.. pagi pagi tu semua bangun awal sebab nak terjun sungai. Hehehe jam 6.30 dah ready. Bestttt sangatttt. Macam nak pergi lagi ke sana.

Ajue menang tempat pertama acara lari dalam guni hehehe. Dapat hadiah Thermo Pot.

Ohh lupa nak bagitau. Masa tengah BBQ tu ada acara lucky draw. Ajue dapat 2 kali hadiah . Sebab ramai sangat yang menaja hadiah kan.

Ajue sendiri bagi hadiah jugak. Ajue bagi suvenirs dari Korea. Dan yang bestnyer business partner Glam sendiri yang dapat iaitu Zalina. Hehe

Lepas lunch esoknya ramai yang bergerak balik. Maklumlah ada yang dari Terengganu. Ada dari Kuantan lagi.

Syok kalau ikatan ini berterusan kan. Rasa macam adik beradik dah kami semua. Boleh tumpang bercerita serta mendengar cerita suka duka kami sama sama.

Okies.. setakat ini dulu yer. Lain kali kita cerita lagi.. bye.. Assalamualaikum!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

My little boy graduation day

Alhamdullilah..

Dah selesai era tadika anak anak. Semua anak anak ajue sekarang dah takde yang bersekolah tadika lagi.

Afiq baru saja menamatkan zaman tadika nya baru baru ni.

Kalau ikutkan masa Adlan dulu tamat tadika di Tadika Al fitrah kat Bandar Tasik Selatan. Tapi masa tu Ajue tak sempat nak tengok dan Adlan sendiri tak dapat hadir masa hari graduation dia. Sebabnya nenek saudara Ajue meninggal dunia sehari sebelum acara graduation Adlan. Jadi kami tak berkesempatan untuk tengok Adlan buat persembahan serta penyampaian sijil. Masa tu Adlan menjadi pelajar terbaik keseluruhan tadika dia.

Aisyah pulak tamat di Tadika Krista Bandar Tasik Puteri Rawang.

Masa tu buat kat Sekolah Rendah Tasik Puteri. Aisyah buat beberapa persembahan jugak. Aisyah pon menjadi pelajar terbaik dalam satu subjek. Math kalau tak silap. Rasanya Ajue ada tulis entry kat fotopages Ajue.

Anis dan Afiq tamat tadika di Tadika Bonda. Sebelom ni mereka berdua sempat belajar kat Genius Aulad seksyen 23 Shah Alam. Tapi sebab Ajue takde maid masa tu so Ajue tukarkan mereka berdua di Tadika Bonda. Senang nak hantar dan ada khidmat day care kat situ. Lama jugak takde maid. Tapi lepas dapat maid baru malas la pulak nak tukar balik ke Genius Aulad. So Ajue teruskan jer sampai tamat belajar.

So. Masa Afiq konvo ni Ajue happy dan bersyukur sangat sebab Afiq ni masa umur 5 tahun dia masih belum boleh bercakap dengan betul. Kalau nak tahu dia cakap ambil yang hujung jer.

Contohnya dia kata Kok Dah Ti. Semua tak faham kan. Haha. Cuba teka apa dia kata.
Jenuh jugak la nak faham. Tapi masa tu hanya Anis sorang jer yang fahamm . So Anis translate laaa.. Afiq kataaa Pokok Dah Mati..

Aduhaiiii apiq apiq!!

Tak saangka. Masuk jer 6 tahun Afiq tiba tiba boleh bercakap normal seperti kanak kanak lain. Fluent pulak tu. Alhamdullilah.

Dan sekarang pejam celik dah pon nak masuk Tahun Satu sebulan jer lagi nanti. Dah besar kan dia.. rasa baru jer lahirkan Afiq semalam. Dah la Afiq tu lahir 8 bulan jer kandungan.

Sebab Ajue bleeding masa masuk bulan ke lapan. Macam macam doktor Guna kat Damansara Speciallist buat nak stopkan bleeding serta contraction tapi dah sampai masa dia kan.

Afiq lahir masa mothers day masa tu. Hadiah untuk Ajue kan. Masa tu doktor Guna tengah nak pergi dinner celebrate mothers day. Ingat lagi Ajue call dia kol 5 petang. Nasib baik kejap jer Afiq nak menjenguk dunia. Jam 6 lebih selamat bersalinkan Afiq. Alhamdullilah.

So. Tahun depan semua anak anak dah bersekolah. Dua sekolah rendah. Dua sekolah menengah. Alhamdullilah. Syukur atas apa yang ada. Nikmat yang tak terhingga.

Dan apa yang Ajue lakukan sekarang ni. Baik dari segi mencari rezeki..apa apa saja hanyalah untuk 4 cahaya mata ni saja. Ajue akan lakukan apa saja untuk mereka. Anything for my kids!

Kadang kadang diri sendiri pon tal pernah terfikir. Anak yang diutamakan dulu. Merekalah penghibur di kala suka dan duka. Mereka jugalah menjadi penguat semangat Ajue untuk teruskan kehidupan ini.

Ya Allah.. Kau rahmatilah anak anak ku.. berkatilah mereka. Lindungilah mereka dari segala kejahatan dan murahkanlah rezeki mereka. Ameenn.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Treatment with Chinese Medicine

Salam semua,

Dah 3 tahun membership dengan TCM Traditional Chinese Medicine. Last year lupa nak renew. Penyudahnya setahun punya entitlement langsung tak guna. So sales marketing tu cakap kena habiskan jugak by end of November tahun nih jugak.

Mak aiii banyak tu. Dah la tahun ni punya pon ada lagi. Expiry date July tahun depan.

So, baru ni Ajue pon redeem la few treatment serta 1 night stay dengan 2 bedroom sebab satu mana cukup kan. Anak 4 dengan bibik lagi.

image

So treatment kali ni Ajue buat Aromatherapy Massage. Dulu rasanya masa mula mula join makcik yang urutkan. Tapi kali ni dah tukar orang lain. Nasib baik sedap dia urut. Siap kakak tu tanya Ajue, awak ni ahli sukan ker.

Lol, mesti sebab badan Ajue keras kan, hahhaa. Pastu Ajue cakap la, ha ah. Dulu masa belajar kat U. Saya sukan memanah. Teringat pulak kat kawan kawan memanah.. nak buat BBQ gathering sampai sekarang tak buat buat lagi. Aduhaiiii…

image

image

image

image

Kalau datang sini dia bagi free drink Chinese Tea. Baik untuk kesihatan, katanya. Ajue minum jer, memang sedap pon. Badan panas jer..

Selain massage satu badan. Ajue buat sekali Foot Tuina. Lama gak, sejam gethu. Hilang lenguh lenguh kaki berjalan kasut tumit tinggi. Hehe

image

image

So, malam tu kami keluar pergi Mines. Dinner kat sana dan anak anak request nak KFC. Okay laa. Since masa ni pool tutup sebab kerja kerja pembersihan dijalankan. Kesiann diorang dah excited nak mandi pool.

So, malam tu kami lepak kat balkoni hotel sambil makan ayam. Seronok jugak sekali sekali macam ni kan. Dah lama tak bawak anak anak bercuti. Nasib baik ada free macam ni. Boleh enjoy tanpa keluarkan duit untuk bayar hotel mahal mahal.

Kalau tengokkan rate satu malam RM600+-. Kalau ambik 2 bilik mau beribu kena bayar. Tak rugi rasanya Ajue ambik pakej ni since 3 tahun yang lalu. Masa tu tak buat business lagi.

Sama jer konsep macam buat business jugak. Kita kena invest dulu untuk menikmati hasil kemudian hari. Macam tanak pokok durian lah. Makan masa nak berbuah. Penjagaan rapi dan sempurna. Bertahun tahun nak jaga. Once dah berbuah kita boleh nikmati sampai bila bila. Confirm pulangan memuaskan, betul tak.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Since pool kat Mines hotel tutup, pagi esoknya kami checkout awal terus pergi PGH. Palace of the Golden Horses. Kat sini pon Ajue membership jugak. So, just tunjuk kad ahli terus anak anak dapat mandi pool sini. Alhamdullilah, dapat jugak hiburkan hati diorang.

Lepas tu perut masing masing dah lapar. Kami ke restoren hotel tu nak makan. Kat sini as a member, dapat lagi diskaun 20% untuk food and beverage. Untungkannnn. Alhamdullilah…..

So, sempena GLAM Dinner nanti since Ajue ada banyakkkk sangat pakej tak habis guna. Ajue ingat nak bagi jer buat hadiah Lucky Draw. Ok takkk? Nak bagi apa ek..

1 night stay kat PGH
1 night stay kat Mines Hotel
Body Tuina
Foot Tuina
Aromatherapy Massage
Acupuncture Treatment
Bekam
Dan lain lain Chinese punya treatment yang Ajue tak hafal hehe

So, hanya sapa yang pergi Glam Dinner saja berpeluang untuk dapat semua nih. Sapa yang belum register, sila sila lah contact Ajue yer. Jom pergi Glam Dinner!!!!

Dynamic Entrepreneurs Program 2013

Alhamdullilah semalam telah berlangsung satu lagi DEP event dari Glam dengan jayanya. Tahniah kepada yang telah menghadiri event tersebut. Rata rata memberikan feedback terbaik serta kelainan yang diberikan pada DEP kali ni.

Teruja dengan kehebatan speaker Mr Winston Wong memang menusuk di jiwa serta hands on workshop cukup hebat sehinggakan ramai yang dapat closed clients on the spot. Syabas all!!

Galaxy Team dipelopori oleh group DSM yang sedang meningkat naik iaitu DSM Farouk. Beliau sangat sangat komited dengan apa jua yang dilakukan. Jadi tak mustahil anak muda yang juga seorang English Teacher ini sanggup berulang alik dari Kota Tinggi Johor ke KL setiap hujung minggu untuk menghadiri kelas Glam dan juga event yang telah dianjurkan. Syabas Farouk. Keep it up. InsyaAllah berkat doa semua terutamanya kedua ibu bapa kejayaan sentiasa dipihak kita.

image

image

Kebetulan pulak hari DEP ini jatuh pada hari jadi Farouk. Small surprise celebration telah dirancang rapi oleh adik Farouk sendiri iaitu Farah. You guys memang rawk laaaa. Seronok bila tengok gambar diorang. Walaupon berlainan latar belakang serta tak pernah mengenali satu sama lain sebelom ini, namun ikatan yang terjalin antara sesama team Galaxy cukup teguh. Alhamdullilah, Ajue bangga mempunyai team yang cukup cukup hebat seperti ini. Ayuh kita sama sama teruskan budaya ini. Agar kita sentiasa kekal seperti sebuah keluarga yang hebat.

Buat business bukan lah sebulan, bukan setahun , malah untuk selama lamanya. Cuba kita bayangkan 10 tahun akan datang. Bagaimana kehidupan kita nanti.

Ada yang baru join dah risau pasal barang tak terjual, moda, belum pulang balik. Cuba lah berfikir sejenak, orang yang jual nasi lemak pon ada jangkamasa nak pulang modal. Dan busines kita bukan business nasi lemak, yang hari ni masak kena habiskan jualan. Kalau tak habis dah kira rugi. Tapi barang kita lifetime warranty, atleast 2, 3 tahun akan datang still boleh menjual lagi. Kenapa nak risau barang tak laku. Unless lah kita tak buat apa apa, barang simpan dalam stor. Tak buat prmotion ker, tak bukak mulut ker. Memang la tak laku.

Dan, nak bukak mulut kena ada ilmu. Yang jarang datang kelas, dah tentu tak tahu nak cakap apa kan. Tak reti nak menjual, bila orang tanya, mulalah tak tahu nak jawab.

Glam dah menyediakan banyak kemudahan pada kita. Dari satu jer Glam yang beroperasi di Taman Tun, kini kita ada di merata rata seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Penang, Kelantan, Terengganu, Johor, Borneo serta Sabah semua dah ada. Cuma tinggal diri kita saja samada nak pergi ambik ilmu atau tak.

Yer lah, takkan nak harapkan leader datang suapkan ilmu. Betultak. Mau muntah darah kalau semua nak harapkan Leader datang. Business ni mudah jer, sama sama bagi komitmen. Leader akan senang hati nak bantu semua rakan kongsi tapi diri kita sendiri kena lah bagi kerjasama jugak, kan.

Ajue ingat lagi, dulu CDM Hanis pernah berpesan. Kalau kita senangkan hati leader, insyaAllah kita cepat jer nak naik. Murah rezeki kita jugak nanti. Percayalah.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image